Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówny rytm serca i kłucie w okolicy klatki piersiowej przy krzywym kręgosłupie

Gość Qba06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 17 lat. Jakiś czas temu trzeba było mnie zabierać ze szkoły karetką, zaczęły mi drętwieć kończyny, miałem wolny puls, ale czułem *obijanie się* serca o klatkę piersiową, zawroty głowy oraz lekkie bóle (kłucie???) w okolicy klatki piersiowej, głównie w okolicy obojczyków. Przed wyjazdem zrobiono mi badanie poziomu cukru - wynik bardzo dobry. W szpitalu zrobiono mi EKG oraz badanie krwi. EKG w porządku, przy badaniu krwi wyszło na to, że mam potwornie niski poziom magnezu oraz niedobór potasu. Po jakiś 2 godzinach w szpitalu poczułem się lepiej (w międzyczasie wypiłem butelkę soku owocowego i zjadłem parę kanapek, od rana nic nie jadłem). Lekarz stwierdził, że jest to prawdopodobnie spowodowane nadmiernym stresem oraz pracą w szkole (dłuuuugie godziny w szkole, od 7.00 do 20.00) (pamiętam, że 2 dni po tym incydencie gdy nauczycielka ze szkoły zadzwoniła do mojej matki znowu dostałem tego stukotu serca, także coś chyba było na rzeczy) i złym odżywianiem (co by nie było, z rok czasu (jeśli nie więcej) nie jadłem prawie owoców i warzyw, jeżeli chodzi o napoje to głownie mineralka, często nie jadłem śniadania a czasem i obiadu), także wszystko by się zgadzało. Ok. 2,5 miesiąca biorę regularnie magnez i potas, jem regularne i syte posiłki. piję codziennie litr jakiegoś soku oraz soki pomidorowe, warzywne, wodę. Generalnie czuję się o wiele lepiej. Mam jednak kilka pytań: 1. Ostatnio miewałem taki dziwny *rytm* serca - najpierw lekko przyspieszało, dochodziło do takiego punktu w którym jakby *zatrzymywało się* i biło powoli i tak w kółko. Czy to jest normalne czy też jest to jakiś problem (z czym to może być związane)? 2. Miewam czasem dość uporczywe bóle/kłucia w okolicy klatki piersiowej. Wiążę je ze swym krzywym kręgosłupem, gdyż są one powiązane z bólem kręgosłupa. Czy słusznie?? Generalnie ciśnienie mam w okolicach 113-125/60-71, puls 58-81 (przekrój ostatniego miesiąca). Pozdrawiam !!!