Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiomiopatia

Gość Grzegorz

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Grzegorz

Witam .

Mam kardiomiopatie roszczeniowa , z frakcja wyrzutowa 28% , blok lewej odnogi peczka chisa , lewa komora znacznie powiększona .najprawdopodobniej przeszlem w przeszłości zapalnie mięśnia sercowego . Marihuana i alkochol w ogromnych ilościach przez 16 lat( już odstawiłem na dobre od miesiąca) nie mam żadnych objawów klinicznych , normalnie pracuje po 12 h fizycznie, spokojnie wchodzę na 4 piętro z lekką zadyszka , wjeżdżam na rowerze pod stroma pół kilometrowa górkę . Miewam czasem duszności w momencie braku wysiłku ( np prowadzenie samochodu , pre razy przed zaśnięciem ) duszności występowały częściej po zapaleniu marihuany . Teraz nie palę i praktycznie nie ma już wcale .

Problem mój jest taki iż nie chce mieć wszczepionego kardiowertera z powódu hobby (tj. wykrywacz metali) i z powodu pracy elektryka . Lekarz upiera się na wszepienie kardiowertera by zapobiedz nagłej śmierci. ( Nigdy w życiu nie omdlem , czasem zawroty głowy gdy szybko wstaje z pozycji siedzącej lub leżącej , żadnych migotania komór itp) Ja jednak chciałbym sprubowac najpierw leczyć się entresto . Kuracja jest ponoć rewelacyjna. 2 innych kardiologow również mówi że jeśli nie mam problemu na co dzień z funkcjonowaniem i nie odczuwam objawów klinicznych można poczekać z kardiowerterem zastosować farmakologię i obserwować .5 lat temu miałem 48 % frakcji wyrzotowej. 2.5 roku temu już na rezonansie wyszło 28% i wydaje się od ponad 2 lat stać w miejscu . 

Proszę o opinie .

Z góry dziękuję i pozdrawiam.