Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyników ECHO serca a sportowy tryb życia

nuzleaf08

Rekomendowane odpowiedzi

Opis mojego badania ECHO: Prawa Komora: 2.6 cm Przegroda Miedzykomorowa: 1.7 , ruch przegrody: zbieżny Lewa Komora WR 5.2, WS 2.75, FW 78% Tylna Ściana: 0.8 Aorta wystepujaca: 2.4 Pierscien Aortalny 2.3 Separacja Platkow Aortalnych: 2.0 Lewy Przedsionek: 4.0 Zastawka Aortalna: Gradient max(*10): 9.0 śr.: 5.9mmHg Płatki, umiejscowienie i opis zmian: mocniej wysycone brzegi płatków Fala Zwrotna: Zastawka Mitralna: Gradient max(*5): 2.9 śr.: 0.9mmHg Płatki, umiejscowienie i opis zmian: przedni mocniej wysycony Fala Zwrotna: ślad Zastawka Płucna: Gradient max: 7.8 śr. 3.9mmHg Płatki, umiejscowienie i opis zmian: cienkie Fala zwrotna: fizjologiczna Zastawka Trójdzielna: Gradient śr.: 0.6mmHg Płatki, umiejscowienie i opis zmian: cienkie Fala zwrotna: fizjologiczna Gradient w drodze odplywu lewej komory: 4mmHg Czy z takimi wynikami moge prowadzic sportowy tryb zycia??
Lekarz sportowy wykryl szmer w sercu i to on skierowal mnie na echo. Ja urodzilem sie z choroba Rogera, szmerem w sercu i to mialo zrosnac sie z wiekiem. Lekki szmer juz chyba zostanie. Mam 17 lat a innym lekarzom nie podoba sie przegroda miedzykomorowa i mowia ze jest tendencja do powiekszania sie serca. Nie sa pewni do mozliwosci uprawiania przeze mnie sportu.
Gość krzysztof z.
Wyczytałem, że echo serca jest refundowane przez NFZ. Otóż mam pytanie. Znajoma zasłabła i przewieziono ją do szpitala. Na izbie przyjęć wykonano EKG - stwierdzono migotanie przedsionków. Tego samego dnia wypisano ją ze szpitala i zlecono wykonanie echa serca, ekg holtera (zapis taki widnieje na wypisie na karcie pacjenta). Znajoma udała się do lekarza rodzinnego który miał wypisać skierowanie na w/w badania. Lekarz wypisał, najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że znajoma ma zapłacić za te badania w własnej kieszeni. Przychdnia w której znajoma leczy się na co dzień (choruje na serce) nie ma mozliwości wykonania badania Holtera. Inne przychodnie mogą wykonać te badania ale odpłatnie. Telefonowałem do NFZ - otrzymałem odpowiedź, że w/w badania refundowane są przez NFZ. W jednej z przychodni poinformowano mnie, że aby przychodnia mogła wykonać te badania bezpłatnie, znajoma musiałaby posiadać skierowanie od kardiologa (a nie lekarza rodzinnego) z przychodni w której badanie to miałoby się odbyć. Proszę o odpowiedź, jak wyglada sprawa ze skierowaniami na w/w badania. Z góry bardzo dziekuję za odpowiedź,