Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone PDW

Gość Ania

Rekomendowane odpowiedzi

PDW - to wskaźnik zróżnicowania objętości płytek krwi PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości. Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT. W Pani przypadku parametr ten nie znaczenia diagnostycznego. Pozdr
PDW to wskaźnik anizocytozy płytek krwi, czyli zróżnicowania płytek krwi (trombocytów) pod względem objętości. Znaczne zróżnicowanie płytek może świadczyć o zaburzeniach w produkcji trombocytów, na przykład o ich wzmożonej produkcji po znacznym zużyciu (wykrzepianiu) trombocytów obecnych we krwi. Nie należy jednak nigdy interpretować tego parametru w oderwaniu od liczby płytek krwi i ich objętości. Podstawowe i najbardziej istotne informacje na temat trombocytów dostarcza parametr PLT. W Pani przypadku parametr ten nie znaczenia diagnostycznego. Pozdr
Gość mdlejaca

Mam podwyższone PDW 18.9 (norma 9-17), MPV na granicy 13 (norma 9-13), oraz za wysokie P-LCR 50.1 (norma 13-43), i monocyty 14.3 (norma 1-12 ), do tego lekko obniżoną ilość leukocytów i limfocytów, co to moze znaczyć? pomocy!

Witam. Ja również mam podwyższone pdw i na jednym z forów medycznych wyczytałem, że może się to wiązać z niedoborem żelaza, który może skutkować niedokrwistością, i że przez to pdw jest większe, bo organizm więcej krwinek produkuje. Niestety teza ta nie jest na 100% potwierdzona, bo trzeba brać po uwagę całe badanie morfologii krwi, a u każdego jest trochę inne. Ja na przykład mam trochę podwyższone pdw i mpv a reszta w normie.

Gość kobiets 18 lat

Witam ostaynio wlasnie robione mialam badaniia i rowniez wyszlo podwypodwyzszone 16.2 lecz to nie jedyny zly wynik plcr i wbc tez wyszlo podwyzszone a mcv i mchc obnizone i nie wiem co to moze oznaczac czy ktos moze zna odpowiedz z gory dziekuje

Gość rysiek1310

Witam Mam obniżone PLT 146 (150-400) , MPV to 9.6 (6-10) , PCT 0,1 norma (0,1-0,5) i podwyższone PDW 18,3 norma (8-18) , oraz OB 10 norma (2-10) , reszta wyników z morfologii w normie. Nie wiem czy wiek ma jakieś znaczenie , mam 41 lat. Proszę o zinterpretowanie moich wyników.

Gość Natanieeeeeeeeellllo

Witam, mam podwyzszone Pdw 23,6 , MPV -14,7, P-Lcr 59,0.....podwyzszone monocyty 8,7 i TSH 4,66 , no i stwierdzono niedoczynnosc tarczycy. Jeszcze nie lecze bo czekam na wizyte u endokrynologa. Ludzie, pytajcie lekarzy o wszytsko a nie na forach, widze ze ludzie tu pisza bardzo dziwne rzeczy pozdro

Witam poniżej podam moje wyniki które odbiegają od normy BASO &macr; 0,01 10^9/L 0,020 &#8212; 0,100 poniżej normy Płytki Krwi PLT 183 10^9/L 150 &#8212; 450 PDW ­ 18,0 fL 9,0 &#8212; 17,0 powyżej MPV &macr; 9,3 fL 9,7 &#8212; 11,9 poniżej Cholesterol całkowity w surowicy (I99) ­ 206 mg/dl < 200 powyżej Glukoza (L43) 72 mg/dl 70 &#8212; 99 Wartość zalecana przez PTD 2012 Żelazo w surowicy (O95) ­ 172 &#956;g/dl 59 &#8212; 158 powyżej czy mogę prosić o analizę tych wyników ma mam też wybroczyny na kostkach mam nadwagę mam 184 cm wzrostu i ważę 96kg

Ja mam 35lat też dostałam wynik pdw mam podwyższone wynik mam 17.7  a eozonofile wynik 0.9 zanizony, ob icd wynik 39 zawyżoną. Zrobiłam też badanie moczu wszystko ok klarowny. Wyniki wskazują że stanu zapalnego nie mam badania robiłam naddczo jedynie co to przed badaniem krwi byłam w pracy pracujac fizycznie czy to mogło spowodować podwyższenie pdw krwii? Wyniki robiłam z powodu napuchnietej śródstopia mogę chodzić nie boli mnie podczas chodzenia ale gdy palcami dotykam te miejsce to czuje taki ucisk.