Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Torbiel osierdzia

Gość Bryza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Trafiłam do kardiologa z powodu bólu w klatce piersiowej. Dwa prześwietlenia rtg klp  wykazały zacienienie po prawej stronie klatki piersiowej. Pierwsze prześwietlenie (11.10.2020) wykazało "cień środkowy granicznej wielkości". W drugim  prześwietleniu, wykonanym  po dwóch miesiącach (16.12.2020) ( p-a i boczne) widoczne jest "owalne zacienienie o śr.21mm za sylwetką serca  po prawej stronie".  Dostałam skierowanie do kardiologa i pulmonologa, Pulmonolog skierował mnie na TK klp. Badanie  (1.02.2021) ( to nie wykazało obecności jakichkolwiek zmian. Od kardiologa dostałam skierowanie na TK angio tętnic wieńcowych ( podejrzenie choroby wieńcowej), wykonane 26.04.2021r.  W opisie badanie oprócz opisu stanu tętnic wieńcowych jest zawarta następująca treść:"  Do osierdzia po stronie prawej na poziomie bruzdy przedsionkowo-komorowej przylega hypodensyjna zmiana o wym.45x17x55 mm o współczynniku  osłabienia w fazie natywnej  20jH, nie ulegająca ewidentnemu wzmocnieniu po podaniu kontrastu mogąca odpowiadać torbieli osierdzia".  Przez 4.5 m-ca torbiel  powiększyła się dwukrotnie.  Kardiolog powiedział mi, że nie należy nic z tym robić. Sygnalizowałam lekarzowi, że od ok 3 mcy mam suchy kaszel, bardzo szybko się męczę, mam uczucie jakby brakowało mi powietrza, a na plecach od od wewnątrz czuję takie jakby "napieranie na ścianę pleców. ale lekarz ewidentnie zlekceważył mnie. Oczywiście szukam sobie dobrego kardiologa prywatnie, który podejdzie do tego z fachową wiedzą. Czy ktoś  z forumowiczów miał podobny przypadek i może mi coś podpowiedzieć.