Gość Grzesiek Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Na wyniku Holtera mam napisane Blok A-V ze znakiem zapytania co to znaczy.??? do lekarza idę za jakiś czas więc niepredko się dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lek_med Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Wzorcowe opisy bloku typu I i bloku typu II dotyczą zachowania się odstępów PR (przy rytmie zatokowym) w sekwencjach (z co najmniej 2 kolejno przewiedzionymi odstępami PR), w których pojedynczy załamek P nie zostaje przewiedziony do komór. Nie należy określać anatomicznej lokalizacji bloku jako blok typu I czy typu II, ponieważ określenia te odnoszą się jedynie do odpowiednich wzorców EKG. Blok AV wyzwolony przez hiperwagotonię może wystąpić u osób zdrowych, u pacjentów z kaszlem lub czkawką, a także w czasie połykania lub mikcji, kiedy dochodzi do wzrostu napięcia nerwu błędnego. Wyzwolony przez hiperwagotonię blok AV typowo ma charakter napadowy i często towarzyszy mu dobrze widoczne w EKG zwolnienie rytmu zatokowego. Blok węzła AV z reguły współistnieje z wyraźnie nieregularnymi i dłuższymi odstępami P-P i z bradykardią (ale nie jest wyzwalany przez bradykardię), co oznacza, że zarówno blok AV, jak i zwolnienie rytmu zatokowego są wynikiem hiperwagotonii. Blok wyzwalany przez hiperwagotonię różni się od omdlenia neurogennego (złośliwego wazowagalnego), w którym testy pionizacyjne powodują zahamowanie zatokowe i rzadko dominujący blok AV. Chyba troszkę zbyt naukowo odpowiedziałem, jak chcesz cos konkretnego pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość edynia Opublikowano 25 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 Do ~lek_med U mnie w ekg lekarz kardiolog stwierdił blok a-v II stopnia i dodał że prawdopodobnie trzeba mi będzie wszczepić stymulator... Jestem po ablacji nawrotnego częstoskurczu węzłowego (24.04.2008) . Miałam mieć za miesiąc krioablację węzła zatokowego ze względu na często i nagle występujące przyspieszenia HR do np.160/min i nagłezwolnienia do np. 50/min a nawet czasem do 41/min co ppowoduje u mnie zawroty głowy i chwilowe osłabienie- kilka razy dziennie... Teraz nie wiem co mnie dalej czeka. Co Pan sądzi o tym rozruszniku? Zapobiegnie blokom i tym zwolnieniom ale co z tachykardią utrzymującą się u mnie w ciągu dnia w granicach 100-130 /min bez przerwy? Teraz biorę atenolol ale bardzo spada mi po B-blokerach ciśnienie, chodzę ciągle zmęczona, senna i w ogóle nie do życia... :-)). Co robić?? Pozdrawiam cieplutko.Edynia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Fx71 Opublikowano 29 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2008 Blok a-v ze znakiem zapytania. Co to jest czy trzeba to leczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość omega 11 Opublikowano 2 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Blok a-v ze znakiem zapytania. Co to jest czy trzeba to leczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi