Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie rozkurczowe

Gość aio

Rekomendowane odpowiedzi

Ciśnienie rozkurczowe jest to najniższa wartość ciśnienia stwierdzana podczas jego pomiaru, która pojawia się w momencie rozkurczu serca. Ciśnienie skurczowe masz bardzo dobre, oznacza to, że twoje serce ma prawidłowe ciśnienie w czasie pompowania krwi do tętnic. Ciśnienie rozkurczowe masz zdecydowanie za niskie. Powinieneś mierzyć sobie codziennie o stałej porze ciśnienie. Jeżeli taki niski wynik się utrzyma koniecznie zgłoś się do lekarza. A w ogóle ile masz lat i czy masz jakieś dodatkowe objawy, które mogłyby świadczyć o ewentualnej chorobie?

Kobieta, 19 lat, nie pije, nie pali. Co sądzicie o ciśnieniu 95/48, 100/46? Wczoraj i dziś wykonałam pomiary, dlatego, że bardzo źle się czułam i wyszły takie wyniki. Co o tym sądzicie? Wczoraj zasypiałam na stojąco, zero energii. Ponadto odczuwałam przeskoki serca, mama to nawet poczuła, gdy przyłożyła mi dłoń do klatki piersiowej.

Witam mam pytanie odnoście mojego cisnienia a mianowicie jestem dosc aktywny fizycznie i ostatnio zaobserwowałem u sb ze moje cisnienie skurczowe po wysilku(treningu siłowym) rosnie w ok 110-130 a rozkurczowe jest w granicach 44-60 tetno 110 natomiast w spoczynku moje cisnienie wynosi zazwyczaj 90/60 tetno 60-66 czy to coś powaznego ?Prosze o jakieś rady a mianowicie jakie badania wykonać ?Czy moge dalej trenować czy powinienem przerwać treningi siłowe ?Proszę o odp

Gość lukaszek12

Witam serdecznieod jakiegoś czasu mam niskie cisnienie np dziś 98/41 puls 78 bmam typowe objawy dla nisko ciśnieniowców ziębniecie , zmęczenie ,osłabienie kołatania ,lekkie kłucia serca ale zastanawia mnie własnie jedna rzecz a mianowicie różnica miedzy skurczowym cisnieneim a rozkurczowym wiem ze tak możne się dziać gdy mamy niedomykalność zastawki aortalnej ale miałem ostatnio robione echo serca i lekarz stwierdził ze wyniki są w normie czy powinienem się martwić ?

Gość Tomaszenko

Witam, wiek 23 lata, w skrócie, jakiś rok temu mierzyłem ciśnienie przed praktykami i wszystko było ok, od jakiś 6 miesięcy chodzę na siłownie - nie wiem czy to ma jakiś związek, żadnych sterydów itd nie biorę, przytyłem jakieś 15kg, w diecie zdecydowanie więcej białka, trenuje 4-5 razy w tyg + jeszcze jeżdżę dużo rowerem, kawy nie piję, nie palę, piję rzadko. Jakiś miesiąc temu tak *z głupia* wziąłem mamie ciśnieniomierz i wskazało 118/42, od razu niepokój, że coś jest nie tak i kazała mi to kontrolować, chociaż ogólnie czuję się dobrze, żadnych bólów, duszności. Co jakieś dwa dni mierze przez ostatni miesiąc ciśnienie i zawsze jest w okolicach 115-125/42-46. Tyle się naczytałem, że już sam nie wiem, raz czytam, że kiedyś ciśnienie 120/50 to był wynik idealny, a raz że poniżej 50 to już lekarz. Czy ktoś coś może powiedzieć na ten temat? Dziękuję za każdą odpowiedź.

Hej wszystkim! Moim problemem jest ciśnienie, dokładniej dolne (rozkurczowe). Czy w wypadku trnującego dosyć intensywnie nastolatka ciśnienie 125/59 i 61 puls jest dobre? Ten pomiar został wykonany 30 minut po treningu. Dzień wcześniej miałem 117/64 i puls 54. Głównie martwię się tym ciśnieniem rozkurczowym. 59 to chyba troche za mało , prawda? Czekam na odpowiedź :). Miłego dnia !

Gość Czlowiekuss

A ja mam zazwyczaj wysokie to drugie a pierwsze niskie np. 112/85 jestem chory? Ale różnie o bywa zazwyczaj mam jednak niskie ciśnienie zdarza się poniżej 100. Nie jestem zbyt aktywny a puls mam bardzo niski nawet 53 uderzenia ;/

Niskie rozkurczowe może świadczyć o niedomykalności zastawki (przeważnie aortalnej), więc powinno się zrobić usg serca. Ja mam dwupłatkową zastawkę aortalną z umiarkowaną niedomykalnością i ciśnienia mam w granicach skurczowe 125-130, rozkurczowe 60-70

Korzystamy z mężem z ciśnieniomierza automatycznego od Sanity. Jeśli nie przekręcam to model nazywa się Simple. Bardzo wygodny mankiet i też pompowanie jest tutaj tak robione żeby nie ściskać ręki za mocno. W pamięci zapisuje do 60 wyników co przy dwóch osobach korzystających jest i tak nadto w naszym przypadku.