Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Leki przy sztucznej zastawce a zdrowie dziecka

Gość nowy 79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czy mężczyzna, któremu wszczepiono sztuczną zastawkę aortalną i teraz przyjmuje lekarstwa przeciw krzepliwości krwi może starać się o dziecko? Chodzi o to czy sztuczna zastawka oraz lekarstwa na INR mogą mieć wpływ na zdrowie przyszłego dziecka??? Proszę o szczerą odpowiedź. Z góry dziękuje.
Olu, jeszcze nie miałem operacji. Patrząc jednak na to jak się czuję prawdopodobnie niedługo będę ją miał:/ Wadę mam po przejściu bakteryjnego zapalenia wsierdzia. Stąd moje pytanie jak to wpłynie na przyszłe ojcostwo. Obecnie mam 28 lat. Pozdrawiam
Gość Aśka M.
Witam Najlepiej zapytać Izabeli- jest kardiologiem i często odpowiada na forum :-) Wydaje mi się, że Twoje obawy są nieuzasadnione tz. lek od Ciebie nie ma szans przeniesienia się na zarodek :-) Jestem po operacji zastawki aortalnej i plastyce aorty i właśnie bedę z artnerem zaczynała starania o dziecko i wszystko wygląda tak że odstawiam acenocumarol i przechodzę na heparynę tz. kleksan bo acenocumarol może uszkodzić płod ale związane to jest z moim krwioobiegiem czyli kobiety a nie mężczyzny więc nie musisz się obawiać :-) pozdrawiam