Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zabiegi usprawniające pracę osierdzia

Gość Basia

Rekomendowane odpowiedzi

Pilnie szukam informacji o zabiegach usprawniajacych prace osierdzia.Czy ktos mial jakies zabiegi nacinania osierdzia lub cos w tym rodzaju?Mojej tesciowej z powodu stwardnienia czy zwloknienia osierdzia bardzo zle pracuje serce,grozi jej nawet najgorsze.Czy mozna cos z tym zrobic?
Spotkalem sie z podobna choroba w 1997r. w czasie pobytu w szpitalu na Ochojcu. Sasiad mial tzw. *wapnienie osierdzia*. Przeszedl operacje i czul sie dobrze. Z tego co wtedy slyszalem lubi sie to nawracac, lecz jest uleczalne.
Szanowny Panie Stefanie bardzo ale to bardzo dziekuje za wiadomosc.Gdyby bylo mozliwe dowiedziedz sie na czym polegala ta operacja bardzo by nam to pomoglo,lub czy jest mozliwosc skontaktowania sie z tym panem?U mojej tesciowej lekarze nie daja duzych szans na powiedzenie sie tej operacji.Sporym obciazeniem jest jej nadwaga,wiek 64 lat i ogromna ilosc zatrzymanej wody w organizmie,spowodowanej wlasnie niewydolnoscia serca, z przyczyn tego stwardnialego osierdzia.Lekarze nie moga juz wiecej tej wody *spuszczac* bo dochodzi do niewydolnosci nerek.Kolko zamkniete.Czy moglby mi Pan mniej wiecej napisac ile lat mial sasiad i w jakim ogolnie byl stanie? Serdecznie pozdrawiam i czekam na wiadomosc.