Skocz do zawartości
kardiolo.pl

dominoll

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam 15 lat i miałem robionego Holtera. Pomóżcie mi go zinterpretować 101398 Qrs*ów Ponadto wykryto 21 tachykardii 1 rytmów niewymiarowych 24 migotań przedsionków 8095 pobudzeń komorowych 7328 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych 93 bigeminii 166 trigeminii Podsumowanie: Rytm zatokowy. Jednoksztaltna extrasystolia komorowa o stałym czasie sprzężenia, bez par, wstawek częstoskurczu. ( 8% ) Bez pauz pow. 2000 ms. Miałem też ECHO Serca i mam niedomykalność zastawki mitralnej bez znaczenia hemodynamicznego. Co to wszystko znaczy z góry dzięki za pomoc.
Witam, Mam podobny problem: Chodzi zwłasza o: *Zarejestrowane 4369 pojednyńczych pobudzeń przedwczesnych komorowych ( głownie jednokształtnych sporadycznie pobudzenia drugiego ogniska ektopicznego, czas sprzężenia pobudzeń przedwczesnych z zatoką 400-480ms ) które stanowią około 4% wszystkich QRS z doby. Arytmia komorowa obecna całą dobę nie występowała w maksymalnej tachykardii zatokowej. ... Bez pauz dłuższych niż 2.0 sekundy. Bez bloku przedsionkowo-komorowego i bez istotnych zaburzeń przewodzenia śródkomorowego. Nie stwierdzono istotnego obniżania odcinka ST nad lewą komorą Kanał 1=V5 kanał 2 =V1 Bardzo proszę o wskazanie kierunku poszukiwań - lekarz internista ( kilka dni wcześniej) po zrobieniu zwykłego EKG postraszył mnie nagłą smiercią a ja poszedęłem tam tylko na okresowe badanie ! ( w zasadzie bez większych dolegliwości poza chwilami zdenerwowania )

Witam serdecznie to moje drugie w życiu badanie kardiologiczne, mam 23 lata i do tej pory na nic się nie skarżyłam, jednak w ciąży wykryto u mnie arytmie. To już wynik kontrolny 5 miesięcy po porodzie i jestem nim przerażona. ten poprzedni wcale nie był lepszy. Lekarze w dalszym ciągu szukają przyczyny. Byłabym wdzięczna za jakiś komentarz i sugestie co robić. badanie trwało 23:36:12 79312 Qrs*ów Średni rytm HR 58 Max rytm HR 222 Min rytm HR 31 Ponadto wykryto: 131 poj pobudzeń nadkomorowych przedwczesnych 5 tachykardii 1852 bradykardie 10 rytmów niemiarowych 243 migotań przedsionków 1 blok Weckenbach*a 612 pobudzeń komorowych 344 poj przedwczesnych pobudzeń komorowych 2 częstoskurczy komorowych 25 pobudzeń gromadnych 4 bigeminii 1 trigeminii 57 par dodatkowo dosyć liczne artefakty

Witam serdecznie, Mam 21 lat, ważę około 85kg. To moje pierwsze badanie holterem EKG, zaczęło się od jakiejś tachykardii, której towarzyszył lęk i napad paniki, zapewne wynik nerwicy - trafiłem do szpitala, badania wyszły dobrze i odesłano mnie do domu tego samego dnia. Czasem towarzyszyły mi zawroty głowy, ale to również wiążę z nerwicą oraz wypadkiem z dzieciństwa, od którego towarzyszą mi podobne objawy. Wyniki: Czas badania: 23:53:16 88319 Qrs*ów Średni rytm HR - 64 Max rytm HR - 126 Min rytm HR - 38 1 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 2 tachykardii 73 bradykardii Pacjent zasygnalizował 0 sytuacji nietypowych. Bradykardie miały miejsce w nocy. Proszę o interpretację tych wyników, lekarz dziś przepisał mi Aspargin i zalecił badania krwi oraz moczu. Pozdrawiam serdecznie, Łukasz

Witam dostałem taki wynik holtera: Rytm podstawowy zatokowy.Skurcze dodatkowe nadkomorowe(SVE) -pojedzyńcze,bardykardie,epizody blok A-V -II st,okresowo rozkojarzenie przedsionkowo komorowe z blokiem A-V-I st,czas trwania odc.P-Q wydłuża się od 0.24-->0,4 sek.,tachykardie. Najdłuższy czas trwania R-R-->2394 ms z HR-50 w mechaniżmie epizodu bloku A-V -II st.(01:47). Skurcze dodatkowe komorowe(VE)-pojedyńcze,sporadyczne,1-ogniskowe.Odc.ST-norma. Mam 33 lata.Czy ten wynik holtera jest bardzo zły i czy można jakoś poprawić stan serca lekami ,czy to sie już utrzyma. Angażuje sue do wszczepienia stymulatora,czy to dobre rozwiązanie? Ostatnio łapiąmnie duszności.Pani kardiolog zabroniłą mi pracować,chodz do tej pory róznie było ale na prace mogłem sobie pozwolić .Nie zemdlałem nigdy. Dziękuje.

Mam zaburzenia rytmu serca, to moje wyniki holtera, dopiero 27 lutego mam wizytę u kardiologa, czy mógłby mi ktoś pomóć ? Bardzo się denerwuję. HR Minimum 73 bpm Maksimum 166 bpm Średnie 82 bpm Minimum godz 61 bpm Maksimum HR godz 111 bpm Analizowane pobudzenia : 8244 ( tym się bardzo martwię ) Arytmie komorowe : 0 Arytmie nadkomorowe : 0 Analiza ST Razem min 5 Max obniżenie ST -1.5 Maks uniesienie ST +0.6 Najdłuższy epizod ST 2 minut ( to też mnie bardzo martwi :( ) Bradykardia 0 Maks QT 500 ms Wniosek : Średnia częstość rytmu wynosiła 82 - rytm zatokowy. Minimalna częstość rytmu wynosiła 73 o godz. 03:59. Maksymalna częstość rytmu wynosiła 166 o godz 16.19 jest to przyspieszony rytm zatokowy. Reszta to same 0... Epizody ST minut 5. maks zmiana ST wynosiła -1.5 i wystąpioła o godz. 9:20

Liczba analizowanych pobudzeń, która tak bardzo Cię martwi, to po prostu liczba zarejestrowanych uderzeń serca w czasie badania, normalnych uderzeń serca - swoją drogą, to chyba pomyliłaś się podając tę liczbą o jeden rząd wielkości, bo mając nieco ponad 8 tysięcy uderzeń serca na 24 godziny, Twoje serce biłoby około 6 razy na minutę... chyba raczej chciałaś napisać o ponad 82 tysiącach pobudzeń... Holter nie wykazał absolutnie żadnych arytmii komorowych czy nadkomorowych, więc powinnaś się tym cieszyć. Jeszcze poczytam o tych epizodach ST, ale jeśli na opisie holtera nie ma wzmianki o wskazanej konsultacji kardiologicznej, to nie wiem, czy jest się czym w Twoim przypadku przejmować. Pozdrawiam, Dolor

Mam nadzieję, że wypowie się tutaj za niedługo jeden z ekspertów, którzy ostatnio poświęcają ku naszej uciesze coraz więcej czasu postom użytkowników, niemniej jestem niemal pewien, że te 8 tysięcy analizowanych pobudzeń to jakiś błąd w druku - miałaś tego holtera 24 godziny, czy może jedna krócej? Na wszystkich moich holterach analizowanych pobudzeń mam zawsze ponad 100 tys., więc niemożliwe jest, żeby Twoje serce biło tak wolno - poza tym masz przecież napisane, że Twój puls wynosił średnio ok. 82 na minutę. Sugeruję się tym akurat nie martwić.

Miałam robione echo serca, które nic nie wykazało... Fakt czas to 23 godziny i 32 minuty XD czyli o pół godziny krócej.. Trochę się uspokoiłam, bo mam dodatkowe skurcze, napady kołatania serca, ale wychodzi na to, że po prostu za bardzo się nakręcam... Najbardziej denerwuje mnie jednak te ST. Zrobię nowy temat poświęcony temu, może ktoś mi coś powie..

Ciężko jest się odnieść do Twoich problemów z dodatkowymi skurczami, jako że badanie, którego wyniki przedstawiłaś nie zarejestrowało choćby jednego dodatkowego skurczu komorowego lub nadkomorowego, a te nawet jeśli występują, to w niewielkiej liczbie przytrafiają się całkiem zdrowym osobom, więc taki czyściutki wynik w tej materii powinien Cię uspokoić. Zagadką dla mnie wciąż jest bardzo mała liczba analizowanych pobudzeń, wydaje mi się jednak, że to po prostu jakiś błąd w druku.

Kontynuując kwestię tych pobudzeń, holter krótszy o pół godziny nie tłumaczy tego, że analizowanych pobudzeń jest 10 razy mniej, niż powinno. Ale fakt, to nie jest takie istotne. Zdecydowanie za bardzo się nakręcasz, powtórzę, że obniżenie/uniesienie ST nie znaczy zawsze, że coś jest nie tak, zwłaszcza, że resztę badań masz w porządku. Masz tutaj linka z tego forum, może bardziej się uspokoisz, pewna Pani miała podobny problem do Ciebie... http://forum.kardiolo.pl/temat10922.htm Pozdrawiam, Dolor

Haha, to by było trochę dziwne, że serce bije mi za wolno, bo ja mam problem właśnie z wysokim pulsem, kołataniem serca, dodatkowymi skurczami, najprawdopodobniej mam nerwicę serca.... Nie mam pojęcia o co z tym chodzi w sumie.... Dowiem się za tydzień... :( Dziękuję za link ;) Czytałam gdzieś, że może to być przez, np. aktywność fizyczną a o 9:00 właśnie się zbierałam na miasto, nie wiem może coś w tym jest plus moja nerwica i głupie myśli typu *zaraz zemdleję, jak mi serce wali, za chwilę umrę...* to chyba też ma wpływ. Także staram się uspokoić, po za tym mam 17 lat, może to też od wieku zależy...

Czas rejestracji:23godziny38minut Czestosc rytmu: minimum 42 o 02.39 Maks 137 o 9.34 rytm sredni 66. Najdluzsza bradykardia 0:06:20, 47/min Uśr. o 02:09:01 Najwolniejsza bradykardia 0:06:20, 47/min Uśr. o 02:09:01 Pobudzenia nadkomorowe: Pojedyncze:8 Pary:3 >=3 pobudze.:15 Epizod najszybszy: 92/min o 14:27 Epizod najdluzszy: 11 o 14:27 Razem: 128 Zmiany w ST: Maks obnizenie: -12/05:01 -25/09:26 Maks uniesienie: 12/12:56 50/01:26 Pauzy: Najdluzszy RR: 1,57 sek o 6:52 Mam 22lata,badania byly wykonywane poniewaz trace przytomnosc i szukaja tego przyczyny. Prosze napisac cos o tych wynikach bo troszke sie nie pokoje,a wizyta u kardiologa dopiero w maju.

Nie jest dla mnie do końca jasne rozdzielenie w opisie holtera na pobudzenia komorowe i nadkomorowe, piszesz: Pobudzenia nadkomorowe: Pojedyncze:8 Pary:3 >=3 pobudze.:15 Epizod najszybszy: 92/min o 14:27 Epizod najdluzszy: 11 o 14:27 Razem: 128 Czy to na pewno dotyczy pobudzeń nadkomorowych? Możesz dokładnie przepisać cały opis holtera? Gdyby powyższy fragment dotyczył arytmii komorowych, to bardzo możliwe, że to właśnie epizody trzech i więcej pobudzeń stoją za Twoimi utratami przytomności. Czy zdarzyło Ci się stracić przytomność podczas tego badania? Czułaś, że serca nierówno biło w określonych momentach?

Na wyniku podane sa tylko pobudzenia nadkomorowe te co wypisalam,a przy arytmiach komorowych jest wszedzie podane 0. Nie odczuwam zadnych kolatan serca,jedynie przed utrata przytomnosci czuje jakby serce zwalnialo,a jak odzyskam przytomnosc to bije bardzo szybko.

Podczas wykonywanego badania zarejestrowano: - 111242 Qrs*ów - Średni rytm HR wyniósł 84 - Max rytm HR 154 - Min rytm HR 45 Ponadto wykryto: - 353 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych - 0 nadkomorowych częstoskurczy napadowych - 52 tachykardii - 6 bradykardii - 9 rytmów niemiarowych - 0 przerw - 393 migotań przedsionków - 0 bloków Wenckenach*a 7 pobudzeń komorowych: - 7 pojedynczych przedwczesnych pobudzeń komorowych - 0 częśtoskurczy komorowych - 0 czynnych rytmów komorowych - 0 liczba pobudzeń gromadnych - 0 bigeminii - 0 trigeminii - 0 par oraz pobudzenia własne: - 0 pobudzeń wystymulowanych - 0 pobudzeń zsumowanych - 0 bloków Podsumowanie badania: Rytm zatokowy, epizody tachykardii zatokowej. Poj.SVE Przepraszam, że tak wszystko ciurkiem pisałam, ale kompletnie nic mi te dane nie mówią. Co sądzicie o tych wynikach?

Średnia, max i min rytm jest okej. Wyszczególnione jest, że były migotania przedsionków lecz w opisie badania tego nie ma. Dodatkowych skurczy nadkomorowych jest niewiele, takiej ilości się w sumie nawet nie leczy a jeżeli już to małą dawką betablokera. Najważniejsze teraz dowiedzieć się czy migotania przedsionków są czy opisał to komputer.

Gość Kasia16123

Witam. Zdiagnozowano u mnie w 2005r chorobę Hashimoto Przyjmuję Eutyrox 125. Mam wrażenie, że moje serce nie pracuje miarowo. Czasami są mocniejsze uderzenia. W związku z tym zrobiłam badanie Holter EKG. Wyniki mnie trochę zaniepokoiły. Wygląda to tak: Podczas badania zarejestrowano: 103337 Qrs*ów średni rytm wyniósł 85 max rytm HR 100 Min rytm HR 52 Ponadto wykryto: 603 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 767 tachykardii 162 rytmów niemiarowych 57 pobudzeń komorowych W innych miejscach jest zero. Czy to coś bardzo niepokojącego? Pozdrawiam i może ktoś mnie oświeci przed wizytą u lekarza.

Gość maciej789465

Witam, miałem założonego holtera i wyszedł mi taki oto werdykt: rytm zatokowy, okresowo niemiarowy, ze średnią czynnością 64/min (Min. 36/min., Max. 112/min). Zarejestrowano incydenty bloku zatokowo-przedsionkowo-komorowego II stopnia typu periodyki Wenckebacha z przerwami w czynności serca max do 3,2sek. Pojedyncze pobudzenia przedwczesne nadkomorowe (16/dobę). Brzmi to groźnie dla laika, wiec prosiłbym o wypowiedź kogoś zorientowanego. Czy mogę z takimi wynikami uprawiać sport? chodzi mi głównie o siłownię i bieganie.