Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki i dieta przy zakrzepicy żył głębokich

Rekomendowane odpowiedzi

Lecze zakrzepice 1,5 roku Najpierw 40 zastrzyków do brzucha potem acenocumarol którego dawki dobieram sam1mg tygodnio wo więcej zmniejsza krzepliwość o 0,8 Dieta wit. K jest super ważna Nadmiar objawia się stanem minimalnej gorączki Opuchliznę zwalczam dietą bezsolną i heparin

Witam, zrobil mi sie zakrzep w zyle glebokiej jakies 3 lata i od tamtej pory lecze sie lekami wafrain w Irlandii. Ciekaw jestem czy w Polsce istnieja jakies kliniki specjalizujace sie w tych chorobach. Prosze i informacje. Swoja droga to czy tylko ja mam takie wrazenie czy lekarze generalnie nie lubia rekomendowac lepszych od siebie? Zawsze jak jestem u lekarzy pytam sie o inne kliniki itd ale oni nic tylko mi mowia nie trzeba, a z noga coraz gorzej... Z gory dziekuje za informacje

Ja mam 19 lat i ponad tydzien temu zaczęłam odczuwać ból w nodze,bol coraz bardziej sie nasilał tak ze chwilami wyłam z bólu, utykałam na noge i ciezko bylo mi sie poruszac i we wtorek wieczorem wylądowałam na pogotowiu na chirurgii lekarz skierował mnie na badania usg nogi z podejrzeniem zakrzepicy (!) zrobił mi się obrzek na tej nodze, po badaniu diagnoza sie potwierdzila - ostra masywna zakrzepica żył głebokich siegająca od zyły biodrowej zewnetrznej prawej conajmniej do poziomu zyly podkolanowej prawej włącznie.Z badania przewieziono mnie na wózku na izbe przyjec do szpitala na hospitalizacje, bylam w szoku ;o zadnego urazu, wszystko stalo sie nagle w przeciągu 3 dni ;o jak się pozniej okazało wszystko z powodu tabletek antykoncepcyjnych (syndi 35), bralam je szczególnie na uregulowanie okresu i na poprawe skóry... w szpitalu spedzialam 4 dni. podawano mi dożylnie heparyne 24h/ na dobe, zabroniono mi chodzic nawet do łazienki poczatkowo pozniej jakos wynegocjowalam to wc... miałam robione badania krwi, usg żył, wątroby i tomografie brzucha, teraz codziennie robie sobie bolesne zastrzyki w brzuch - clexane. Lekarz nie wspominał mi nic o diecie, alkoholu czy papierosach i nie wiem właśnie jak to jest ??? Nogi nie wolno masować przy zakrzepicy ! Nawet wcierajac jakąś maść trzeba to robić delikatnie, nie zakladać nogi na noge i uważać by długo nie stać na tej nodze. ona wciaz jeszcze mnie boli, nie chodze normalnie, trzoche utykam i poruszam sie bardzo powoli, w domu jestem od 3 dni i zastanawiam sie jak długo bede musiala sie leczyć i czy kiedykolwiek zostanie to wyleczone...

Witam w roku 2009 (19lat) miałem pierwszą historie z zakrzepicą. Pierwsze skrzepy miałem w prawej ręce lekarze podeszli do tego w ten sposób ze to pierwszy takie incydent tak że clexane przez 30 dni i na tym się skończyło. Potem rok 2010 bóle nogi Usg zakrzepica i znów lekarze bez jakiś większych zaleceń po prostu w razie bólu kazali przyjść. Zapisałem się więc do jednego profesora którego polecił mi pewien chirurg naczyniowy. Panu profesorowi dziękuje że doprowadził mnie do zatorowości płucnej zapisując mi Vesel Duo F i nic więcej, zero badań oprócz badana polegającego na przyłożeniu mi jakiegoś głośniczka do żył i naciskanie na łydke (nie wiem czemu miało to służyc). Trzy miesiące temu(21lat) leżałem w szpitalu na Szamarzewskiego w Poznaniu z zatorowością teraz jestem na etapie ustalania INR mam 1.9 przy 3 mg Sintromu co dzień. I nagle pewnego pięknego dnia ból nogi Usg nic nie wykazało oczywiście lekarz rodzinny zapisał clexane przestało boleć ok! po tygodniu nawrót bólu badanie usg i co ostra zakrzepica ! Lekarz zalecił clexane do czasu opoanowania tematu z INR oraz opaske uciskową za tydzień mam wrócić do pracy nie wiem czy dam rade! dla chorych z Poznania polecam klinike na ul. Chwaliszewo 19a oraz chirurgów z Certusa na Grundwaldzkiej lub Wagrowskiej pozdrawiam

Hej, mam 19 lat i pod koniec kwietnia tego roku trafiłam do szpitala z rozległą zakrzepicą żył głębokich biodra i uda w lewej nodze. Powodem wystąpienia zakrzepicy okazały się tabletki antykoncepcyjne, które brałam tylko przez trzy miesiące. W tym miesiącu będę miała przeprowadzone badania mające na celu wykrycie genetycznych skłonności do powstawania zakrzepów. Czy ktoś z osób wypowiadających się na forum też dostał skierowanie na podobne badania? Jeśli tak, to jaki był ich wynik? Pozdrawiam.

Historia mojej zakrzepicy jest jak wygrana w totolotka, tak powiedział mi lek. chirurg, kiedy dowiedziałam się,że przy rutynowym zabiegu, którego nie wykonano, przecięto mi częściowo (na szczęscie)żyłę udową. Cierpię od miesiąca, wdała się zak.żył. Mam częścowo niewładna łydkę, ból rozpierajacy i piekacy , opuchliznę , stan zapalny , ucisk na nerw strzałkowy i Bóg wie co jeszcze...dostaję zastrzyki z heparyną, Lioton1000 maść i całą masę innych medykamentów. Lekarz na dzień dobry powiedział mi pół roku...a co będzie dalej? chodzę o kuli, w nocy nieśpię tak rwie noga...nie wiem co myśleć,koszmar.Co z tą dietą?jest jakś strona www.pozdrawiam

Gość gasior1990

Witam wszystkich. Czytając powyższe posty dochodzę do wniosku, że mój problem nie jest na tyle poważny, ale chciałem się upewnić. Mam 22 lata od roku zauważyłem, iż na mojej lewej nodze robią się żylaki (cóż nie ukrywam, całe życie spędziłem przed komputerem podnosząc też swoją wagę). Udałem się na badanie przepływności żył dopnera. Lekarz stwierdził zakrzepicę żył głębokich. Udałem się do chirurga który stwierdził, iż muszę pójść na operację usunięcia żyły w lewej nodze. Zabieg nie jest skomplikowany jednak po nim trzeba urządzić sobie trochę wolnego. Lekarz wstępnie umówił się ze mną na operację w połowie września. I tu moje pytanie: Czy operacja musi odbyć się już teraz, czy mógłbym poczekać do grudnia? Obecnie jestem na etapie okresu próbnego w nowej pracy i nie mam zbytnio takiej możliwości (musiałbym się zwolnić, czego nie chcę zrobić ;/)

Mam 65 lat jestem po operacji sciegna achillesa ,przez okres 3 miesiecy brałam cleksan dosc duza dawke .Od 4 stycznia 2012 stwieredzono zakrzepice zył głebokich mimo lekow mam cały czas problem Raz w tygodniu badanie krwi ,i raz wynk wzgledny raz nie dobry ,lekarz twierdzi ze jest wzglednie ,ale łydka jest twarda czesto mam skurcze ,i mprzy wiekszym chodzeniu bol nogi i opochlizna wieksza .Nie wiem co mam robic dalej.

Gość Jola Gajda

Jestem po operacji sciegna achillesa połtora roku temu wdała mi sie zakrzepica żył głebokich leczona zastrzykami chyba ze 400 wybrałam teraz leczenie acecunorem niestety noga pochnie i boli ciezko jest chodzic .Już nie wiem co robic naczyniowiec twiedzi ze tak może być .Juz nie wiem co mam robić proszę o pomoc.

Witam mam takie same problemy jak Wy mieszkam w Italii pewnego dnia spuchła mi noga pojechałem do szpitala i zostałem na tydzień zrobili wszystkie badania i stwierdzili zakrzepice żyły w lewej nodze , po wyjściu dostałem recepty na leki oraz zastrzyki , zastrzyki brałem przez 3 miesiące w tym czasie jeżdziłem do szpitala na badanie krwi 2 razy w tygodniu teraz jadę raz na 2 tygodnie leczę się już 4 miesiące i podstawową rzeczą jest noszenie rajtuzy uciskowej w ciągu dnia na noc się zdejmuje tutaj zapłaciłem 80 euro w Polsce na pewno będzie taniej dzięki noszeniu rajtuzy noga nie puchnie i nie boli taka kuracja trwa od 6 do roku czasu tak twierdzi lekarz.Pracować można bez problemu oraz uprawiać sport to jest zalecane.Nie spożywać dużych ilości zieleniny tzn. gdzie zawiera dużo witaminy K ponieważ zatrzymuje działanie tabletek na rozrzedzenie krwi przy leczeniu , czas protrombinowy powinien być miedzy 2.00-3.00 normalnie u człowieka jest od 0.85 do 1.15.Ja biorę COUMADIN 5mg na rozrzedzenie krwi oraz FENOFIBRATO ZENTIVA 200 mg na obniżenie cholesterolu i FOLINA 15mg na niedobór kwasu foliowego. Pytałem sie lekarza czy można to usunąć operacyjnie powiedział,że nie więc trzeba się leczyć i być optymistami i iść do przodu , ludzie mają gorsze problemy w życiu i też sobie dają radę. Mam nadzieje że w jakimś stopniu pomogłem ,pozdrawiam i szybkiego powrotu do zdrowia.

Witam Znam sposób na uniknięcie amputacji nogi i generalnie na wyleczenie zakrzepicy. Pomogłemm koledze, któremu też chciano obcinać nogę za kolanem, teraz ma się całkiem nieźle. Mówi, że czuje się jak 20sto latek czy coś :-). Jeśli ktoś z Państwa jest zainteresowany to zapraszam. Pozdrawiam peet7

Pett7 proszę o podanie Twojej metody lub innego kontaktu do Ciebie. Mój mąż po zażyciu pierwszej tabletki vassel duoF wylądował w szpitalu z zatorowością płócną po niewykrytej początkowo zakrzepicy prawej nogi. Dopiero badanie usg doplerowskie ujawniło powagę problemu. Obecnie zażywa nowy lek Xarelto 20mg 1x1.

Witam Piszę o problemie mojej mamy. Jej usg -dopplera z 2012r: Niewydolne zastawki obu żył odpiszczelowych. Zachowana drożność w żyle odpiszczelowej lewej, żylaki pochodzenia żyły odpiszczelowej lewej na goleni, drożna żyła idowa prawa ,niewydolna zastawka żyły odpiszczelowej, żylaki pochodzenia żyły odpiszczelowej na podudziu. W tych żylakach widoczne skrzepliny i nie drożna żyła odpiszczelowa na podudziu. Drożna żyła udowa, drożne żyły goleni. Niewydolne perforatory. Moja mama nie leczy się chyba jak należy. Zawczasu odmawia ewentualnej operacji. Nie jeździ systematycznie od lekarza. Mimo leków od chirurga nadal ma bardzo grube spuchnięte nogi. Szczerze mówiąc to leki bierze również od lekarza ogólnego lub bez recepty maści. Jak postawić mamę ,,na nogi*? Czy nowy doppler, czy powinna wrócić do chirurga u którego się leczy? Czy w jej chorobie spuchnięte grube nogi to ,,normalka*? Lekarz nigdy nie zlecił badania INR, choć mama na początku 2012 brała clexane i inne leki przeciwzakrzepowe. Od czego zacząć = ponowić to leczenie?

Witam. Chciałam zaprosić chętnych do przeczytania mojego bloga. http://zakrzepka.blogspot.com/ Od roku choruję na zakrzepicę żył głębokich oraz mam stwierdzoną odcinkową niedrożność żyły głównej dolnej. Wszystkich chętnych zapraszam opisuje tam krok po kroku przebieg mojej choroby. Mam nadzieje ze choc w malenkim stopniu bede w stanie komus pomoc w zdiagnozowaniu tej choroby. Pozdrawiam wszystkich serdecznie.