Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zarażenie wścieklizną a bóle w okolicy mostka

Gość Paweł18

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paweł18
Witam. Dzisiaj miałem kontakt z jeżem. Sam fakt spotkania tego zwierzątka nie zrobił na mnie wrażenia.. ale to że dreptał sobie po ulicy w środku miasta.. (około 15 % terenów *zielonych*). Wziąłem go w ręce ale przez koszule, dość grubą. Nie pachniał najładniej.. na kilka godzin później odczułem dziwny ból brzucha w okolicy mostka, ciągnący się aż do pasa.. czy jest możliwość zarażenia się wścieklizną, czy moje bóle spowodowane są czym innym. nie miałem bezpośredniego kontaktu ze zwierzątkiem. Paliłem papierosa tą ręką w której wcześniej trzymałem ową koszule w którą zawinąłem jeża. Proszę o pisanie odpowiedzi na e-mail, gdyż pewnie będzie mi trudno znaleźć ten temat. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Paweł18
Gość lekarz_weterynarii
Wścieklizną zarazić się można od zwierzęcia które wydala wirus ze śliną - może to nastapić ok. 3-4 dni przed pojawieniem się pierwszych objawów klinicznych. W zależności od lokalizacji ugryzienia objawy u człowieka mogą rozwinąc się od 7 dni do nawet kilku miesięcy. Nie sądzę, że zaraziłeś się wścieklizną, jeżeli już to coś bakteryjnego (jeże są rezerwuarem rikettsi)
a jakie są główne objawy? jak w ręke to po ilu dniach mogę objawy wystąpić? w ciągu ilu dni trzeba zacząć szczepienia przeciw wściekliźnie u człowieka? i jakie sa objawy tej choroby u psó? co ten pies robi a czego nie robi? proszę o odpis na adres pawo16.onet.eu