Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze nadkomorowe w różnych sytuacjach

Gość Mateusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam 31 lat. Mezczyzna. Mam pewien problem ze skurczami nadkomorowymi które pojawiają się zazwyczaj jak np się położę na plecy. Przykład: wczoraj trochę ćwiczyłem podciąganie następnie położyłem się żeby zrobić trochę brzuszków i za każdym razem jak kładłem.sie na płasko.pojawialy się skurcze jeden za drugim. Gdy się podnosiłem mijaly. W końcu musiałem zrezygnować z tego ćwiczenia. Nie za każdym razem się tak dzieje. Od treningu miałem trochę większe tento czy po położeniu to miało jakiś wpływ?

Inne sytuacje to np mocny wdech nosem. Albo machanie rękoma. Czasmem kucniecie. Dodam że jak mam wzdęcia takie sytuacje zdarzają się częściej. 

Zazwyczaj te skurcze są wywołane jakąś właśnie zmiana pozycji ciwla. Bywa że i od orgazmu. 

Oczywiście jestem przebadany kardiologicznie. Holtery, echo, wysiłkowe itp krew etg w normie. Lekarze nie potrafią mi odpowiedzieć skąd to się bierze. 

Proszę o jakąś radę 

Może ktoś miał podobnie?

Pozdrawiam

Hej dzięki za odpowiedz

Moj lekarz rodzinny twierdzi że to ma podłoże emocjonalne. I mam wrażliwe serce i stąd tak reaguje. 

Czasem czuję skurcz a następnie jakieś bulgotanie w jelitach. Jak leze. Jak to jest ze sobą wszystko powiązane ?

Pozdrawiam

Ja miałem podobnie ale u mnie po wysiłku i np pochyleniu się po ręcznik np. dopadał mnie częstoskurcz który trwał kilka minut na początku zadziej i lagodniej ale z czasem coraz częściej. Żeby to zdiagnozować konieczny jest zapis EKG z momentu częstoskurczu inaczej nikt nic nie wie. EKG wszystko mówi. Ja jestem już po ablacji bo udało się wezwać karetkę i zrobili mi EKG i wtedy już wszystko było wiadome 

Gość Mateusz

Dziś po obfitym posiłku czułem jak mi rośnie brzuch/żołądek z najedzenia. Był taki naprężony i po paru minutach poczułem skurcz dodatkowy serca. Po kilku następnych minutach jak brałem trochę mocniejszy wdech ustami i nadal miałem wzdęty brzuch dostałem kolejny. 

Jaki to ma związek ? Jakie tam reakcje zachodzą że to wywoluje skurcze ?

Pozdrawiam