Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opuchlizna ciała po operacji wszczepienia by-pasów

Rekomendowane odpowiedzi

Moja babcia(77 lat) 5 dni temu przechodziła operację wszczepienia 3 by-pasów.Operacja przebiegła prawidłowo ale martwi mnie jej stan zdrowia teraz.Zaraz po wybudzeniu zwracała i trwało to 3 dni,nic nie mogła jeść ani pić ,bo zaraz zwracała.W tej chwili jest cała opuchnięta,narzeka na ból brzucha.Kiedy pytałam lekarza o te dolegliwości powiedział ,że wszystko przebiega prawidłowo.Martwi mnie to ,bo jest bardzo słaba ,nie ma siły chodzić,tylko leży z oczyma na wpół otwartymi.Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami.Chciałam jeszcze dodać,że prawie się nie wypróżnia.
Nie wiem czy nie za późno ale radzę zapytać lekarzy o pracę nerek - leki na odwodnienie i wątroby. Trudno tak bez znajomości chorej i jej dolegliwości rozmawiać o leczeniu ale nie odpuszczajcie lekarzom, niech Was informuja o wszystkim a Wy o wszystko pytajcie, nie dajcie się stwierdzeniu *że chora jest w poważnym wieku*. Własnie 19 odszedł mój TATA po operacji by-passów a też słyszałam, że wszystko przebiega *prawidłowo*- to nieprawda, prawidłowo to w drugiej - trzeciej dobie po operacji już można chodzić. Powodzenia i mimo wszystko życzę wielu kolejnych lat życia Twojej Babci.