Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone P-LCR

Gość majka325

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ginekologpoloznik
Jeżeli poziom płytek krwi jest w normie to nie należy się przejmowac. Ogólnie przyjeta norma dla P-LCR 13-43%.Ogólnie chodzi o to że niektóre analizatory hematologiczne oznaczają wszystkie parametry krwi, a takie niewielkie różnice w normach są spowodowane kalibracją aparatów, i wówczas jeśli twoje wyniki nie mieszą sie w normach danego apatatu na wynikach jest to zaznaczone pogrubionym drukiem. Nie ma powodów do niepokoju Pozdr.
Gość PrzemekXXX

Jeżeli macie podwyższone pow. 43 % P-LCR i PLT poniżej 150 10^3/uL to trzeba to skonsultować z lekarzem bo samo plcr może być wynikiem niedokładności urządzenia ale już z obniżonymi płytkami może być objawem patologii układu krwionośnego

Liczbę płytek masz w normie ,poostałe parametry są w tak niewielkich odchyleniach że nie mają żadnego znaczenia klinicznego .Dla świętego spokoju możesz za jakiś czas powtórzyć badanie .Mam nadzieje też że prawidłowo przygotowałaś się do badania .

Witam Po raz trzeci w tym roku robiłam morfologię, na którą kierował mnie lekarz rodzinny ze względu na apatię, notoryczne zmęczenie, siniaki na nogach, zaczynające się żylaki. Za każdym razem wyniki są takie same: -PDW 17.5 -MPV 13.1 -P-LCR 47.1 reszta w normie -Płytki krwi 151 (więc też norma) -OB 2 Czy powinnam przyjąć tłumaczenia doktor, że wszystko jest z porządku i nie mam się czym martwić czy poradzić się innego lekarza ? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam:)