Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tiki nerwowe, rozdrażnienie i arytmia a nerwica

Zuu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około dwóch lat mam częste napady arytmii, tzn. czuję, że serce na chwilę zamiera, a potem mocno uderza, czasami nawet uderza dwukrotnie. Ogólnie raz na jakiś czas daje koncert całkowicie po swojemu i bez rytmu. Czasami jest spokój na tydzień, a czasami tydzień mnie to męczy. Bardzo mnie to martwi i denerwuje, bo uniemożliwia mi normalne życie (wciąż myślę że jestem śmiertelnie chora). Mam tylko 20 lat i nie chciałabym usłyszeć strasznej diagnozy. Byłam u lekarza, miałam robione EKG, które akurat arytmii nie zarejestrowało, poza tym Echo serca. Lekarz powiedział, że nie widzi nic niepokojącego i nie ma potrzebny przepisywania mi leków. Ale tak poza tym to właściwie nie powiedział nic. Zalecił jeszcze sprawdzenie poziomu TSH. Ale zbadałam krew i zarówno z tarczycą jak i poziomem jonów w moim organizmie jest wszystko ok (tak mi się wydaje). Sód 143mmol/l, Potas 4,0 mmol/l, Wapń 2,27 mmol/l, Magnez 0,77 mmol/l, TSH 3,31 mlU/l. Nie wiem do jakiego lekarza jeszcze się zwracać, co robić i jaka jest przyczyna mojej arytmii. Zastanawiam się, czy to nie nerwica, ponieważ zauważyłam, że łatwo się denerwuję, a poza tym dość często mam lekkie bóle głowy. Dodatkowo nieustannie się drapię, wciąż ruszam rękami i coś muszę nimi robić, a do tego gdy siedzę, *macham* nogą, aż cała rodzina się ze mnie śmieje. Czy to może być nerwica i moja arytmia może być tym spowodowana? Jak rozpoznać, czy mam nerwicę? Bardzo proszę o odpowiedź. PS Dodam, że ciśnienie nie wzbudza we mnie jakiegoś niepokoju. Mam wprawdzie dość niskie, bo w granicach 100-110/(60?)70-80 i puls najczęściej 70, ale mam tak odkąd pamiętam (chyba rodzinne) i nie wydaje mi się, by to miało jakieś znaczenie.
Witaj Zuu. Moim zdaniem to nie jest arytmia tylko wlasnie nerwica.Arytmia inaczej wyglada-albo masz wciaz niskie tetno,albo wciaz wysokie.A z tego co napisalas Ty masz czasami mocne kolatania.Gdybys miala jaka kolwiek chorobe serca wykazalo by to ekg,a echo to juz napewno.Takze ja proponuje nie doszukiwac sie nie potrzebnie chorob serca. Dla calkowitej pewnosci,zebys przestala sie juz zupelnie martwic zrob sobie badanie holterem.Najlepiej jakbys poszla do prywatnej przychodni,bo tam zaloza Ci go bez problemu.Wtedy juz wszystko bedziesz dokladnie wiedziec. Pozdrawiam i zycze zdrowia
Dziękuję za odpowiedź. Też próbuję sobie wytłumaczyć, że niemożliwe, by po tylu badaniach i przy tak dobrych wynikach, coś było ze mną nie tak. O tym holterze myślałam już dość dawno i chyba pójdę za Twoją radą, by się upewnić tak do końca. I na pewno się wybiorę do prywatnej, na państwową to nie ma co w moim mieście liczyć. Dziękuję raz jeszcze i również pozdrawiam!
Ataki miewam nadal, w tej chwili również. Uspokoiłam się na jakiś czas, ale ostatnio znowu nie mogę. Nie wiem już, czy to co czuję to niemiarowe bicie serca, czy dodatkowe skurcze, czy jeszcze coś innego. Nie potrafię tego ocenić. Gdy przykładam dłoń do szyi, to mam wrażenie, że bije dobrze, a potem jedno uderzenie jest jakby z daleka, takie głuche i słabo odczuwalne, jakby go nie było, ale jednak wydaje mi się, że następuje. Czasami się to zazębi i następuje parę takich głuchych uderzeń, a potem wszystko ok i znowu to samo. Nie czuję się źle, nie odczuwam żadnych przykrych dolegliwości podczas tych ataków (choć nie, zdarza się często, że czuję się wtedy senna), dlatego nie wiem co może być przyczyną. Planuję sprawdzić to holterem, ale obawiam się, że to również nic nie zmieni, a być może przez te 24h nie będę miała w ogóle ataku. Ale sprawdzę to, mimo wszystko. Czy ktoś wie, co może mi dolegać? I czy tego magnezu faktycznie mam za mało? To takie męczące musieć żyć z tym okropnym uczuciem...
Holter to podstawa. Na podstawie badania lekarz będzie miał więcej informacji, co się dzieje z Twoim sercem. Co do wyniku poziom magnezu - a jakie są normy laboratorium, w którym robiłaś badanie? Te normy są różne w różnych laboratoriach. Kup sobie w aptece preparat z magnezem - jest ich mnóstwo, farmaceuta powinien umieć doradzić (ja łykam Magnezin 50 mg). Z opisu Twoich dolegliwości to możesz mieć dodatkowe skurcze - holter wyjaśni, jakiego rodzaju. W każdym razie nie martw się na zapas, a lekarz na pewno zastosuje odpowiednią kurację, jeśli podejrzenie arytmii się potwierdzi. Pozdrawiam.
Witam mam 17 lat od niedawna kołacze mi serce (arytmia)? cisnienie mam dobre ..a puls czasami dochodzi do 130 . wczesniej niewałem takie juz objawy ale w mniejszym stopniu. byłem u lekarza to mi kazał kupic magnez. i dał skierowanie do kardiologa. prosze o pomoc..a i mam jescze pytanie..czy moze to byc spowodowane dojrzewaniem ,dorastaniem?
Gość stracatella
zelatyna22 nie jest tak jak piszesz. Arytmia często wykrywana jest w bólach - tzn mimo objawów i ciągłych prób - licznych holterów i ekg nie udaje sie złapać napadów. Są różne rodzaje arytmii i pewnie Zuu jakiś rodzaj ma skoro odczuwa dolegliwości. Zuu Masz za niski magnez, norma podawana jest nawet do 2,4, a potas też nie jest najlepszy - dobre samopoczucie ma się przy poziomie 4,5. Holter wyjaśni sprawę jak nie pierwszy to kolejny - ale na zapas nie ma co się martwić. Jest sporo różnych przyczyn które wcale nie muszą pochodzić od serca, zresztą dodatkowe skurcze miewają tez zdrowi ludzie. pozdrawiam s

Zuu Bardzo dobrze Cię rozumiem. Przez około trzy lata zażywałem leki na arytmię i czułem się fatalnie. Po ablacji nie zażywam leków i też czuję się fatalnie. To co się zmieniło, to że przed ablacją holter wykazywał tysiące dodatkowych skurczów, a po ablacji prawie żadnych. Mam dokładnie tak jak Ty. Czasami przez tydzień czuję się dobrze, później jak jest pogorszenie to żegnam się z życiem i tak w kółko. Mnie w najcięższych chwilach pomaga Xanax - takie chemiczne świństwo na uspokojenie. Zaczyna działać już po 20 minutach. Po sobie widzę, że najwięcej ataków mam w okresach wzmożonego stresu. Niestety rady w stylu trzeba wyluzować nic nie dają.

Szybko mierzy ciśnieniomierz Senior Sanity. Jak byłem ostatnio u babci to miałem okazję sam skorzystać. Wynik pojawił się ekspresowo i od razu też była informacja, czy wszystko jest okej, czy raczej powinienem się do kardiologa na wizytę umówić ;)

Czytelny i dość prosty w obsłudze jest ciśnieniomierz Desktop firmy Geratherm. Mamie kupiliśmy na święta w prezencie. Z tego co wiem to radzi sobie z obsługą bez problemów. Ciśnieniomierz jest o tyle fajny, że zapamiętuje ostatnie 85 pomiarów, także można obserwować zmiany.