Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niskie ciśnienie po kuracji nadciśnienia tętniczego

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!! proszę o poradzenie mi co mam robić jeśli dla starszej osoby (babci) zostało ustalone leczenie na nadciśnienie w postaci: rano - Tertensif SR 1,5 mg + Prestarium 10 mg wieczorem - Amlozek 5 mg Leczenie takie było konieczne ze względu na to, że od dłuższego czasu ciśnienie babci utzrmywało się na poziomie 170/100 w porywach do 220/140... pogotowie kazało na nowo ustalić leczenie i jest teraz takie jak wyżej. Bardzo skutecznie to podziałało, ale teraz mam inny problem, bo ciśnienie jest 120/60 lub jeszcze niższe i to przed braniem tabletek. Zmniejszyłam dawkę Prestarium do 5 mg, ale niewiele to pomogło. Które lekarstwo można jeszcze zmieniejszyć? Tylko, żeby nie było na nowo za wysokie ciśnienie? sprawdzałam w dostępnych źródłach, że te dwa pozostałe leki nie mają niższych dawek, więc, czy można je dzielić? bardzo proszę o poradę....
Gość Hela 754
Witaj. Uważam, że powinnaś skontaktować się z lekarzem prowadzącym w sprawie dawek leków, a nie robić tego na własna rękę, bo może to spowodować rozregulowanie ciśnienia. Ja też przyjmuję leki od nadciśnienia i przed braniem leków też mam takie ciśnienie i cały czas biorę ustalone dawki. Kiedyś też zmniejszyłam dawki leków do połowy i tak rozregulowałam ciśnienie, że trudno było go ustabilizować. Pozdrawiam