Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie u nastolatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam problem. Mam 16 lat. Ostatnio pielęgniarka mierzyła mi ciśnienie i miała 145/115. Powiedziała, że jest zdecydowanie za wysokie i żebym mierzyła sobie w domu. I mierzę sobie mam tak w granicach 135/95. Czy to faktycznie jest takie wysokie (czytałam, że norma jest od 120/80 do 140/90)? Czy powinnam się zgłosić do jakiegoś lekarza?
Za normalne uznaje się obecnie ciśnienie (w spoczynku) poniżej 120/80. Zakres od 120/80 do 140/90 to tzw. przednadciśnienie (ang. prehypertension) - jeszcze nie nadciśnienie, ale już podwyższone. Powyżej tego (wystarczy, że jedna z wartości jest powyżej) - nadciśnienie. Oczywiście diagnozy nadciśnienia nie stawia się na podstawie pojedyńczego pomiaru, lecz całej serii wiarygodnych pomiarów. Twoje wyniki z pewnością uzasadniają konsultację u internisty/kardiologa, który może np. zalecić badanie za pomocą 24-godzinnego holtera ciśnieniowego (to małe urządzenie, które przez całą dobę w regularnych odstępach automatycznie mierzy ciśnienie i zapisuje wyniki).
Witam. Mam Także 16 lat. Wczoraj w pewnym momencie miałem puls 200+ przyszedłem do domu położyłem się i wszystko przeszło w sekundę. Dzisiaj po zmierzeniu miałem 150/90 a puls 100 Nie wiem co sie dzieje. Bardzo się boję i proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie
Przepraszam za pomyłkę. Puls miałem 150+ Możliwe jest od tego, że przez 3 miesiące siedziałem na Komputerze, sporadycznie wychodziłem na dwór. Gdy zrobiło się ciepło wyszedłem na dwór. Pierwszy raz wyszedłem wczoraj i od razu zacząłem ostro biegać oraz miałem adrenaline w tym momencie. Może to być od za dużego wysiłku? Dziękuje z góry za odpowiedź.