Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Lexapro

Gość wozia2

Rekomendowane odpowiedzi

Do Anity Jak wcześniej pisałem brałem lexapro przez 14 miesięcy równolegle z psychoterapią i czułam się dobrze jak i po przestaniu brania leku przez około 8 miesięcy.Miałem miesiąc temu silne przeżycie i od dzisiaj wracam do lexapro,czułem się dobrze po dawce 10 mg natomiast po więkrzej miałem miałem obiawy uboczne .Jestem po 3 psychoterapiach i chyba poznałem wszystkie leki przez 20 lat .Pozdrawiam
Czy ten lek nie uzależnia? czy po odstawieniu leku po kilkunastu miesiacach nie spowoduje ze bede musiala go na nowo brac albo przestanie mi pomagac i bede musiala siegnac po cos silniejszego?wlasnie zaczynam terapię i mam pewne obawy, mam nadzieje ze mi je rozwiejecie a ja bede mogła go spokojnie zażywac i wreszcie się pojawi uśmiech taki jak kiedyś:)
Witam Was wszystkich! Właśnie wróciłam od lekarza z opakowaniem lexapro 10mg. Wcześniejszy lek nic nie pomagał, a czytając to wszystko co piszecie nie napawa optymizmem, ale jestem gotowa, chce, przetrwać te wszystkie skutki uboczne i zacząć normalnie żyć i zobaczyć w tym wszystkim jakiś sens. Pozdrawiam!!!!!
Do Marka Marku,od jak dawna zazywasz lexapro?Pytam gdyz biore ten lek dopiero trzeci tydzien,czuje sie dobrze i zastanawiam sie jak dlugo powinnam brac ten lek a lekarz nie powiedzial mi jak dlugo powwinnam go brac.Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam;
Gość Grażka
Cześć, Lexapro biorę od 6 dni (o,5 tabl.) i powiem szczerze nie jest dobrze. Mam nerwicę lękową z objawiami również sercowymi tzn . wysokie tętno, dodatkowe skurcze. Na serce biorę beta bloket bisopromerc 0,5 tabl. Mam pytanie czy na początku leczenia mogę mieć takie objawy jak klucha w kardle. Tak jakby bańka powietrza podjeżdżała mi do gardła i stała. Nie mogę przez to uczucie spać! Przepraszam za szczerość, ale *odbija* mi się cały czas pustym powietrzem! To nawet nie są nudności tylko balon w przełyku! I jeszcze jedno, mam dziwnie ociężąłe nogi, jakby ważyły tonę. Najgorzej rano. Nie wiem czy po tym leku mogę czuć się taka ociężąła??? Kiedy poczuję się lepiej??? Proszę , odpiszcie. Wizytę u lekrza mam dopiero za 2 tygodnie i nie wiem co robić. Pozdrawiam
Witaj Grazka Ja biore od tygodnia i na poczatku tez bylo tragicznie, myslalam ze juz przerwe ta terapie bo juz nie dawalam rady, wstac z lozka nie moglam, teraz jest troche lepiej ale tez czasami mam wrazenie jakby serce chcialo mi wyjsc, do tego zebami zgrzytam, bol glowy, nudnosci itp. Podobno takie objawy to normalne, trzeba przeczekac. Zycze wytrwalosci, Powodzenia!!!
Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Uspokoiły mnie bardzo. Zatem dam sobie trochę czasu. Nie chcę zanudzać ale mam jeszcze jedno pytanko. Czy ten lek powoduje tycie? Parę lat temu brałam seroxat i przytyłam w ciągu roku 7 kg! Wiem, że jest to *lepsze* zło. Nasze samopoczucie psychiczne jest najważniejsze ale dodatkowe kg to też jakiś problem. Jakie macie doświadczenia ?(gdyby tak powodował chudnięcie). Pozdrawiam.
Gość verdi2001
Do Grażki, Grazynko, nie martw się o przytycie. Ja usiebie takich *dolegliwosci nie zauważam, a biore juz dość długo. Co prawda, kostrukcja kobiety jest inna, a ponadto działaja tez cechy osobnicze. Każdy z nas może zreagować inaczej. Jeden tarci apetyt, inny ma go w nadmiarze. Myślę, że ten lek nie uzależnia, ale pzrez dłuższy czas(pare miesięcy) trzeba będzie zażywać dawke podtrzymująca. Nie martw się, ja jestem właśnie po roku od rzucenia LORAFENU (benzodiazepina). Nie daj sie ŻADNEMU lekarzowi wmanewrować w to coś!!! Zyczę Ci dużo zdrowia i cierpliwości. Pierwsze dobre objawy pojawiają sie po 3-4 tygodniach.
Dziękuję za odpowiedź. Liczę, że będę miała szczęście i że problem dodatkowych kilogramów nie wystąpi. 10 dzień na Lexapro i ta okropna klucha w gardle i *bańka* powietrza w przełyku ( od 3 dni cała tabletka 10 mg) nadal nie daje mi spokoju. Nerwy jakby trochę lepiej, zaczynam chyba odzyskiwać powoli namiastkę wewnętrznego spokoju. Mam wielką nadzieję, że w niedalekiej przyszłości będę mogła odstawić beta bloker (0,5 labl. Bisopromercu) i moje serce nie będzie już wariować. Czy ktoś może brał razem z lexapro jakiś beta bloker z powodu wysokiego tętna i dodatkowych skurczy (na tle nerwowym) i w trakcie leczenia lexapro odtswił beta bloker???? Raz jeszcze bardzo proszę o informację. Pozdrawiam.
Witam serdecznie wszystkich cierpiących. Tak , jak i Wy biorę Lexapro 10 ok. 5 tygodni. Nie miałam żadnych objawów ubocznych , ale lekka poprawa nastąpiła dopiero po 4 tygodniach przyjmowania. Tak jak i moich dwóch poprzedników jestem po odstawieniu Lorafenu. Najlepiej z tym lekiem wogóle nie zaczynać! Jeżeli już to tylko sporadycznie.
Witam wszystkich, biorę lexapro od 5 dni. Prze 8 dni mam brać 5 mg, a później po 10 mg rano. Nie mogę wogóle spać ani nic zjeść, po prostu mam totalny brak apetytu.Oprócz tego lekarz przepisał mi na sen lek Polsen, jedną tabletkę przed snem. Idę spać około 21 ,budzę się około 1-2 w nocy i męka do rana. Mam pytanie czy na początku brania lexapro ktoś z Was miał takie objawy jak ja.Dziękuje za odpowiedź.
Witaj Piotrku. Ja od początku biorę Lexapro 10, już drugi tydzień. Przez pierwsze 5 dni miałam te objawy co Ty plus dodatkowych pare innych. Spać nie mogłam zupełnie, jeść ani pić również. Po 5-6 dniach powoli zaczęło wracać wszystko do normy, ale potrzebowałam wtedy ok 12 godz snu żeby normalnie funkcjonować. Jest coraz lepiej, nawet wrócił apetyt. Pozdrawiam!