Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętno a spalanie tłuszczu przy powiększonej komorze serca

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 55 lat i jestem otyła (przy wzroście 151cm ważę 79kg). Dostałam w prezencie trenażer, ale nie wiem jak prawidłowo z niego korzystać, żeby nie narobić sobie kłopotu. Lekarz stwierdził u mnie powiększenie lewej komory. Jak duży wysiłek mogę pokonywać, żeby osiągnąć najlepsze wyniki. Słyszałam, że aby spalać tkankę tłuszczową należy ... właśnie jak długo i przy jakim tętnie. Może ktoś mi poradzi?
Tętno dla Ciebie: 220 - Twój wiek = tętno maksymalne tętno maksymalne*55%= dolna granica najefektywniejszego spalania tłuszczu tętno maksymalne*60%- górna granica najefektywniejszego spalania tłuszczu Czyli jeżeli masz 30 lat to: 220-30=190 190*55%=104,5 190*60%=114 Puls pomiędzy 104 a 114 dawałbym najlepsze efekty w spalaniu tłuszczu. Oczywiście nie wiem czy daje to efekty, bo dopiero jestem na kupnie pulsometru. Zawsze robię ćwiczenia na maksa, tak, żeby pot się lał, bo najlepszą oznaką spalanego tłuszczu jest ilość wypocenia się i oczywiście przez co najmniej 2 h.
Dziękuję bardzo. Czy mógłbyś podać źródło, z którego zaczerpnąłeś wzór? Ja znalazłam stronkę na której podawali zakres od 75 do 82% tętna maksymalnego, a więc po wyliczeniu od 123 do 134. Na innej stronie podali zakres od 70 do 85%, więc od 115 do 139. Wyliczając według wzoru podanego przez Ciebie moje tętno powinno utrzymywać się w granicach 90 - 98, ale znalazłam tabelę z zakresem tętna i tam dla mojego wieku tętno do spalania tłuszczu miało zakres 99 - 124 i bądź tu człowieku mądry :( Różnice są znaczne. Co zaś się tyczy ćwiczenia na maksa, to nie do końca masz rację. Przy dużym wysiłku oprócz spalania tłuszczu budujesz masę mięśniową, a tego wolałabym uniknąć.
Gość sanadya@hotmail.fr
to co napisal jakub jest niemozliwe!!! ja majac 21lat musze miec tetno ok160 (miedzy 155-165) by maksymalnie spalac tluszcz, nie wiem jak dokladnie sie to oblicza, mi to obliczyl trener, przy 30tce tj zapewne ok150, ale absolutnie nie 104-114-takie tetno ma sie jak sie chodzi (miej wiecej) to co tu gadac o cwiczeniach!!!
Szczerze.....wyznaczanie HRmax ze wzorów to bzdura.... Ja mam 29 lat i HRmax 203, a ze wzoru wynika 191. Jestem osobą szczupłą, uprawiającą sport. A jeśli już wyznaczać HRmax ze wzorów, to przecież inny wzór jest dla kobiet, a inny dla mężczyzn... mama_b - bardzo polecam Ci tą stronkę: http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=15&id=411 Znajdziesz tu solidną, merytoryczną wiedzę na temat tego, jak zacząć swoją przygodę z treningiem. Strona jest co prawda o bieganiu, ale podstawy są te same. Są też cenne informacje odnośnie odchudzania poprzez sport i mądrą dietę....
sanadya@hotmail.fr - jeśli ty mając 21 lat i podczas chodzenia masz tętno 104-114 to proponuję zacząć się leczyć. Nie wiem co jest objawem ale na pewno nie jest to normalne. No chyba, że się jest częścią amerykańskiego stylu życia, czyli waga przekracza 160 kg :) Jeśli masz trenera, który wylicza ci coś tam ze wzorów, to zmień jego i klub na taki, który ma jakikolwiek sprzęt. Choćby bardziej rozbudowany pulsometr :) Wzorów do obliczenia tętna jest raptem z cztery i wyniki nie wiele się różnią między sobą. Dobre są ale dla osób, które zaczynają przygodę z wysiłkiem. Potem warto sobie zrobić testy wydolnościowe. Aga_mtb - dobrze poleciłaś, bo strona bieganie.pl to naprawdę dobra stronka.