Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie duszenia i zatkanego gardła

Gość Slash

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Od pewnego czasu mam uczucie, że mam coś jakby wbite wewnątrz w gardle. Próbuje to odkrztusić, kaszle. Wczesniej tego nie zauważałem, jednakże ostatnio zaczęło mnie to dusić. Co ciekawe - raz jest wszystko OK, po czym przez kilka dni odczuwam efekt duszenia, robi mi się słabo. Ostatnio mam już problem z jedzeniem, nic nie chce mi przejść przez gardło - taki efekt utrzymuje się najczęściej rano i wieczorem, w południe najczęściej jest wszystko w porządku. Najgorzej jest jeśli o tym myślę... jeśli np. wypije 2,3 piwka wszystko jakby przechodziło - nadal odczuwam jakbym miał cos w gardle, ale apetyt wraca, nie czuje już niepokoju. Ide z tym wkrótce do lekarza, bo zaczyna mnie to coraz bardziej męczyć, mam dopiero 24 lata a ciągle się boję, że to cos bardzo poważnego i że mnie to zabije :( Ktoś miał podobne objawy, co to może być ?
Gość bloona
mialam te same objawy to nerwica. glownym objawem bylo duszenie okropne uczucie czlowiek mysli ze umiera mam 24 lata lecze sie od roku duszenie ustapilo niestety dalej mam napady paniki, strachu im szybciej sie zacznie leczenie tym lepiej nie ma na co czekac!!
Tyle, że co ciekawe - jak nacisnę palcem w miejsce na szyi gdzie czuję ów przedmiot od razu bierze mnie na kaszlenie - czyli jakbym coś podrażniał. Ostatnio dosc mocno mi się odbija - tzn czuje, ze w tym miejscu w gardle gromadzi mi sie niewielka ilosc powietrza ktorym to mi sie odbija.
DO Slash:)przeczytałam Twoją wiadomość i odrazy pomyslalam o sobie, gdyż odczuwam to samo, ścisk w gardle i uczucie jakby coś w nim było dokładnie i to odbijanie powietrzem przy połkykaniu, objawy z gardłem z tym obrzękiem nawet(to takie uczucie)wychodzą własnie wieczorem, w poniedzialek wybieram sie do laryngologa z tym, a zazncze jeszcze,ze mam skolioze i od 3 tygodnii zaczeły mi sie objawiac neuralgia, do tego dusznosci, ból ręki,ucha także uduje sie równiez do ortopedy. nie wiem co to może być z tym gardłem:/
mam podobne dolegliwosci zatykaja mi sie uszy, szum i uczucie tego duszenia i tak jakby powiekszalo mi sie gardlo... cos strasznego mam to juz od 2 miesiecy. Czasem musze tak kaszlac ze wymiotuje. Katastrofa!!! Straszna ta nerwica jesli to ona???
Do Slash: a może warto przejść się do gastrologa? Uczucie *kluchy* w gardle to objawy zdenerwowania - nerwicy. Objawy mogą znajdować się w podświadomości. Ale piszesz, że czujesz jakby coś *tam* w gardle było. Znajoma miała trudności w przełykaniu i oddychaniu, duszności. Gastrolog wykrył coś w gardle jakby coś było, narośl. Po wycięciu objawy przeszły. Tak więc lepiej opowiedzieć rodzinnemu co i jak i wziąść skierowanie do gastrologa lub kardiologa;-].Dużo zdrowia życzę
Taka małą rada. Posłuchaj rady osoby piszącej post wyżej a później mojej. Okazało się że to nerwica która była wywołana zawyżonym TSH. Najpierw pójdź do gastrologa a później do endokrynologa. Może coś pomogą. Najczęściej przyczyną nerwic jest stres który wywołuje takie sensacje i lub związane z nim zmiany hormonalne, oj skomplikowany ten ludzki organizm :). Mam doświadczenia związane właśnie z tym felernym uczuciem. Choć nie jestem pewny czy piszemy o tym samym. Właściwie to niemasz się chwilowo czym przejmować. Jak na 24 latka trochę za bardzo się martwisz......więcej wiary w siebe piwko dyskoteka może jakaś dziewczyna?:D.
Witam wszystkich. Miałam podobne dolegliwości i czasem mam je jeszcze ale jest już lepiej. Myślę że to po prostu napady lękowe lub paniczno lękowe. Do slash-czy jesteś osobą nerwową może czasem masz taki lęk i sam nie wiesz z jakiego powodu? Ja przeszłam to a pomógł mi psycholog i jest o niebo lepiej. Jak się czymś zdenerwuję to wraca ale potrafię się uspokoić i przechodzi. Radzę porobić wszystkie możliwe badania dla własnego spokoju i wykluczenie innych chorób (jak tak zrobiłam) to się uspokoisz i nauczyć się pozytywnego, racjonalnego myślenia, może psycholog?. Kiedyś w to nie wierzyłam ale sama to przeszłam i wiem że gdyby nie psych, to pewnie by już mnie tu nie było. Pozdrawiam.
Gość what is it

Dokałdnie, najlepiej zwalić na nerwice, a człowiek meczy sie, mi siedzi coś pod krtanią od roku albo dłuzej, w czasie mówienia głos mi się bardzo zmienia, powstaje chrypa i uczuscie zaciskania duszności w ktrani i ból promienujący caly czas do lewego ucha...

Od ponad 3 miesiecy mam pod krtanią uczucie ucisku, i czuje takie podraznienie, drapanie nie wiem jak to nazwac... bylem u 2 lekarzy... lekarz rodzinny stwierdzil - infekcja gornych drog oddechowych... dal leki... lipa... poszedlem do laryngologa - alergia... dal leki - lipa.... nie wiem co z tym zrobic... juz naprawde... duzo uzywam glosu wydaje mi sie ze moga to byc te guzy spiewacze...

Gość pilcuszek

Witam tez mam takie problem jak coś mnie zdenerwuje to mnie dusi niemoge spokojne oddychać ale przechodzi ale nie wiem co mam zrobić byłem u laryngologa to ten kazał mi migdały usunąctak zrobiłem hm jest tak samo więco mi jest??help

Gość jhsajgsgcjcgs

Ja miałam przez 3 lata takie duszenie w gardle(rano i wierczorem) wszyscy mi mówili że to nerwica i w to wierzyłam ! a co się okazuje z zatok spływała mi flegma do gardła i to dało takie efekty , od kąd odpluwam to dziadostwo nic mnie dusi...

Witam serdecznie. Po melanżu miałem napady dusznosci i uczucie ciała obcego w gardle. Lekarze odsyłali mnie za każdym razem tłumacząc, że to nerwica. Dopiero badanie u otolaryngologa wykazało zapalenie kratni w wyniku refluksu przełykowo- krtaniowego. Brak wirusa oraz bakterii.Aktualnie na to sie lecze. Nie mam przez to już uczucia ciała obcego, a jedynie mam problemy po jedzeniu. Niestety ciągle mam napady duszności (astmy nie wykryto). Nie mam świstów ani kaszlu. Jedynie dusznosc jakby mi brakowalo tlenu i zawroty głowy do tego. Nie nakrecam sie i staram oddychac spokojnie- uważam że nie są to stany związane z nerwicą. Jakie nalezy zrobic badania jeszcze ?

Ja męczę się już z tym ponad 2 lata. Tylko 1-3 dni w miesiącu mam spokój. Duszę się. To aż czasem boli. Ale najgorsze jest to, że nie idzie oddychać. To jest uczucie jakby mnie ktoś ręką ściskał za gardło. Kiedy sama się chwytam w tym miejscu to efekt jest identyczny. Lekarz też zwalił na nerwicę. I co z tego skoro żadne leki nerwicowe i pychotropy nie zadziałały? Ponad 2 lata męczarni. Od pewnego czasu w związku z uciskiem również wymiotuję. Do tego nie mogę jeść bo często nie mam odruchu przełykania...zupełnie jakbym nie pamiętała jak się przełyka. Przeżywam horror, który się nie skończy. Boję się, że to jkaś bakteria , np. hlamydia.

Kochani pierwszy raz pisze(a mam juz latek czterdziesci kilka)na forum.Pierwsze objawy nerwicy pokazaly sie u mnie gdy mialam zaledwie 21lat.Roczne dziecko,meza a tu TRACH.Zycie stanelo mi przed oczami.Myslalam ze umieram!Wtedy nie byl tak rozpowszechyniony internet wiec i moja wiedza na temat objawow nerwicy byla mierna.Badania nic nie wykazywaly,zapewniania lekarzy ze to nerwica WCALE DO MNIE NIE TRAFIALY!Chudlam w oczach,zaniedbywalam rodzine,balam sie gdzie kolwiek chodzic,,bo umre,,Zrujnowalam swoje malzenstwo,zdrowie....Z perspektywy dwudziestu kilku lat JESTEM PRZEKONANA ze w wiekszosci przypadkow to MY jestesy odpowiedzialni za swoje mysli i odczucia ktorymi karmimy nasz umysl.Pewnie glupio to zabrzmi,ale pomimo wiedzy ktora posiadam na temat nerwicy,potrafie bardziej pomoc innym (czesto to slysze)niz sobie.Klopty z gula w gardle mialam i co jakis czas miewam,ALE MAM100%PEWNOSC ZE TO SIEDZI W GLOWIE!Jezeli KTOS chcial by ze mna pisac to chetnie!Nie mam zamiaru nikogo dolowac tylko chce abyscie choc w malenkim stopniu uswiadomilo sobie ze to WY DECYDUJECIE JAK MA WYGLADAC WASZE ZYCIE A NIE NERWICA!Pozdrawiam!!!!!!!!

Ja mialam tak samo.zaczęło się w wieku 24 lat.urodzilam dziecko,mąż wyjechal za granice a ja sie opiekowalam chorym smiertelnie ojcem.Duszenie w gardle,lęki.nie jadlam,nie chcialo mi sie z nikim rozmawiać.myślałam że to jest jakaś choroba śmiertelna i już dużo mi nie zostalo.poszlam w końcu do lekarza (trzech dokladnie).i wszyscy stwierdzili że to na tle nerwowym.ale ja nie wierzylam.zrobilam badania tarczycy i usg.wszystko ok. w dodatku nikt mi nie wierzyl że jest tak jak jest.śmiali się wszyscy wokól. kiedyś spotkalam się z moim wujkiem- księdzem.opowiedzialam mu o tym.uwierzyl mi.pierwsza osoba która to znała.opowiedzial mi że tam gdzie mieszka byla też młoda, 19-letnia dziewczyna która miala to samo. najważniejsze żeby się nie nakrecać.ona to robila,nie miala nikogo kto jej w tym pomógl, kto byl przy niej w tych chwilach.i tak oto z powodu duszenia wylądowała w psychiatryku. :( od tego czasu juz wierzę że to nerwica. minęlo 6 lat.daję radę.nauczyłam się z tym zyc. także służę radami. piszcie. :)

Gość nokardia

Witam wszystkich, chętnie dołączę do grona ludzi co maja podebnie jak ja. Mnie też morduje duszenie w gardle, już nie mogę sobie z tym poradzić! Jestem na etapie wykluczania innych przyczyn tj. endokrynolog, dziś ide to otolaryngologa. Chyba zwariurię czuje jakby ten gul mi się przesuwał, raz po prawej raz po lewej a raz w środku. Kiedyś miałam to uczucie i po kilku dniach mijało, teraz jak mnie złapało to już trzyma dobrych kilka tygodni, oszaleję chyba! Próbuję sobie przetłumaczyć, roztłumaczyć, na darmo!

Ja miewałem czasami budzenie się w nocy gdy nie mogłem złapać tchu.2 miesiące temu złalało mnie w nocy cos takiego, że nie wyczuwałem przełyku jakby(czułem pustke w gardle), wpadłem w panike ale po 3h przeszło.2 tygodnie tmeu znów dopadło mnie tkaie uczucie pustki w gardle połaczone z lekiem, że ledaow dotarłem do domu od znajomych.To mogło miec wpływa naislenie sie leku po tym jak rozstalismy sie z dziewczynom.Teraz jestem na dobrej drodze do ponownego zejścia sie z nia ale od kilku dni miałem taką właśnie kluche w gardle a wczorja dostałem tkaiego napadu, że nie miałem juz swiły wody popijac, żeby zwilzyć suche błony śluzowe gardłaRobiłem ćwiczenia szyi na globus histericus , ale chyba bardzije tą szyje naciagnąłem niz sobie pomogłem.Wybiemr asie na oddział nerwci, żeby to zwlaczyc

Gość enia1971

Nigdy tego nie zapomne...dusilam sie ze swiadomoscia !!!powietrze lykalam chwilkami mialam wrazenie ,ze ktos moja glowe ciagnie do gory aby ja urwac.Sine rece po lokcie w plamy i sine usta ..(relacja meza)Zaczelo sie w srode ...cos mi przeszkadzalo w gardle ,krzakalam ,kaszlalam ale nie ustepowalo.W czwartek bylo juz gorzej ,wyraznie brakowalo mi powiertrza z godziny na godzine czulam jak by W GARDLE COS PRZESZKADZA.Piatek ..wizyta u lekarza domowego -tabletki ..na co -nie sprecyzowal.Sobota wyladowalam w szpitalu ,maz mnie wioz na awaryjnych swiatlach ..tlen,jakis tam zastrzyk ,badania ..ciut ulgi ale tylko troszeczke .Szpitalna wizyta u neurologa i rozmowa ...*jakie ma Pani problemy ? To nerwy ..O malo mnie w ten czas nie udusilo wlasnie z nerwow za to glupie pytanie ROZPLAKALAM SIE Z NIE MOCY !!! odpowiedzialam ,ze jedynym problemem jest to ,ze mi nikt do gardla nie zagladnie A ja sie dusze !!TABLETKE NA USPOKOJENIE DOSTALAM !!!wypisalam sie ze szpitala.. a w niedziele cos mi tylko glucho strzelilo w gardle i polykalam to cos .. posowalo sie jak groba kulka!.Mialam szczescie !!!Jesli bym sie udusila ,dowiedzieli by sie przyczyny po sekcji zwlok ..za zycia i w Niemczech nie mozna liczyc na pomoc ..a moze dlatego ,ze jednej Polki bylo by mniej ???p.s.Po szpitalnym liscie do mojego Laryngologa ,nie stwierdzil zadnych zmian w gardle !!!PARANOJA !!! ..lekarza jak i laryngologa zmienilam a o szpitalu w moim miescie slysze tylko same negatywne opinie .A ja sie ciesze ,ze zyje i oddycham choc po tym przypadku ,male przeziebienie ,bol gardla ..nie jaki dyskonfort w jamie gardlowej budzi we mnie lek .