Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie Lexapro

Gość wozia2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość bozena 121

Czy ktos wie jak pomoc sobie podczas ataku paniki w czasie zazywania lexapro mam uczucie ze mdleje jest mi nie dobrze cisnienie albo wzrasta albo spada kolatanie serca co mam zrobic biore 11 dzien lexapro 10 mg musze jezdzic do pracy i nie wiem co zrobic w czasie zlego samopoczucia lekarz mowi ze musze czekac jak dlugo moze ktos to zna prosze o odpowiedz

Leki tego typu zaczynają działać dopiero po 3-4 tygodniach, na początku zawsze są skutki uboczne, organizm musi do nich przywyknąć, lęki i objawy nerwicy mogą się nasilać. Warto dodać do tego leku jakiś inny lek przeciwlękowy żeby przetrwać ten najgorszy czas a później zostaje się przy tym jednym leku.

Na xanax uważaj, uzależnia, ale powinien pomóc Ci w tym najtrudniejszym czasie, jak miną skutki uboczne to odstawiaj xanax, może też tak być, że lek który dostałaś nie będzie Ci służył i trzeba będzie wymienić, ale to musisz trochę poczekać. Najlepiej przy takich lekach zaczynać od połowy dawki, którą przepisuje lekarz i tak co 2-3 dni zwiększać po trochę aż dojdzie się do tej właściwej dawki terapeutycznej, wtedy skutki uboczne leku są minimalne, ale lekarze o tym nie zawsze mówią, od razu walą całą dawkę. Powodzenia w leczeniu i siły walki.

Xanax biore juz prawie dwa lata nie codziennie ale bardzo czesto w ostatnim czasie codziennie a czasie ataku paniki bylam u lekarza dyzurujacego a niedziele i on kaxal mi szybko podnies dawke do 20 mg na dobe ale w poniedzialek poszlam do mojego lekarza i zabronila mi podniesienia dawki conajmniej przez 3 miesiace ja nie lecze sie u psychiatry tylko u lekarza domowego mieszkam w Belgi i tutaj leczenie rozpoczyna lekarz prowadzacy poniewaz mam klopoty od 3 lat z zoladkiem potem z jelitami ciagle bole i wzdecia stwierdzono u mnie nerwice oczywiscie po wykonaniu wielu badan lacznie z tomografia i kolonioskopia stwierdzono ze powodem jest nerwica i zastosowano leczenie psychotropowe zapomnialam ze to jednak drugi moj lek poniewaz rok temu neurolog zlecil mi redomex odpowiednik amitryptiliny do pierwszego dnia duza dawke 50 mg na noc skutki byly po tygodniu zadnych objawow ubocznych i oczywiscie xanax byl nie konieczny czulam sie bardzo dobrze ale po 7 miesiacach lekarz zmniejszyl dawke do 25 mg i wszystko wrocilo nie pomoglo ponowne zwiekszenie dawki lek przestal dzialac

Jak Ty używasz xanax juz od dwóch lat nawet doraźnie, to jesteś po części do niego przyzwyczajona i pewnie teraz tak słabo Ci pomaga podczas brania lexapro, może warto by było podejść do lekarza i poprosić zamiast xanaxu coś innego na branie doraźnie. Lekarz rodzinny słabo się zna na połaczeniach leków psychotropowych, byłby Ci lepiej potrzebny psychiatra, ale na obczyźnie inne realia. Nie stresuj się, wytrzymaj jeszcze parę dni, może lek w końcu zadziała i będzie już tylko lepiej. Powodzenia.

Gość bozena 121

Chce sie dalej podzielic z osobami cierpiacymi jak ja o moim problemie moze to komus pomoze dzisiaj 14 dzien na lexapro 10 mg mysle ze cos zaczyna sie dziac biore lek rano w nocy troszke lepiej spie najdluzej 5 godz , rano budze sie i musze wstawac nie moge pozostac w lozku po jakiejs godzinie po zazyciu lexapro zaczynaja sie poty czesawki i uczucie ze zemdleje czasem musze wziasc xanax 2,5 mg po poludniu robie sie senna ale nie zasypiam troszke wiecej sie ruszam ale jeszcze boje sie wyjsc do pracy i sklepu zoladek i nudnosci delikatnie zaczynaja sie uspakajac lekarz kaze mi pozostac na tej dawce najgorsze jest to ze nie wiem skad sie to wzielo nie mam zadnych problemow rodzinnych ani finansowych najwiekszym moim marzeniem jest abym znowu byla soba zadowolona usmiechnieta czasem sie boje ze zostane wrakiem dokoncz zycia jezeli ktos cierpi rowniez z tego powodu moze ze mna porozmawiac maz rozumie moj problem napomiast siostra i reszta rodziny kaze mi sie wziasc w garsc a ja sama nie potrafie . Zycze wszystkim aby nigdy nie wpadli w taki dolek psychiczny jak ja .

Zdecydowanie pomaga na stany lękowe. Trzeba trochę czasu. Wiem ciężko słucha się od otoczenia weź się w garść. Ataki w stylu zaraz zemdleję, umrę, kołatanie serca, potliwość są ciężkie do opanowania. Polecam na relaks filmy, książki a najważniejsze sport lekko dla przyjemności rower, basen lub bieganie.

Hej Nerwusy!!!Ja zaczelam brac Lexapro ponad 3 lata temu. Jak dla mnie super lek. Pomogl mi wyjsc z najczarniejszej z dziur hehe. Bozeno ja tez mieszkam poza granicami Polski. Moj lekarz domowy skierowal mnie do psychiatry, co uwazam za dobra decyzje. Lekarz domowy nie powinien leczyc nerwicy, lekarz domowy jest dobry na grype i jakies ogolne dolegliwosci a nerwica jest bardzo zlozona choroba wymagajaca doswiadczenia i kompleksowej wiedzy, wiec Bozeno jak mozesz to popros o skierowanie do psychiatry. A psychiatra juz dalej pokieruje Cie na rozne terapie. Ja od roku nie biore lexapro, nie potrzebuje. Nadal mam problemy z przelykaniem, czasami nie moge spac w nocy, raz na jakis czas mam atak paniki, ale teraz jest o wiele lepiej. Mozna z tym zyc, nie wiem jeszcze czy mozna z tym wygrac, ale walczyc napewno sie da i ja jestem przykladem na wygrywanie bitew :) I tak jak OOOOO mowi, musisz pobrac okolo 4 tygodni, zeby lexapro zaczelo dzialac. Bozeno ja nie mialam zadnych wspomagaczy, poprostu gdy atak przychodzil mowilam do siebie, mojego M. Na poczatku bylo to bardzo trudne, ale teraz juz wiem co to jest (atak paniki) i jak przekierowywac uwage na cos innego i pomaga. Poza tym biore lek nasenny, Stilnox lub polski generyk apo-zolpin (mam mozliwosc dostania leku z polski). Wiec jak mozesz rzuc ten xanax bo to bardzo uzalezniajace i zacznij walczyc z atakami!!!Sorki Kochani, ze sie tak rozpisalam, ale ja lubie pisac i dzielic sie moimi doswiadczeniami :) Papaty Nerwusy i do nastepnego.

Czy ktoś popadł w depresję, kiedy niem miał ku temu żadnych powodów? Oboje z mężem sporo zarabiamy, dziecko jest zdrowe, kupiliśmy dom, wszystko jakby w najlepszym porządku, a ja pogrążałam się coraz bardziej i bardziej. Od dwóch dni biorę Lexapro i na razie jest tylko gorzej:(

Przyłączam się do Waszej grupy Lexapro :) Biorę go równo miesiąc. Na początku miałam mdłośći, brak aptetytu, ale po ok 10 dniach to mineło. Zwiekszyłam, wtedy dawkę do pełnej tabletki 10g. Teraz skutki uboczne jakie odczuwam to brak popędu sexualnego i nadmierna potliwość. Trzeba cierpliwośći aby organizm przyzwyczail się ale po ok 4 tyg bedzie juz lepie :))) lexapro pomaga mi spokojnie wyjsc do galerii handlowej,pracy, miejsc publicznych...zobaczymy co dalej...

Witam, przegladam fora dotyczace depresji, nerwic, lękow, doszukuje sie informacji na temat leku depralin i jego interakcji z alkoholem... ile ludzi tyle opini...ale napotykalem wypowiedzi typu *umiarkowane spozycie alkoholu wchodzi w gre...* albo inne * w przypadku przesadzenia alkoholu z terapia na depralinie samopoczucie i stan fizyczny na drugi dzien fatalny i tragedia..* ogolnie w ulotce jest ze nie ma interakcji z alkoholem w przypadku tego leku i innych SSRI, ale oczywiscie podczas brania nie zaleca sie spozywania alkoholu. pytanie jednak moje brzmi: co oznacza w wypowiedziach ludzi *umiarkowane* to np 1 czy 3 piwka? co oznacza *przesadzilem* to np 3 czy 6 piw? i w ogole czy mowiac o spozyciu ludzie wypowiadaja sie o stanie rzeczy ze biora caly czas lek i np pija wiczorem to jedno piwko, czy np pozwalaja sobie na wiecej mimo lekow? moja pani dr powiedziala ze jedno piwko ok biorac lek, oczywiscie jedno i to niecodziennie, a w przypadku wiekszej imprezy typu wesele, sylwester po prostu nie wziac w dzien uroczystosci tabletki. czy ma ktos jakies doswiadczenia tego typu, ze leczyl sie depralimem a miewal imprezy lub lubial po prostu jak normalny facet wieczorem po pracy wupic jedno piwo? przy leczeniu oczywiscie ograniczam do minimum ale jestem mlodym czlowiekiem, ktory wychodzi ze znajomymi itp stad moje pytania, zeby moc mimo choroby w miare normalnie funkcjonowac. pozdrawiam serdzecznie

Gość ania7609

Proszę mi odpowiedziec czy lexapro po jakims czasie przywraca normalny sen? czy biorąc ten lek zażywacie jakiś lek na noc? ja biorę aciprex-odpowiednik lexapro juz kilka miesiecy dodatkowo na noc biorę triticco 150mg.od 3 lat cierpie na bezsennośc i depresje po ciężkim urazie głowy.jak jest u Was ze snem zażywajac lexapro?

Na początku brania Lexapro ciężko było mi zasypiać,w nocy też często się przebudzałam, ale to minęło po ok 2 tygdniach. Teraz mogę spokojnie i głęboko spać. Organizm się przyzwyczaił. Nie powiem, sny są irracjonalne, dziwne ale po rozmowie z lekarzem, potwierdził,że tak właśnie działa Lexapro - w ulotce też zaznaczają, że sny mogą idotyczne :)