Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia komorowe a ablacja

Gość Martak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martak

Dzień dobry.

Mam 24 lata i od kilku tygodni odczuwam ogromne kołatania serca (wręcz paliptacje), uczucie nierównego bicia/potykania się serca. Dodatkowo czasem mam wrażenie jakby brakowało mi tchu, jakby oddech był niepełny, wtedy muszę nabierać bardzo głębokie wdechy oraz często ziewam jakbym potrzebowała dotlenienia. Zdarza mi się że miewam ataki w których czuję bardzo szybkie bicie serca oraz jego potykanie, a po takim ataku robię się senna i bardzo zmęczona. Ostatnio miałam również epizod zasłabnięcia w delikatnie stresującej sytuacji (wcześniej mi się to nie zdarzało). Miałam wykonane EKG Holter: średni rytm HR 85/max rytm 166/min rytm 53. 7 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych, 26 tachykardii, 1404 pojedyncze przedwczesne pobudzenia komorowe, 3 pary, 247 pobudzeń zaberowanych. Czy to już arytmia? Jeśli tak, to czy zamiast faszerowania się lekami, możliwa jest ablacja? Dodam, że mam również blok lewej odnogi pęczka przedsionkowo komorowego Hisa (jest to powikłanie po przebytym zapaleniu mięśnia sercowego).