Skocz do zawartości
kardiolo.pl

dominoll

Rekomendowane odpowiedzi

Monitoring: Srednia częstość akcji serca 45 bpm Minimalna częstość akcji serca 27 bpm o godz 3.05 Maksymalna 106 o godz 13.15 wyniki rytmu: Wykryto 4 pauzy większe niż 2400 ms. Maksymalna długość pauzy wynosiła 2539 sekund Migotanie przedsionków zostało wykryte w 5.92% (1 h 24 min ) całkowitego czasu monitorowania wyniki nadkomorowe: wystąpiło ogółem 797 (1.26%) dodatkowych pobudzeń nadkomorowych. W tym 779 ( 99.87% ) pojedynczych pobudzeń , 1 (0,13%) par , 0 okresów tachykardii i 0 zdarzeń napadowych częstoskurczy. Chciałbym wiedzieć czy widać tutaj coś niepokojącego? Dodam że mam 16 lat , uprawiam sport systematycznie juz kilka lat ( wytrzymałościowo - siłowy )

Witam po raz pierwszy. W zwiazku z dolegliwościami w klatce piersiowej przeprowadzono mi badanie całodobowe holtera. Do wizyty u kardiologa jeszcze daleko, prosze uprzejmie o interpretacje opisu mojego badania, które brzmi : Rytm zatokowy 53-112/min. srednio 68/min z zachowanym rytmem dobowym. Pojedyncze pobudzenia dodatkowe nadkomorowe, 8par, 3 salwy składajace sie maxymalnie z 6 pobudzen. Puz, zaburzeń przewodzenia i innych zaburzen rytmu nie stwierdzono.

witam chciałbym się dowiedziec troche o wyniku holtera ekg. więc : 87177 qrs*ów średni rytm hr 67 max rytm hr 121 min rytm hr 41 ponadto : 170 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przedwszesnych 36 pojedynczych przedwszesnych pobudzen komorowych

Gość Karolina1312

Witam. Odebrałam dziś wynik holtera, Oto opis: 115765 Qr średni rytm HR - 90 max rytm HR- 139 min rytm HR- 44 5 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 262 tachykardii bez komorowych zaburzeń Z góry dziękuję za pomoc, ponieważ mój lekarz rodzinny powiedział, że wszystko jest ok, ale chciałabym się upewnić.

Według mnie, powtarzam, że tylko według mnie, a nie jestem kardiologiem, żeby nie było :) to nie jest groźne, a to dlatego, że tachykardia zatokowa występuje na skutek: wysiłku fizycznego, po spożyciu kofeiny, w sytuacjach stresu i napięcia, po sporzyciu niektórych leków i w innych przypadkach typowo fizjologicznych o których zapomniałam napisać. A więc wystarczy, że weszłaś po schodach i trach:) tak myślę ja!

Witam serdecznie, Proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyników badań Holtera. Czy to coś groznego ? Czego mogę się spodziewać? Z góry dziękuję. Średnia częstotliwość rytmu wynosiła 71.rytm zatokowy. Minimalna częstotliwość rytmu wynosiła 43. Maksymalna częstotliwość rytmu wynosiła 117. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 4. Pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 472. Epizody ST minut 780. Maksymalna zmiana ST wynosiła -3,3. Rytm zatokowy 43-117/min(średnia 71/min), VE 4, SVE 472. W atrefakcie zarejestrowano epizod trzepotania przedsionków.

Witam Kamo, Jeżeli minimalna częstość rytmu serca, 43/min wystąpiła w nocy, podczas snu - to nie jest to istotna nieprawidłowość. Przyspieszona częstość rytmu serca - 117/min wystapiła prawdopodobnie w ciągu dnia podczas aktywności fizycznej. Jeżeli tak było, to równiez nie jest to nieprawidłowe. Zaburzenia rytmu nie są liczne i nie są groźne. Poza jednak zastanawiającą notatką, że w artefakcie, czyli podczas nieprawidłowego technicznie zapisu (być może jedna z elektrod nie była w pewnym momencie wystarczająco dobrze przytwierdzona do skóry?) zarejestrowano epizod trzepotania przedsionków. Trzepotanie przedsionków jest istotną nieprawidłowością. Jednakże z opisu nie wynika, że rzeczywiście trzepotanie przedsionków wystąpiło, tylko błędy techniczne zapisu mogły *udawać* migotanie przedsionków. Sprawa jest na tyle poważna, że warto co najmniej powtórzyć badanie i w miarę możności, żeby nie było błędów technicznych. Oczywiście wszystko trzeba omówić z lekarzem, który kierował na badanie holterowskie.

Gość Kikana24

Dzień Dobry :) Co znaczy ślad w zastawkach serca ?? Kardiolog nic nie powiedział mi na ten temat. Mam też stwierdzoną arytmie, ponieważ rytm serca wynosi max 188/min ( A leczenie farmakologiczne nie pomaga od pół roku ) prawdopodobnie czeka mnie ablacja...

holter: średnia częstośc rytmu wyniosła 86 uderzeń na minute maksymalna częstość rytmu 188 uderzeń na minute minimalna częstość rytmu 42uderzeń na nadłusza zarejestrowana pauza trwała 7972 i wystompiła o 6:46:38 ilosc zarejestrowanych pauz dłuszych od 2000ms wyniosiła 5 zarejestrowano 4339 pobudzen komorowych co stanowi 3,60% rytmu podstawowego.w tym zarejestrowano 2213 pojedynczych pobudzeń komorowych, 169 bigamini komorowych, 57 trygemini komorowych ,143 quadrigeminii komrowych, 839 par pobudzeń komorowych, 45 komorowych i 7 rytmów komorowych. salwy i rytmy komorowe zawierały łacznie 169 pobudzeń.zarejstrowano 11613 zdarzeń nadkomorowych co stanowi 9,64% rytmu podstawowego .w tym zarejestrowano 4124 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych 293 bigeminii nadkomorowych,886 trgaminii nadkomorowych ,929 quadrigeminii nadkomorowych ,1736 par pobudzeń nadkomorowych 456 salwnadkomorowych i 242 rytmow nadkomorowych.salwy i rytmy zawierały łącznie 2336 pobudzeń zarejestrowano42 epizodów tachykardii nadkomorowych z masymalna czestościa rytmu 188 na minute i całkowiym czasem trwania 00:04:27. maksymalne obnizenie st wyniosło -0,40 mv i wystompiło 15:51:19 w odprowadzeniu avf.dla odprowadzeń przedsercowych obniżenie st ponizej poziomu -20mv wystompiło w 0,00%całego zapisu.dla odprowadzeń kończynowych obniżenie st ponizej -0,10 mv i wystompiło w 5,16% całego zapisu.masymalne uniesienie st wyniosło 0,22mv i wystompiło o 9:38:34 wodprowadzeniu avl.dla odprowadzń przedsercowych uniesienie st powyżej poziomu 0,20 mv wystompiło 0,00% całego zapisu.dla odprowadzeń konczynowych uniesienie st powyzej poziomu 0,10mv wynosiło w 0.37% całego zapisu nadłuszy odcinek qt 474 ms został zarejestrowany o 00:40:34,a nadłuszy czas qtc wynosił 504 ms i został zarejestrowany o 00:40:34 w nocy blok gr2 2:1 liczne

Witam mam 30 lat zachorowałam na borelioze z zajęciem serca o to muj winik holter: średnia częstośc rytmu wyniosła 86 uderzeń na minute maksymalna częstość rytmu 188 uderzeń na minute minimalna częstość rytmu 42uderzeń na nadłusza zarejestrowana pauza trwała 7972 i wystompiła o 6:46:38 ilosc zarejestrowanych pauz dłuszych od 2000ms wyniosiła 5 zarejestrowano 4339 pobudzen komorowych co stanowi 3,60% rytmu podstawowego.w tym zarejestrowano 2213 pojedynczych pobudzeń komorowych, 169 bigamini komorowych, 57 trygemini komorowych ,143 quadrigeminii komrowych, 839 par pobudzeń komorowych, 45 komorowych i 7 rytmów komorowych. salwy i rytmy komorowe zawierały łacznie 169 pobudzeń.zarejstrowano 11613 zdarzeń nadkomorowych co stanowi 9,64% rytmu podstawowego .w tym zarejestrowano 4124 pojedynczych pobudzeń nadkomorowych 293 bigeminii nadkomorowych,886 trgaminii nadkomorowych ,929 quadrigeminii nadkomorowych ,1736 par pobudzeń nadkomorowych 456 salwnadkomorowych i 242 rytmow nadkomorowych.salwy i rytmy zawierały łącznie 2336 pobudzeń zarejestrowano42 epizodów tachykardii nadkomorowych z masymalna czestościa rytmu 188 na minute i całkowiym czasem trwania 00:04:27. maksymalne obnizenie st wyniosło -0,40 mv i wystompiło 15:51:19 w odprowadzeniu avf.dla odprowadzeń przedsercowych obniżenie st ponizej poziomu -20mv wystompiło w 0,00%całego zapisu.dla odprowadzeń kończynowych obniżenie st ponizej -0,10 mv i wystompiło w 5,16% całego zapisu.masymalne uniesienie st wyniosło 0,22mv i wystompiło o 9:38:34 wodprowadzeniu avl.dla odprowadzń przedsercowych uniesienie st powyżej poziomu 0,20 mv wystompiło 0,00% całego zapisu.dla odprowadzeń konczynowych uniesienie st powyzej poziomu 0,10mv wynosiło w 0.37% całego zapisu nadłuszy odcinek qt 474 ms został zarejestrowany o 00:40:34,a nadłuszy czas qtc wynosił 504 ms i został zarejestrowany o 00:40:34 w nocy blok gr2 2:1 liczne echo lk-58mm.lvvd-175ml.lp-pole-21.8cm2.pmk-9.5mm tsc-9.5mm.w 4c:lk-60mm pk rvita-30mm.powiekszona jama lewejkomory i nieco lp.globalna hipokineza miesnia lk.ef-48%.prawidłowa funkcjia rozkurczowalk.e>a w tdi e-9cm/s.mała im i it.zastawka aortalna trujpłatkowa szczelna.zastawka płucna prawidłowa.act-155ms.osierdziebz.pienplucny 21mm.zachowana f.pk tapse-20mm,.ivc-prawidłowa.wnioski:powiekszona jama lk i lp z uogulniona hipokineza m.lk myocsrditis w przebiegu boreliozy. bardzo brosze o odpowiedz

Witam, prosiłabym o opinię dot. wyników badań. 114871 qrs*ów średni rytm hr: 85 max. 171 min. 45 Wykryto: 26 poj. nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych 40 tachykardii 1 bradykardia 35 migotań przedsionków 1 poj. przedwczesnych pobudzeń komorowych Dodam, że na badanie Holtera poszłam z przepisu lekarza pulmonologa, ponieważ od kilku lat leczę astmę. Na ekg wyszło: arytmia oddechowa, nieregularny rytm zatokowy. Biorę sterydowe leki inhalacyjne i po tych lekach miałam częste uczucia kołatania serca, nawet w trakcie leżenia, siedzenia. W trakcie holtera, jak i przed nie brałam żadnych leków. Nie wiem, czy to istotne, ale mam 21 lat. Proszę o opinie, czy powinnam się martwić?

Właśnie. Lekarz był starszy i mówił do mnie typowo lekarskim językiem, z czego zrozumiałam piąte przez dziesiąte. Jak powiedziałam, żeby mi to po ludzku wytłumaczył, to powiedział tylko, że *jestem młoda, takie rzeczy przy dojrzewaniu się zdarzają i żebym miała nadzieję, że z wiekiem to przejdzie, bo jeśli nie, to wtedy będziemy się martwić*. No jak to powiedziałam mamie, to ona od razu wpadła w panikę, bo babcia ma duże problemy z sercem,niedługo wcześniej miała coś wstawianego, rozrusznik bodajże. Taki zbieg okoliczności. Dodał, że z moim wysypem leków na alergię i astmę wolałby nie dokładać mi dodatkowych leków na serce, bo jestem za młoda. No ja się pod tym względem z nim zgodziłam, że jeśli to nie jest konieczne, to wolałabym nie brać dodatkowych leków... A co to jest to migotanie przedsionków? Może być to związane z tą arytmią oddechową czy astmą? Zanim zaczęłam brać wziewne leki wszystko było w porządku. Dopiero po ok.2 latach zaczęłam się szybko męczyć, serducho waliło mi jak szalone przy wejściu po kilku schodach, aż robiło mi się słabo. A, może to ważne, ciśnienie mam zawsze poniżej tej złotej normy. Zazwyczaj ok. 100/ 50-60, ale zdarzały się nawet w granicach 80/50.

Witam, W holterze kontrolnym, którego zrobiłam ze względu na to, ze występuje u mnie arytmia w postaci dodatkowych skurczy wyszły mi epizody ST, których do tej pory nie zarejestrowało żadne z badań, które miałam robione. Chciałam zapytać czy ktoś się spotkał z czymś takim i czy to groźne? Wnioski z holtera: Średni HR wynosił 71 bpm - rytm zatokowoy. Minimalny HR - 39 bpm, maksymalny HR wynosił 199 bpm. Znaleziono 1 pauz(s)> 2.0 sekund (blok p-k II stopnia 2:1 z pauzą 2260 ms). Całkowita liczna pobudzeń VE wynosi 0.Całkowita liczna pobudzeń SVE wynosi 0. Całkowita długość AFib/AFlut. wynosi 0 sekund. Całkowita długość epizodów ST wynosi 143 sekund. Podsumowanie epizodów ST: ST3: liczba minut ST: 2.4 max. obniżenie ST: -3.3mm Epizody wystąpiły mi kiedy szłam dosyć szybko, a od jakiegoś czasu mam zawroty głowy jak chodzę czy się denerwuję. Ostatnio miałam dwa razy przypadek, takich zawrotów, że myślałam, że stracę przytomność. Czy takie reakcje mojego organizmu mogą mieć coś wspólnego z tymi epizodami ST? Będę wdzięczna za jakąś informacje, zanim doczekam się wizyty u kardiologa. Pozdrawiam.

Witam, wyniki holtera 12 odprowadzeniowego: total beats: 120 021 ventricular events: total beats: 27 466 % beats: 22,88 bigeminy runs: 2144 couplets : 1 max VE/minute 49 max VE/hour 1536 Supraventricular events: 6 Niepełny blok lewej odnogi pęczka Hisa. Mam też wpisane w opisie: liczne długotrwałe okresy bi- i trigeminii komorowej, ale triplets: 0. pozdrawiam Małgorzata