Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Lexapro

Gość wozia2

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! Jestem tutaj pierwszy raz, ale jak wszyscy na tej stronie mam problem z depresją. od 5-ciu miesięcy biorę Lexapro i czuję się WSPANIALE. Rano wstaję i chce mi się żyć, dla mnie zawsze jest piękny dzień. Mam trójkę małych dzieci i naprawdę potrzebuję dużo energii, wcześniej brakowało mi jej, nie dawałam rady i chciało mi się płakać. Rok temu brałam Cital też dobry lek ale Lexapro jest o wiele lepszy. Życzę wszystkim słonecznych i uśmiechniętych dni, nie zniechęcajcie się na początku brania ten lek naprawdę działa. Pozdrawiam.
halo dziewczyny jak wam idzie nic się nie odzywacie mam nadzieję że to dla tego że tak dobrze się czujecie że nie macie czasu bo rozpiera was energia ha ha ha zakupy siłownia a może jakiś wypad gdzieś na łono natury ??? pozdrawiam u mnie bez zmian tylko jak byłam w super markecie to było dużo ludzi i czułam taki dyskomfort jakieś poddenerwowanie ale dałam sobie radę :)))) Sara ,Ewa odezwijcie się!!!
Hej jagus71 fajnie ze u Ciebie ok :))) Wiesz ja już zaczynam wątpić czy to lek dla mnie mam mało dni dobrych więcej ostatnio złych(- jakbym nic nie brała - tak sie czuje objawy nerwicy wróciły i to silne, lęki, nogi z waty, arytmia,osłabienie) a szkoda :(((może za krótko biorę??? Ale dziś wykupiłam jeszcze 28 tabletek 10mg i będe brać zobaczymy może cos sie ruszy jak nie to zmieniam lek na inny.Trochę drogi qurcze dziś 99zł wydałam ...hmm nO ale sie nie poddaje czekam ;))) pozdrawiam serdecznie
Hej! Ze mną jest generalnie dobrze, gdyby nie to, że zamartwiam się swoim zdrowiem fizycznym (nie psychicznym- jestem w trakcie badań żołądka, wątroby itp) i wtedy jestem bardzo smutna i najlepiej spałabym, żeby nie myśleć i nie czuć. Te objawy są chyba pozostałościami (lęk przed lękiem), które to mam zwalczać samodzielnie, a w zasadzie przy pomocy psychoterapii. Za tydzień idę dopiero na pierwsze spotkanie (takie oblężenie, ze nie ma terminów). Jagus tez mam tak, że w sklepach czuję się poddenerwowana, ale staram się to ignorować. Oczywiście chciałabym tego nie czuć, ale myślę, że to kiedyś również przejdzie. Ostatnio w piątek byłam na imprezie z pracy i zanim pojechałam czułam jakby lęk, ale potem poszedł w zapomnienie:) Sara, a może pójdź do lekarza, na pewno coś temu zaradzi (a może da jakiś lek wspomagający na początek?). Ja na początku leczenia też brałam drugi lek na spanie i trzeci miałam taki w razie wielkiej AWARII (gdy lęki się nasilały i wpadałam powoli w panikę). Trzymajcie się, to wszystko jest do ogarnięcia;) Buziaki. (PS - szkoda, ze nie możemy się spotkać - byłoby dużo milej i łatwiej).
Witam :) DZis zaczynam drugie opakowanie to jakiś trzeci tydzień jak biorę 10mg lexapro nadal jeszcze nie umiem określic tego leku ani nie jestem nim zachwycona ani zdołowana więc może jeszcze za wcześnie na opinię ;) Muszę sie przyznac ze mam mdłości i mniej jem co powoduje że tracę kg :) w moim wypadku to super (na razie 3kg) az mąż mi zazdrości ha ha Piszcie jak u Was będe zaglądac pozdrawiam
Witam wszystkich na tym Forum . Sara wydaje mi się, że jak zaczynasz drugie opakowanie po 10 mg dziennie to powinnaś zaczynać brać już ten lek piąty tydzień, chyba, że zaczynałaś od mniejszej dawki???. Ja ten lek biorę od 9 miesięcy i jest dobrze. Owszem zdarzają mi się gorsze dni, ale jest to wszystko do opanowania i nie ma co siać paniki. Powiem Wam, że nawet można napić się... piwka. Pozdrawiam Wszystkich, czekam na odpowiedzi, zwłaszcza *starych* znajomych z forum i wszystkich *nowych*, którzy chcą się podzielić swoimi spostrzeżeniami na temat NASZEJ choroby , i *wychodzenia* z niej. Pozdrawiam i życzę dużo: miłości, cierpliwości i zdrowia.
Hej Sara szkoda że nie czujesz się całkiem dobrze ja biorę już miesiąc 10 mg i jest dobrze życzę Ci tego z całego serca mam nadzieję że po 10 będzie Ci już tylko lepiej !!! Ewa szkoda że nie możemy się spotkać ale kto wie może kiedyś:)) Piotrek38 witam cię serdecznie :)
WITAM WAS serdecznie Jagus71 powiem Ci że zastanawiam sie czy to lek dla mnie hmmm może za szybko sie zniechęcam sama nie wiem? Nie wiem jak długo jeszcze mam czekać aż bedzie lepiej bo natłok mysli sie zmniejszył, umiem sie skupić,ale fizycznie jestem jakaś do niczego, osłabiona, wciąż mi gorąco(normalnie menopauza he he ale dużo za wcześnie ;0))a to powoduje że nie mam ochoty nigdzie wychodzić ech. Może ktoś wie kiedy mam zrezygnować z leku, czy warto jeszcze czekać??? Piotrek38 rzeczywiście zaczynałam od strasznie małej dawki jak pisałam wczesniej tabletke dzieliłam na 4 częsci, teraz 3 tydzień 10mg. Myślę że jestem w stanie brać jeszcze jakiś miesiąc jeżeli nie pomoże to pewnie zrezygnuję.:( Pozdrawiam gorąco :*** piszcie co u Was
WITAM po moich rozterkach z lexapro dziś mogę powiedziec że to dobry lek i jak na razie wszystko idzie ku dobremu, żadnych skutków ubocznych, więcej optymizmu, często sie usmiecham i mam chęc do wychodzenia z domu hurra, niepokój zniknął ;) nie chcę zapeszyc ale jest naprawdę ok! pozdrawiam ;)
Ja biore lexapro od 8 tygodni*Zaczynalam tydzien 5mg,potem 6 tyg.10mg,a teraz biore 15mg.Na poczatku czulam sie tragicznie ,mdlosci ,kolotanie serca ,nie moglam spac ,leki sie nasilily ,a teraz po 8 tyg.chyba zaczyna dzialac ,bo zaczynam sie lepiej czuc.Przedtem balam sie wyjsc z domu ,jechac samochodem ,myslalam ,ze zwariuje ,a teraz bez problemu wszedzie ide i jade samochodem .Musicie przetrwac te pierwsze tygodnie ,sa straszne,ale potem bedzie lepiej .powodzenia
Nadal z lexapro czuje sie ok, tylko jedno mnie martwi a więc mam problem z zapaleniem zatok,od 2 tygodni nie moge sobie z tym poradzić, a w skutkach ubocznych wymieniono własnie wystepowanie zapalenia zatok(często) i nie wiem czy to skutek uboczny który minie czy nie??? a lexapro biorę już jakiś drugi miesiąc 10mg. Jeśli ktos miał takie objawy proszę o odpowiedz ;) dzięki
hej Sara myślę że to raczej standardowe zapalenie zatok i chyba musisz wziąć antybiotyk.A co do lexapro to cieszę się że ci służy , mi na razie też i oby tak dalej:) Szczęśliwego nowego roku dla wszystkich nerwusków!! iceireland ja chyba czytałam twoje posty i tez mieszkam w Irlandii i też właśnie tu mi się zaczęło polecam Ci lexapro ja biorę 10 mg i bardzo mi pomógł ten lek marita 40 na pewno dasz radę powodzenia
Witam ja tak samo biorę lexapro na uczucie niepokoju(nerwica) i rzeczywiście od jakiegoś czasu pocę sie w nocy, a nigdy tego nie miałam. Rano budzę sie i mam spocona klatkę piersiową...nigdy nie myślałam że to może byc po leku ....a jednak hmmm pozdrawiam, piszcie :)
O to mnie uspokoiłaś bo nigdy mi się coś takiego nie zdarzało a ja normalnie budzę się cała mokra i mnie to niepokoiło poza tym nie mam innych skutków ubocznych chodź na początku gdy zaczęłam tylko brać lek to fatalnie się czułam-okropne mdłości,biegunka brak apetytu.A powiedz Sara zadowolona jesteś z tego leku,widzisz poprawę? U mnie jest dość znaczna poprawa ale i tak zdarzają mi się napady lęku-nie tak często jak na początku ale jednak ;(
agatka wiesz ja czuje sie lepiej ale jeszcze nie doskonale, ale myślę że z czasem będzie coraz lepiej ;) też miewam napady lęku ale bardzo małe np gdy stoje w kolejce w markecie, do kina jeszcze sie nie wybrałam i unikam nadal choc już myślę że nadejdzie dzień że zaprosze męża na komedie romantyczną do kina :)))....a jak było na początku to pisałam tu więc możesz poczytac. pozdrawiam i jak znajdziesz środek na to pocenie to daj znac! pa
Hej i ja chciałam sie podzielić swoją opinią na temat Lexapro. Cierpię już od 10 lat na nawracające epizody depresji endogennej i nerwica też mi sie przyplątała. U mnie problemem jest straszny niepokój, wewnętrzne napięcie do granic możliwości, lęk uogólniony.Lexapro biorę w dawce 10 mg wieczorem oraz 5 mg rano. Zażywam już trzy tygodnie. Ogólnie jest trochę lepiej, ale czuję sie otępiała, nie mogę skupić myśli, nic mnie nie obchodzi, noi nudności.Tak jakby mój mózg trochę nie pracował, jestem taka uspokojona. Mam nadzieję , ze to przejdzie. Czy ktoś też tak miał?
Chciałbym się dowiedzieć ,czy lexapro ,pomoze w moim przypadku.Od kilku lat mam nerwicę lekowa i jestem uzależniony od klonozepanu, który jak mi się wydaje pomaga.Czy biorac nowy lek odstawiać benzo w międzyczasie?Ile czasu go przyjmowac.Bo napewno po jakimś czasie nastąpi zjawisko tolerancji leku i co ,przestanie działać jak pozostałe?Pytam bo chce wypróbować ten lek , od lekarzy za wiele się nie dowiem.Wiem z doświadczenia byłem u kilkunastu.
Sadzik81, myślę, że lekarze sami dobrze nie wiedzą, u każdego działa to indywidualnie. Ja tez kiedyś brałam różne leki, na koniec lexapro, który miał być zbawienny. Okazało się, że skutek był wręcz odwrotny. Lek odstawiłam i wszystko wróciło do normy (jeśli to normą nazwać można). Mam czasami stany leku (lęk przed lękiem) - kiedyś było to obłędne - myślałam, ze zwariuję. Ale myślę też, że nie powinieneś się źle nastawiać - Tobie akurat lexapro może pomóc (mi tez pomagały leki które wcześniej wymieniałam na nowe - dla mnie super był moklar). Dużo osób chwali lexapro - ponoć ma mało skutków ubocznych w porównaniu z innymi. Ja natomiast mam pewną formę *uczulenia* na leki typu lexapro. Nie zniechęcaj się, gdyby to było możliwe poleciłabym Ci swojego lekarza (mieszkam w Gdańsku). Hej dziewczyny, ja żyję już bez leków (boję się że to powróci choć mam nadzieję, że nie), chodzę na psychoterapię (trafiam na odpowiednią osobę). Psychoterapia jakoś mnie pozytywnie nastawia (nie działa od razu cudów), że czuję się szczęśliwa i chyba na taką wyglądam, bo dostaję bardzo dużo komplementów:) Chciałabym być taka zawsze (a nigdy nawet przed początkiem choroby taka nie byłam:) Jaguś71 i Sara - życzę Wam wszystkiego dobrego, trzymam kciuki. Będzie dobrze, życie przed nami wszystkimi dziewczyny - to dopiero początek dobrego:)
Dzięki Ewa.Raczej spróbuje ,bo widze ,że większość wypowiada sie pozytywnie na temat tego leku.Zresztą co mi szkodzi spróbować porza kolejny.Tylko ktoś może wie jak ten lek ma się do benzodiazepin,tzn. ,jak go stosować,stopniowo odstawiając , od razu odstawić ,czy moze jakoś jeszcze inaczej, no i oczywiście czy w nerwicy w ogóle pomoże? Ewa ja z zachodniopomorskiego jestem ,także dzięki za lekarza ,za daleko.