Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skaczące ciśnienie przy stosowaniu środków dopingujących i stresie

Gość bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ćwiczę na siłowni od dłużeszgo czasu. Nigdy nie mialem problemów z ciśnieniem. Przy mierzeniach w szkole zawsze mialem w granicach 125/80. Normalne przy wysiłku nieznaczenie wzrastało. Od niedawna jestem narażony na stres czyli przebyta maturka. Pojawiło sie trochę nerwów. Probłemy z rodzicami to kolejna przyczyna stresu i nerwów. Od niedawna stsuje też doping na siłowni. Dużo pływam, jeżdzę rowerem. Zmierzyłem sobie kiedyś ciśnienie i o dziwo troche mnie zmartwiło. Ciśnienie wynosiło ok. 150/80. Później kilka następnych testów i moje ciśnienie wachało sie w granicach 150-125/80-70. Puls w normie ok. 75 czasami nieznaczne wachania. Druga wartości ciśnienia wacha sie w granicach 80-70 wiec ciśnienie książkowe. Problem dotyczy pierwszej wartości. Mierze ciśnienie i pierwsza wartość wynosi np 145. Za kilkanaście minut juz wynosi 125. A za kolejne kilkanaście minut 130. Najwyżasza zauważona wartość to chyba 150. Druga wartość wacha sie w granicach ciśnienia ksiązkowego. Co to może być ze ta piersza wartość tak szaleje. Czuje się dobrze. Nić mnie nie boli. Czasami tylko zakuje coś w okolicy klatki piersiowej. Myślę, że to może początkujące stadium nerwicy. Czy może mam nadciśnienie? Jakie macie pomysły? Co zrobić? Pomocy!!!