Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Branie Inspry po zawale serca

Robert1962

Rekomendowane odpowiedzi

Gość izabela
Inspra , czyli eplerenon to nowoczesniejsza forma blokera aldosteronowego ( bardziej selektywna) ,a wiec lek z tej grupy co spironolakton Jest lekiem stosowanym glownie w leczeniu niewydolnosci serca, a wiec u chorych z obnizoną frakcja wyrzutową lewej komory
Dokładnie tak jak pisze Izabela, można tylko doda że w USA i Europie zachodniej stosowany również w nadciśnieniu. Podobno daje doskonałe efekty w połączenicu z tzw ACEI lub sartanem. U chorych po zawale zmniejsza ryzyko tzw. nagłego zgonu sercowego (zaburzeń rytmu które prowadzą do śmierci) - to jest bardzo waznę ponieważ nagły zgon sercowy jest jedną z głównych przyczyn smierci po zawale (i z niewydolnością serca). W porównaniu ze spironolaktonem dużo lepiej tolerowany.
Gość Artur Piotrowski
Biorę Insprę od Listopada zeszłego roku, żadnych odbjawów ubocznych nie miałem. Na początku brałem 25mg teraz biorę 50mg, nie przyjmuję digoksyny. Wyniki i samopoczucie calkiem dobre ale to pewnie efekt całego leczenia a nie tylko jdnego leku. Pozdrawiam serdecznie wszystkich chorych na serducho.
Witam-biorę Insprę od 10 dni/zamiast spironolu/-dawka-25mg- .Trudno o ocenę samopoczucia po tak krótkim czasie- niewiele sie chyba zmieniło/ważne ,ze nie jest gorzej-chyba działa mniej *diuretycznie* niż spironol.- momentami czuje się całkiem nieżle.Jestem meteoropatka-,latają nad nami fronty atmosferyczne-zmiany ciśnienia-ja także wówczas -*padam*.-ważne -sprawdzałam potas -wg. zaleceń po tygodniu - i jest w normie.
Gość Jędrzej1952
Witam, może to głupio zabrzmi ale ten lek zmienił moje życie. Jestem 3 rok po zawale i do tej pory brałem spironol (50mg). Od miesiąca lekarz przepisał mi Insprę w tej samej dawce i czuję się jakbym dostał skrzydeł. Przeszło mi przygnębienie, chętniej wychodzę na krótkie spacery. Chyba wreszcie wybiore się zobaczyć wnuki. Nawet żona mi mówi że jestem zupełnie innym człowiekiem. Polecam każdemu taką zmianę...
Spironolakton poza hamowaniem działania aldosteronu działa na hormony płciowe. Hamuje działanie testosteronu i pobudza działanie progesteronu. Czesto więc mozan zaobserwować obnizenie nastroju, męczliwość, zaburzenia potencji, zaburzenia libido (również u kobiet) zaburzenia miesiączkowania, bolesność piersi, ginekomastię... Zaburzenia miesiączkowania etc. Ponadto uważa sie że hamowanie testosteronu może pogarszać rokowanie z przyczyn sercowo naczyniowych... Spironolakton może wywołać agranulocytozę (powazna choroba szpiku - rejestr WHO wymienia ten lek jako 4 najczęstrzego sprawcę tego powikłania), oraz są doniesienia o potencjalnym działaniu rakotwórczym (w Wielkiej brytani lek został wyrejestrowany z części wskazań), w krajach anglosaskich otrzymał tzw. Black Box warning co oznacza specjale ostrzeżenie w ulotce dla pacjentów coś jak ostrzeżenie na papierosach. Do czasu wprowadzenia Inspry w pewnych wskazaniach spironolakton był niezastąpiny (jedyny przedstawiciel w tej klasie leków), obecnie jesli możesz zapłacić 60 PLN za miesięczną kuracje to zmień na Insprę....
Gość Kazimierz
Czesc. Wlasnie dzis mam porownanie badania INR na COGUCHEKU XS 4.0 a w labolatorium 3.25 tak jak wczesniej pisalem aparat zawyza okolo 0,5 do 0,7 Pomiar byl robiony na glodnego. Biore WARFIN 7,5 mg. Prodze o opinie Janka I KDZ . pozdr.
Gość koon@vp.pl
Insprę 25 biorę od półtora roku. Mam 73 lata jestem po zawale [1996rok] operacji bey - basów,[ 2000rok ] Od dwóch lat mam wszyty cardiowerter , od dwóch lat mam * utrwalone migotanie przedsionków *. Moje obserwacje - od czasu zażywania tego leku: - nastąpiła znaczna poprawa samopoczucia; znaczna poprawa tolerancji na wysiłek; bywają bardzo długie okresy 2 - 3 miesiące. że zapominam, że mam serce. Poprzednio ataki arytmii i spadków ciśnienia poniżej 90/50 występowały kilka razy w tygodniu a niekiedy kilka razy dziennie. Porócią możlwoś wykonywania pewnych prac, ktęra zarzuciłem kilka lat temu, - koszę trawę zgarniam liście, chodzę na długie spacery nawet po górach. Myślę, że to nie tylko zasługa tego leku - biorę jeszcze Viwacor - 2 x 25; digoksin przez 5 dni w tygodniu i codziennie raz tritace 25 i raz acenocumarol 1/2. Leki te [ bez Inspry ] biorę od wielu lat, ale dopiero uzupełnienie o insprę dało taki bardzo pozytywny wynik.Mam jednak pewne obserwacje co do których chętnie bym się coś dowiedział, bo sam w to trudno mi uwierzyć. Od czasu zażywania Inspry - jako uzupełnienie poprzedniego zestawu leków zaobserwowałem, że znacznie przybyło mi masy mięśniowej [nigdy taki nie byłem ] szczególnie w okolicach piersi i co bardzo dziwne moja poprzednia znaczna łysina zarasta rzadkimi włosami. Bywa, że muszę używać grzebienia a co najmniej od dziesięciu lat czesałem się ręcznikiem. Może ktoś ma podobne obserwacje bardzo chętnie wymieniłbym doświadczenia, dlatego w podpisie podaję adres mejlowy.
Inspra lek jak powiedział mój kardiolog działający bardziej selektywnie niż spironol no i 3 a może i 4 razy droższy. Fakt że od kiedy go biorę to w nocy nie budzi mnie ból moich sutków. Ale jest problem LEK JEST W CHWILI OBECNEJ NIE OSIĄGALNY przynajmniej w woj opolskim. Szukałem w aptekach internetowych niestety bez skutku w aptece płaciłem nieco ponad 60 zł za 20 tabletek 25mg subst. czynnej. W internecie znalazłem tylko w jednym miejscu ten lek za 20 tabletek oferent żąda 117 zł i twierdzi że oszczędzam 14 zł TO ROZBÓJ W BIAŁY DZIEŃ, TO LEK RATUJĄCY ŻYCIE, JAK MOŻNA TAK ZDZIERAĆ Z CHORYCH LUDZI. ZAZNACZAM ŻE W APTECE TEN LEK JEST DOSTĘPNY ZA PEŁNĄ ODPŁATNOŚCIĄ . I jak tu żyć ? Jeżeli możecie podajcie adres tel. apteki, która posiada na swoim stanie ten lek mam zapas jeszcze na bieżący tydzień i co potem...
Witam, Moje zalogowanie na tym forum wiąże się z tym iż mam do sprzedaży lek Inspra, a widzę że sporo osób go bierze. Otóż sprawa wygląda tak: Mój dziadek po zawale który przez dłuższy czas miał brać ten lek zaopatrzył się w jego znaczne ilości (6 opakowań),a od niedawna lekarz kazał mu zaprzestać brać tych tabletek. Jeśli więc byłby ktoś zainteresowany odkupieniem tych opakowań bardzo proszę o kontakt na forum bądź przez gg 2783639. Dodam iż opakowania są nowe z aktualną datą ważności. INSPRA 25mg po 30 tabletek w opakowaniu.