Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności, senność i zmęczenie przy śródmiąższowym zapaleniu płuc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mój tato (lat 52, nigdy nie palił) leczy sie od kilku lat na śródmiąższowe zapalenie płuc (bierze encorton w różnych dawkach i dyski wziewne) jednak jego stan stale się pogarsza - coraz szybciej się męczy, jest senny, szybko się denerwuje a przede wszystkim brakuje mu oddechu.Do tego ostatnio doszły problemy z sercem. Podobno jest przerośnięte (czego wcześniej nie miał) i chyba miał stan przedzawałowy (ostry ból w klatce piersiowej). Lekarze podają nam sprzeczne, wręcz wykluczające się informacje o jego stanie zdrowia. I tak nie wiemy: czy może zrobić badanie wysiłkowe na serce skoro brakuje mu tchu?, czy nadal powinien brac encorton, czy są może inne leki? Jak tatę leczyć, gdzie się udać po pomoc?może znacie jakichś kompetentnych lekarzy, którzy go poprowadzą bo do tej pory nikt się nie chce nim zająć i wszędzie jest odsyłany z kwitkiem.
Witam, od lekarzy usłyszeliśmy, że encorton jest jedynym lekiem, który w tej chorobie jest podawany. Jednak jedni mówili, że spokojnie można go brać a drudzy, żeby raczej brać go jak najmniej albo wcale. Czy ten lek może mieć wpływ na stan serca? Tato mieszka w okolicach miejscowości Chojnice - woj. pomorskie, ja natomiast w Trójmieście i jeśli znacie/ zna Pan jakiegoś kompetentnego lekarza w tych okolicach to serdecznie proszę o kontakt do niego.

Dzień dobry. Czytając powyższe forum, mam wrażenie że jest to o mnie. Niestety borykam się z tym samym problemem. Po wykryciu u mnie śródmiąższowego zapalenia płuc w szpitalu lekarze skierowali mnie do ambulatorium kliniki pulmunologicznej w krakowie, nie dając mi leków, ani recept. Kraków nie przyjmuje już pacjentów więc zostałam odprawiona z kwitkiem, kazali dzwonić i pytać się po nowym roku. Mój stan się pogarsza i nie wiem zupełnie co robić... Do tego zaczeły dochodzić kołatanie serca ( tętno 121) i duszności. Bardzo proszę o radę i pomoc...

U mnie zdiagnonozowano w sierpniu tę chorobę.W Instytucie chorób Płuc na Płockiej w Warszawie.Właczono Encorton.Po miesiącu nastapiła poprawa samopoczucia.Jednak badanie mechaniki płuc pogorszyły się.Zdecydowano na wlączenia endoxanu w pulsach comiesięcznych.Jestem po pierwszym wlewie.Pierwszego dnia po kroplówce samopoczucie spoko .Dzisiaj pogorszenie,,wróciła duszność,ogólne rozbicie.Czy ktoś tak leczony miał takie samopoczucie?

Gość Paulinkas

Dobre opinie mam od znajomych na temat Pro Sanity. Akurat dwie osoby które znam mają właśnie ten inhalator i chwalą, że cichy i szybki. Będę za jakiś czas kupowała także prawdopodobnie zamówię właśnie od Sanity. Samą firmę znam od dawna, robią też choćby termometry bezdotykowe i ciśnieniomierze.