Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nieznośne swędzenie nóg i rąk

Gość karol

Rekomendowane odpowiedzi

Ja również mam takie objawy. Utrzymują się już od tygodnia. Pisaliście to jakiś czas temu, więc może Wam to już przeszło? Napiszcie, czy poradziliście sobie z tym, a jeśli tak to w jaki sposób? Czy musieliście iść z tym do dermatologa?
Gość mareksorau
ja takie coś miałem ponoc to świąd i trzeba było zrobic taka kurację na świrzbice czy coś takiego. Jednak radzę zgłosic sie do lekarza bo po paeu miesiącach znowu powróciło...tym razem mam opuchniete palce lewej dłoni. Jutro lecę do lekarza. a dermatologa nie polecam.
Gość Tweetyona
Hej mnie też swędza stopy i dłonie od wewnętrznej strony nawet czeasem jest to taki piekący ból :( do tego dochodzi swędzenie na kręgałku :( ale się męczę wczoraj już mnie nie swędziało a dziś spowrotem :( albo mam uczulenie na winogrono i rodzynki albo nie wiem, jutro ide do ogólnego bo trwa juz to ponad tydzień.
Byłam u lekarza rodznnego i poprosiłam o skietowanie do alergologa bo chciał mi dać maść... Dziś byłam u alergologa i co ? Jest mnóstwo przyczyn np.: uczulenie na detergenty - płyn do naczyń, mydło; grzybica; uczulenie na kleje do butów, leki-ja wcinałam rutinoscorbin i natkę pietruszki-nadmiar witaminy B. Testy moge zrobić za 3 tyg. ponieważ brałam allertec na noc bo nie mogłam spać... cóż zobaczymy co dalej o ile wytrzymam ten piekąco-swędzący ból ufffff.

Niestety tez mam napadowe swędzenie nóg i rąk ,zauważyłam że u mnie to się pojawia wiosną także przez całą wiosnę i lato bardzo się z tym męczę .Najgorsze jest chyba to że nie potrafię się powstrzymać od tego drapania ,drapię aż do krwi , dziwne jest to że tylko prawa noga poniżej kostki mnie swędzi i ciągle w tym samym miejscu, swędzi całą jesień i zimę miałam spokój. Teraz od nowa to samo tylko że teraz to swędzi mnie jeszcze lewa ręka i chyba się zadrapię na śmierć. Już nie wyrabiam ,dodam jeszcze że jestem osobą z nadwagą , mam 29 lat moje nogi są dosyć ubite ,ale wydaję mi się że są jakby spuchnięte zwłaszcza prawa noga wygląda jak nadmuchany balon i różni się od nogi lewej .Nie byłam z tym u lekarza bo on ciągle powtarza że mam schudnąć a ja naprawdę nie potrafię .Żadnych badań nie miałam nie miałam robionych ,nie wiem co robić , rany bardzo pomału się goją baaa zanim się zagoją wydrapię jeszcze większa ranę i nie umiem nad tym zapanować .Później nie mogę ubrać większość butów bo rana bardzo boli no i przy tym też swędzi, w tym roku chyba oszaleje już się zaczęło ;( .

Miałam ten sam problem, zwłaszcza latem, częste mycie stóp, obcinanie paznokci, szorowanie szczotką, od czasu do czasu warto kupić odpowiednią tarkę i samemu nad miską z wodą zrobić sobie odnowę nóżek. Po każdorazowym myciu nóg smaruj jakimkolwiek kremem nawilżającym. Mnie pomogło!!

A to nie są czasem objawy grzybicy? Z tego co wywnioskowałem, pod wpływem ciepła swędzenie się nasila, do tego wszelki brud na skórze, są to chyba warunki sprzyjające grzybom. Myślę, że moczenie w misce zimnej wody dłoni i stóp powinno załagodzić objawy.

Własnie odkryłam powód swędzenia wewnetrznej strony dłoni i stóp... Grzybicy nie mam ani zadnych chorób przelekłych, Winogrona, których nie jadłam od bardzo dawna spowodowały ten stan... Dzięki wszystkim za wskazówke bo zachodziłam w głowę stąd takie dziwne objawy...