Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażycie leku uspokajającego przed badaniem EKG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Podczas ostatniego EKG, doktorka stwierdziła, że mogę mieć tachykardię (tętno między 130-140, po badaniu ciśnienie wynosiło 125/85). Warto zaznaczyć, że byłam zdenerwowana w trakcie badania (moje tętno w spoczynku to 75-90). Tak więc pojawia się pytanie- czy zażycie leku uspokajającego przed badaniem jedynie spowolniłoby mi tętno, czy owy lek miałby wpływ nie tylko na liczbę uderzeń serca? Jeśli wpływałby nie tylko na liczbę uderzeń serca, to w jaki sposób mogę sama, bez zażywania leków uspokajających, spowolnić swoje tętno? Pozdrawiam serdecznie!
Gość braveheart
O jakie EKG chodzi - zwykłe czy próbę wysiłkową? Jeżeli prowadzisz siedzący tryb życia, masz nadwagę lub palisz - modyfikacje stylu życia mogą po pewnym czasie obniżyć twoje tętno, które normalnie też jest najwyraźniej stosunkowo wysokie. Przydatne mogą być suplementy magnezowe (najlepiej z witaminą B6 lub jako chelat aminokwasowy - droższy, ale najlepiej przyswajalny) i ewentualnie potasowe (możesz zrobić stosowne badanie krwi, by sprawdzić, czy nie masz niedoborów w tym zakresie). Spokojne, głębokie oddychanie brzuszne (*przeponowe*) z wydłużoną fazą wydechu również z reguły pozwala obniżyć tętno. W grę wchodzą oczywiście także preparaty ziołowe i łagodne leki uspokajające (hydroxizina), które w rozsądnych dawkach z pewnością nie spowodują jakichś osobliwości w zapisie EKG. P.S. Może warto zrobić badanie tarczycy pod kątem nadczynności
Gość pilotka
Przy wzroście 163cm ważę 55kg, tak więc nadwagi jeszcze nie mam. Chodziło o zwykłe EKG, a robione w kwietniu badania, w tym także morfologia, wyszły znakomicie- wszystko było w porządku. Z wyjątkiem wysokiego cholesterolu (225). Pozdrawiam