Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zaburzenia rytmu serca

Gość Ola

Rekomendowane odpowiedzi

miałam badania metoda holtera.lekarz nie powiedział mi konkretnie czy jest to poważna sprawa tym bardziej że wcześniejsze wyniki byly lepsze niż te ostatnie.cytujęrytm zatokowy,liczna ekstrasystolia przedsionkowa(pary,salwy,pojedyncze pobudzenia zablokowane)bralam lokren 20 1*1.teraz biosotal 80 3*1/2 tabletki.ktos mi powiedział że jest to migotanie przedsionków.co to oznacza???

Cześć Wam!! Mam 22 lata.. Słuchajcie... mam często objawy które wskazują na chorobę serca. Miałem robione Echo dwukrotnie w tym roku (jedno miesiąc temu) i ponoć mam wszystko w porządku z sercem... ale nadal nie wiem od czego są moje objawy? WCZORAJ trzeci raz w moim życiu miałem kilkusekundowe zaburzenie rytmu serca. Pierwsze z nich napadło mnie w pracy jakoś w czerwcu tego roku, drugie również w pracy w połowie sierpnia, no i wczoraj siedziąc przed komputerem. Jak to się objawia? Przez kilka sekund serce nagle zmienia swój rytm, mam stosunkowo niski puls w spoczynku (około 52-55) i nagle na kilka sekund przyśpiesza, mocno wali, *męczy się* - ewidentna chwilowa arytmia. Jak lekarz ma mi ją wykryć Holterem skoro stosunkowo raz na 2 miesiące ten stan przychodzi... Nic mnie przy tym nie boli, ja staram się oddychać głęboko i czekam aż ten dziwny stan przejdzie. Często idąc sobie serce mi raz *przeskakuje* wtedy mnie całego zatyka i ostro boli za mostkiem 2 sekundy, lekarz twierdzi że to normalne i każdy człowiek tak czasem ma. Czy jest się czym niepokoić, najbardziej boje się tej arytmii? Często mam jakieś dziwne mrowienia np. lewej ręki, ból za mostkiem, w grdyce i dziwne uczucie w sercu. Dodam że byłem u bardzo dobrego kardiologa prywatnie, Dziękuję za pomoc z góry.

W okresie dorastania chorowałam na serce miałam zaburzenia rytmu serca potrafiłam mieć do 35 tys dodatkowych skurczów na dobę. W wieku 26 lat zaburzenia ustały. Teraz mam 34 lata i od dłuższego czasu czuję się fatalnie mam straszne duszności, kłujące na przemian z piekącymi bóle w klatce piersiowej, drętwieją mi kończyny, czasami mam wrażenie jakby serce zatrzymywało mi się na chwilę dodam że mam bardzo niskie ciśnienie zawsze je miałam.. aczkolwiek zdarzało mi się to wcześniej ale nigdy nie trwało to aż tak długo czyli ataki mam codziennie w mniejszym lub większym stopniu nasilenia. dzieje się tak od kwietnia. byłam u lekarza a on dał mi skierowanie do poradni kardiologicznej ale wizytę mam dopiero w grudniu. Po ostatnim epizodzie czyli braku oddechu i omdleniu poszłam znowu do lekarza rodzinnego a on zasugerował mi że mam nerwicę przepisał Hydroxizinum. niby fajnie Paniczny lęk przy atakach po niej ustał jednak pozostałe objawy nadal dają znać o sobie. co to może być.?

Dzięki za odpowiedź. Byłam już u kardiologa prywatnie. U tego samego co leczyłam się w młodości. Nie wykluczył, że mogę mieć nawrót objawów, bo jak to powiedział zaburzenia rytmu takiego typu jak ja miałam nie ustępują samoistnie. Kazał się uzbroić w cierpliwość i porobić pozostałe badanie czyli jak to w moim przypadku bywało Echo i Holtera. Zapisał mi tabletki i jakoś na razie funkcjonuje może do grudnia wytrzymam. Jeśli się okaże że serducho mam zdrowe to pewnie mogę mieć nerwicę a wtedy nie omieszkam zawitać na wasze forum, na razie nie będę niepotrzebnie się nakręcać.