Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Najprostsze remedium na nerwicę

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem dość młoda (20lat), ale tak się w moim życiu poskładało, że od kiedy pamiętam muszę sobie radzić ze sporą dawką emocji. jestem muzykiem, a więc występy i stres związany z niepewną i niełatwą przyszłością, wymagające i nie rozumiejące moich trudności z pogodzeniem dwóch szkół liceum, nieciekawa sytuacja rodzinna, niedawno doświadczona próba gwałtu itp., itd.. w każdym razie, bez zbędnego rozwodzenia się nad moją sytuacją, mam chyba wszystkie możliwe nerwice: zgrzytanie zębami, nagłe skurcze, bóle głowy, nerwica wegetatywna, zapalenie żołądka i wrzody, duża wada wzroku (okulistka powiedziała, że może mieć to związek ze stresem), omdlenia, drętwiące i trzęsące się ręce, czasem nawet nogi (zwłaszcza przy dużym wysiłku), stany lękowe, problemy ze snem, półtoraroczna depresja etc... w związku z naprawdę obłożonym grafikiem i wyjątkowo nadopiekuńczą matką (której nie mam sily zamęczać moimi problemami, bo sama ma ich aż za dużo, a gdy tylko słyszy, że coś mi dolega zaczyna nie sypiać po nocach) szukam możliwie najprostszego remedium na nerwicę... boję się iść do psychologa, bo będzie, to wyglądało poważnie (czego z powyższych powodów staram się uniknąć), a i nie jestem pewna, czy osoba zupełnie mi obca będzie w stanie mnie zrozumieć...
Gość Barbarella
Hannuszka, radzę porządnie się przebadać. Nasi lekarze uwielbiają zwalać wszystko na nerwicę. Czasem niedobór jakiegoś mikroelementu może wywoływać objawy podobne do nerwicy. Zbadaj poziom potasu, magnezu, żelaza, także wit. B12 (jej niedobór rozwala system nerwowy). Koniecznie sprawdź, czy masz zdrową tarczycę. Pozdrawiam.
Gość gentleman
Zgadzam się z Wami.Sam mam problem depresji,lęków o swoje zdrowie.Wszystko zaczęło sie niedawno,po zapaleniu marichuany.Od tamtego czasu mam wrazenie problemow z sercem,neriwcy depresji...:( coś strasznego.Najgorsze jest to,ze nie jestem palaczem trawy,tylko zapalilem dla towarzystwa:( od tamej pory mam same problemy.Jestem sportowcem i marwie sie o swoj stan zdrowia.Od tamtej pory nie palę nie piję alkoholu dbam o swoje zdrowie etc.Kilka krotnie mialem robione EKG w roznych placówkach i nic-serce zdrowe?dla pewnosci zrobie sobie w wakacje szereg badan itd.Osobiscie uwazam,ze to zlo moze miec podloze psychologiczne.I to czlowiek jest sam siebie w stanie nakrecać.Moze to dziwne ,ale takie mam odczucia.Jesli bedzie to potrzebne,to nawet wybiore sie z wizyta do psychiatry.Zawsze kojarzyl mi sie psychiatra z problemami,ludzmi obłąkanymi i mocno chorymi i tak jak dla Wielu odbieralem to jako wstyd itd.ALe stwierdzam,ze nasze zdrowie jest najwazniejsze i o nie musimy walczyc! pozdrawiam wszystkich,musimy być silni Kochani!
Hannuszka, cieszę się że mogłam Ci trochę pomóc:) Sama przeszłam przez prawdziwy koszmar, bo lekarze długo wmawiali mi nerwicę, ale ja czułam że to coś innego. No i miałam rację, bo okazało się że mam chorą tarczycę (choroba Hashimoto) i fatalny poziom wit. B12. Hannuszka, koniecznie zrób badania krwi na tarczycę: TSH, FT3, FT4 (hormony) i aTPO (przeciwciała). Lekarze bronią się rękami i nogami, żeby dać skierowania na takie badania, ale nie daj się zbyć! Objawy, które wymieniłaś, takie jak zgrzytanie zębami, drżenie rąk, lęki i depresja są typowe dla chorób tarczycy. Sprawdź to koniecznie! Pozdrawiam
Może mnie wyśmiejecie ale warto iść do egzorcysty. Sami nie damy sobie z tym wszystkim rady. Jeżeli nie egzorcysta to ktoś taki, kto zajmuje się energią wewnętrzną człowieka. Nie radze chodzić do wróżek bo one tylko pogorszą sprawę. Moja ciotka kiedyś poszła do wróżki potem przysłali jej jakiś amulet. Od tamtej pory choruje na schizofrenię. Bierze leki, ale po nich tylko cały czas śpi. Dlatego zastanówcie się nad tym.