Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość Grzesiek

Rekomendowane odpowiedzi

Wzorcowe opisy bloku typu I i bloku typu II dotyczą zachowania się odstępów PR (przy rytmie zatokowym) w sekwencjach (z co najmniej 2 kolejno przewiedzionymi odstępami PR), w których pojedynczy załamek P nie zostaje przewiedziony do komór. Nie należy określać anatomicznej lokalizacji bloku jako blok typu I czy typu II, ponieważ określenia te odnoszą się jedynie do odpowiednich wzorców EKG. Blok AV wyzwolony przez hiperwagotonię może wystąpić u osób zdrowych, u pacjentów z kaszlem lub czkawką, a także w czasie połykania lub mikcji, kiedy dochodzi do wzrostu napięcia nerwu błędnego. Wyzwolony przez hiperwagotonię blok AV typowo ma charakter napadowy i często towarzyszy mu dobrze widoczne w EKG zwolnienie rytmu zatokowego. Blok węzła AV z reguły współistnieje z wyraźnie nieregularnymi i dłuższymi odstępami P-P i z bradykardią (ale nie jest wyzwalany przez bradykardię), co oznacza, że zarówno blok AV, jak i zwolnienie rytmu zatokowego są wynikiem hiperwagotonii. Blok wyzwalany przez hiperwagotonię różni się od omdlenia neurogennego (złośliwego wazowagalnego), w którym testy pionizacyjne powodują zahamowanie zatokowe i rzadko dominujący blok AV. Chyba troszkę zbyt naukowo odpowiedziałem, jak chcesz cos konkretnego pytaj
Do ~lek_med U mnie w ekg lekarz kardiolog stwierdił blok a-v II stopnia i dodał że prawdopodobnie trzeba mi będzie wszczepić stymulator... Jestem po ablacji nawrotnego częstoskurczu węzłowego (24.04.2008) . Miałam mieć za miesiąc krioablację węzła zatokowego ze względu na często i nagle występujące przyspieszenia HR do np.160/min i nagłezwolnienia do np. 50/min a nawet czasem do 41/min co ppowoduje u mnie zawroty głowy i chwilowe osłabienie- kilka razy dziennie... Teraz nie wiem co mnie dalej czeka. Co Pan sądzi o tym rozruszniku? Zapobiegnie blokom i tym zwolnieniom ale co z tachykardią utrzymującą się u mnie w ciągu dnia w granicach 100-130 /min bez przerwy? Teraz biorę atenolol ale bardzo spada mi po B-blokerach ciśnienie, chodzę ciągle zmęczona, senna i w ogóle nie do życia... :-)). Co robić?? Pozdrawiam cieplutko.Edynia