Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Boo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 19 lat, od pewnego czasu (4 miesięcy) zacząłem brać leki na nadciśnienie (Prestarium, 1 tabletka 5mg, zawsze rano). Wartości mojego ciśnienie przed leczeniem wynosiły 140/150 na 80/90, teraz waha się pomiędzy 130/140 na 70/80. Lekarz powiedział, że przez ciśnienie mam przerost lewej komory serca. Nie było by w tym nic dziwnego, ale zawsze było dla mnie dziwne, że w tym wieku muszę się leczyć na taka chorobę. Wysokie ciśnienie miałem już zdiagnozowane bardzo dawno. Od pewnego czasu zauważyłem (być może wcześniej nie zwracałem na to uwagi) silne bicie serce, widać je nawet przez koszulkę jak się unosi klatka piersiowa, do tego pulsujące żyły na skroniach. Czuję po prostu jak moje serce pracuję bez dotykania go, lub próby wyczucia pulsu. Rano jak wstaje jest ok, chociaż nie do końca. Wyniki, które robiłem wyszły dobre, prócz tej przerośniętej komory na ekg. USG serca jest ok, tak samo wyniki krwi, kreatynina i kwas moczowy w normie, pozostało mi teraz USG nerek. Źle się czuję z tym się czuję z tym *pulsującym ciałem*.
Szkoda ze ludzie w tak mlodym wieku maja nadcisnienie :( naprawde wszystkim wspolczuje sam borykam sie z tym problemem tez mialem rozne cisnienie od 150 w dol.... uprawialem przy tym BARDZO DUZO sportu a mimo tego przerostu komory niemam :) chociaz moja lewa komora ma 50mm to na 164 cm wzrostu to juz wlasciwie przerost :) ale wlasciwie to od wysilku chyba mam bo jak sobie przypominam to na treningach dawalem z siebie dosyc duzo :).Tez sie teraz tak jak Ty lecze czuje sie znacznie lepiej niz wczesniej.Rano i wieczorem biore po 1/2 bisocardu i jest dobrze :).Tez czuje pulsowanie w roznych czesciach ciala ale specjalnie mi to juz nie przeszkadza skoro cisnienie mam ok to jest wszystko w porzadku:).Mam 20 lat i tez za specialnie za dobrze nie czuje sie z tym ze mam nadcisnienie.....;/.Napisz ile masz wzrostu i jakie miales najwyzsze wartosci cisnienia :) Pozdrawiam Cie Boo i czekam na odpowiedz :)
Ja za pare dni mam wizyte u kardiologa tez powiem o wszystkich swoich dolegliwosciach niemam wyjscia :(.Najwyzsza wartosc bez stresu to chyba 150/90 a kiedys jak za bardzo sie zestresowalem wyszlo 180/100 (a to juz w szpitalu bylo bo zle sie bardzo czulem przy tym wysokim cisnieniu wlasciwie myslalem ze juz umieram dali mi cos na uspokojenie i spadlo do 150/80 :z tym niema zartow i trzeba leczyc :( coz tak juz zostalismy stworzeni :) Zycze Ci dobrego samopoczucia caly czas pozdrawiam Cię :)
Gość darecki
mam pytanie fakt faktem popilem za duzo mam cisnienie 155/89 serce 113 jak to zwalczyc co jest na to dobre slyszalem ze czosnek ale nie lubie go a na pogotowie nie chce dzwonic poniewaz raz zadzwonilem i dostalem bolesny zastrzyk w posladek juz od tego momentu uplynelo 3 dni nadal wysokie cisnienie mam;((
Gość gocha-samocha
sproboj trzy lyzki cynamonu z niewielka iloscia mleka,ale to na probe,jezeli nadal bedziesz mial wysokie cisnienie,to jednak radze zadzwonic lub samemu dotrzec do najblizszego szpitala na izbe przyjec. cisnienie wieczorem a nawet w nocy moze sie podniesc do znaczacych wartosci, wiec nie bagatelizuj sprawy. pozdro!

Witam ciśnienie 140/80 jest w granicach normy,moje ciśnienie ujawniło się podczas ciąży czyli w wieku 25 lat i było od 170/90 a nawet do 190/120. lekarze ciężko mieli z jego unormowaniem.Od tamtej pory biore juz leki na stale. teraz mam 26 lat 180wz. prawie 85kg. kilka razy zapomnialam o wieczornej dawce lekow i po okolo 3 tygodniach obudzilam sie nie widzac nic z wykrzywiona i sparalizowana twarza.....( to byl Udar)..... przeciwna strona calego ciala była i jest cala odretwiala ...naszczescie moge nia ruszac....kiedy przyjechala karetka moje cisnienie przy udarze wynosiło 210/127. wiec ostrzegam leczcie sie!!!!!...i podajcie jakies sprawdzone sposoby na zbicie ciśnienia.........