Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Lexapro

Gość wozia2

Rekomendowane odpowiedzi

Alexandra, ja bralam Lexapro przez ok 6 miesiecy rok temu, pozniej z braku funduszyjuz niestety nie, teraz zaczynam od nowa, powiem Ci tak, bylam w takim stanie ze 23 na 24 godziny lezalam w lozku bo ciagle mdalam jak chodzilam, mialam caly czas silne lęki, deprecha i derealka tez mi dosrywaly nie malo ze tak brzydko napisze... Ogolem mialam tyle obiawow fizycznych i psychicznych ze poza lezeniem w lozku do niczego sie nie nadawalam. Najgorsze byly 2 pierwsze tygodnie, bo sie wszystko nasililo mimo iz to bez nasilenia byl koszmar, zmiane na lepsze minimalna zaczelam odczowac po ok. miesiacu. Po jakis 2-3 miesiacac niebo a ziemia w porownaniu z tym co bylo, zaczelam funkcjonowac w miare normalnie, aczkolwiek calkiem normalnie jeszcze nie bylo. Ogolem mowiac pewnie gdyby mi na to pieniadze pozwolily to bym brala je po dzis dzien, a tak teraz wlasnie od nowa zaczynam brac, mam nadzieje ze teraz bede mogla brac na tyle dlugo zeby calkiem wyjsc na prosta, a co do pamieci, koncentracji itd.... Przed choroba bylam bardzo rezolutna osoba, teraz... czasem nie pamietam co robilam 15 minut temu. A odnosnie skutkow ubocznych jest wiele, byly tez krostki, ale tylko na plecach i od kiedy sie pojawily odrazu dostalam na nie antybiotyki.

Gość Magdallenka

Witam wszystkich. Jestem tu nowa. U mnie zdiagnozowano tężyczkę i na to lekarz przepisał mi lek. oprócz tego miewam leki przed wszystkim, miałam omdlenie z utratą przytomności, teraz pojawiają mi się podobne rzeczy typu mam wrażenie ze zemdleje, kręci mi się w głowie, ból głowy, kołatanie serca, duszności, strach przed wszystkim, drżenie i pocenie rąk. Od pół roku przymierzam się wziąć lek, ale boję się że objawy nasilą się a ja zwariuje i umrę. Mam zaleconą dawkę 5mg ale zastanawiam się czy nie zacząć od 0,25mg. Mam pytanie bierzecie rano ten lek przy wieczorem?? Bardzo się boję ale wiem że to jedyny sposób żeby poradzić sobie z lekami, ciągłym osłabieniem... Pozdrawiam

Magdalenka ja biorę 10 mg wieczorem ok.21.00.Moja psychiatra twierdzi że w ten sposób prześpię wiekszość działań ubocznych i miała rację.Biorę lek 2,5 miesiąca i jest lepiej.Zaczynałam od 0,25mg czyli od ćwiartki tabletki 10 mg.

Witam, z powodu nawracających napadów lęku, niestety muszę wrócić do brania leków. Pani doktor przepisała mi Lexapro, jednak na wizycie zapomniałam jej zapytać czy po tym leku nie przybiera się na WADZĘ. Mam już doświadczenie z jednym lekiem z grupy SSRI a dokładnie z seroxatem - przybyło mi wtedy 10 kg. Po odstawienie waga wróciła. Brałam także wenaflaksynę i było ok. Czy ktoś brał Lexapro i przytył? Proszę o informację. To dla mnie ważne

Witam wszystkich...lekarz przepisal mi cipralex(odpowiednik lexapro w austrii)...dzis jest 7 dzien jak zazywam po 5mg tego leku i powiem szczerze ze jak narazie to czuje sie fatalnie..mam calodniowe bole glowy i nudnosci a w 3 i 4 dniu zazywania leku podczas pracy zlapal mnie atak leku napadowego z nieregularna praca serca...dodam ze nierugularny rytm towarzyszy mi czesto przy atakach paniki...mam zmieszane mysli...czy ktos z was ma podobne objawy jezeli chodzi o te serce...to jest straszne poprostu,czlowiekowi zyc sie nie chce i ma wrazenie ze to jego ostatnie chwile...ale staram sie wierzyc w to ze lek mi pomorze...dodajcie otuchy;-) pozdrawiam

Gość Magdallenka

EDZIA71 powiedz mi proszę, jak długo brałaś 0,25mg a potem przez jaki czas 5mg? Jakieś skutki uboczne miałaś? Czy biorąc leki wieczorem nie jesteś bardziej pobudzona- dobrze śpisz?? Do osób, które brały i odstawiły leki- czy lexapro nie uzależnia? Boję się, że jak będę brała w tak młodym wieku to z roku na rok będzie gorzej. Czy to prawda że lek ten wyrównuje brak serotoniny ? Pani doktor powiedziała mi że to nie jest lek tylko antydepresyjny on działa na serotoninę, której mamy coraz mniej podczas stresu i dlatego daje to efekt lęku paniki. Jak Wam to tłumaczą lekarze? Czy biorąc te leki bez problemu chodzicie do pracy, gdy objawy się nasilają? Czy ktoś z Was bierze leki rano? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość doktor romek

@ MAGDALLENKA Ja biorę Mozarin rano i czuję się zupełnie normalnie – zero zamulenia, senności itd. Co więcej lepiej śpię – lek reguluje u mnie cykl snu. Biorę już trzeci tydzień. Najpierw 2 dni po ćwierć tabletki 10 mg (2,5 mg), potem tydzień po pół tabletki (5 mg), a od dwóch tygodni pełna dawka 10 mg. Zero objawów ubocznych, same pozytywy – wzrost pewności siebie, większe zadowolenie z życia, chęć do działania. Powodzenia!

Gość Magdallenka

DOKTOR ROMEK kiedy poczułeś się lepiej? Po jakim czasie stosowania? Dziękuję za słowa otuchy. Od dawna powinnam wziąć nawet przełamałam leki, ale boję się że będę czuła się okropnie i ciężko będę funkcjonować w pracy. mam pytanie do kobiet: Czy po stosowaniu lexapro i odrzuceniu nie było problemów z zajściem w ciążę? Czy nie było żadnych komplikacji? Dziecko zdrowe? To też jest ważna informacja dla mnie.

Gość Doktor Romek

Poprawa zaczęła się pojawiać po ok. 14 dniach – powoli, bez wybuchu radości czy też euforii ;) Po prostu drobnymi krokami do przodu. Zobaczymy, jak będzie za ok. miesiąc, gdy pójdę na kontrolę do psychiatry :) Lexapro nie ma żadnego związku z płodnością; jeśli nie zażywasz w czasie ciąży, nie masz czego się bać.

Gość Magdallenka

Natasza czy nie miałaś żadnych skutków ubocznych ?? Czy w trakcie zażywania można normalnie funkcjonować tzn chodzić d pracy? Ja często mam wrażenie że zaraz zemdleje (miałam kilka razy epizod omdlenia), mam czasami napady lęku i boję się że biorąc lexapro, taki lęk mnie złapie ,że pomyślę - to wina leku i przestanę brać. Ogólnie boję się brać jakiekolwiek leki.

Gość Doktor Romek

Minęły już chyba dwa miesiące na Mozarinie 10 mg. Lekarz nie zwiększył dawki (i pewnie dobrze), umówił mnie na wizytę za ~4 miesiące. Z rozmowy wynika, że będziemy wówczas rozważać odstawianie leku. Czuję się świetnie, polecam – tym, którzy potrzebują – terapię tym lekiem. Na zaburzenia nerwicowe sprawdza się doskonale.

Hej :) Po stwierdzeniu fobii społecznej i depresji lekarka przypisała mi Mozarin. Dostałam lepszą wersję- Lexapro. Podobno oryginał. Już pierwszego dnia poczułam się lepiej. Przed rozpoczęciem kuracji nie byłam w stanie wyjść na zajęcia, płakałam przynajmniej 2 razy dziennie, uciekałam od ludzi. Może zabrzmi to dziwnie ale już po pierwszym dniu brania Lexapro coś się zmieniło: nie płakałam, a z łóżka wstałam bez żadnego problemu. Po miesiącu wzięłam Mozarin- tańszy odpowiednik i zaczęły się jazdy... Bardzo bolało mnie serce, nie mogłam wytrzymać z bólu. Dodatkowo drętwiały mi palce, bolała głowa- masakra. Po 3 dniach tej męki wróciłam do Lexapro i wszystkie te skutki uboczne minęły. Biorę Lexapro od pół roku (dawka 10 mg), czuję się świetnie. Nie boję się już wyjść do ludzi- wreszcie zaczęłam cieszyć się życiem! Jedyną wadą brania leku jest całkowity brak popędu seksualnego, nic nie cieszy mnie tak jak wcześniej, ale coś za coś ;) Trzymajcie się i nie bójcie się brać Lexapro! :)

Hej, w swoim życiu już dwukrotnie brałam lexapro (za pierwszym razem 8 miesięcy, za drugim razem 6 miesięcy). Za każdym razem męczyłam się przy pierwszym miesiącu brania, ale potem wszystko wracało do równowagi. Teraz robię trzecie podejście do lexapro i... jest znacznie gorzej niż kiedykolwiek. Mam duże skutki uboczne (m.in. totalnie zapchany nos, podrażnioną skórę i cały czas mam wrażenie, że jestem lekko podduszona) a dopiero jestem na 0,5 mg :/. I tak sie zastanawiam - czy ktoś z Was miał może przypadek, iż przestał tolerować lexapro? Nie wiem, czy je zostawić czy jeszcze próbować..

Witam, od wielu lat zmagam się zanurzeniami lekowymi, 3 lata temu trafiłam do lekarza, który przepisał mi Lexapro. Brałam ten lek przez ok. rok i to był jedyny czas w moim życiu, kiedy czułam się naprawdę dobrze. Lek działał na mnie praktycznie od samego początku, jednak przez cały czas brania lexapro miałam rano lekki odruch wymiotny, inny objaw działania tego leku u u mnie, to wstręt do nikotyny i bark apetytu. Wcześniej brałam inne leki, ale przynosiły niewielką poprawę, tak więc ja wszystkim polecam ten lek - uważam że osoba, która opracowała jego recepturę powinna dostać nagrodę Nobla :)

Pomocy biore lexapro juz 11 dni 10 mg czuje sie okropnie ogolny strach wzrost cisnienie lub spadek panika i klopoty zoladkowe 2 razy wyladowalam u lekarza ale mam brac dalej wspomagam sie xanasem ale boje sie wyjsc z domu a musze pracowac co mam robic dalej kiedy to zacznie dzialac prosze o pomoc