Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar mózgu po założeniu bypassów

Gość M.

Rekomendowane odpowiedzi

Mój tata ma 63 lata,od kilku lat choruje na wieńcówkę, przeszedł dwa zawały w zeszłym roku.Teraz zgodził się na bypassy.Przeszedł operację 10.04.2008 (czwartek), 14.04.2008(poniedziałek) miał udar mózgu.Czy udar był spowodowany operacją?Jakie następstwa mogą przynieść powiązane ze sobą te dwie ciężkie choroby?
Witaj.Jakie następstwa niesie powiązanie udaru mózgu i operacji bypassów pewnie nikt nie wie, bo trudno przewidzieć jak zachowa się organizm człowieka.Wiemy, że każda operacja niesie pewne ryzyko, a szczególnie operacja serca, gdzie może się wszystko zdarzyć. Jestem po operacji by-passów. Przed operacją przyszedł do mnie kardiochirurg z długą listą zagrożeń w czasie operacji ,z którą musiałam się zapoznać i podpisać zgodę na operację lub jej nie podpisać wybór należy do pacjenta. Każdy kto kładzie się na stół operacyjny jest świadomy powikłań pooperacyjnych i tego co może się zdarzyć. Przykro mi, że tak się stało z twoim tatą, ale musisz uzbroić się w cierpliwość może powoli będzie wracał do zdrowia. Czas wszystko pokaże. Pozdrawiam i życzę twojemu tacie powrotu do zdrowia.
witam,moja babcia(72 lata) również miała w marcu bypassy,jak juz wrocila po operacji do domu i wszystko przebiegalo coraz lepiej,nagle miala udar mózgu,ma sparaliżowaną lewą stronę,nie kontrolowała wydalania itd.teraz po około miesiącu,jest trochę lepiej,zaczyna kontrolowac wydalanie,i czasem drętwieje jej noga lub ręka,co ponoc oznacza,że wraca jej czucie.jest ciągle cwiczona,rehabilitowana,lekarze mówią,że jest na dobrej drodze.Niestety wczoraj miała jakis zabieg,po uprzedniej obserwacji,ze względu na nierówne bicie serca.nie wiem dokładnie co to za zabieg,była jakby uśpiona i prądem?! jej serce było wprowadzane we właściwy rytm.nie wiem co teraz będzie,dołujące jest to ,że jak już sie myśli ,że najgorsze za nami,to coś następnego dopada:( aha,z tego co mówili lekarze,to ponoc ten udar nie był związany z bypassami.na mój rozum,to możliwe,bo po operacji przez jakiś czas są nagłe spadki ciśnienia,a to min.,podkreślam - między innymi,może by powodem udaru.poza tym z babcią w szpitalu leżało dużo kobiet z taką samą historią,no i właśnie tu można przeczytac o takich przypadkach,więc już sama nie wiem co myślec...Najważniejsze nie tracic nadziei,i utrzymywac naszych bliskich w przekonaniu,że z tego wyjdą,bo wiara w uzdrowienie i chęc do życia robią cuda,czego życzę Wam i Waszym bliskim :) aha,właśnie w szpitalu z Babcią było tez sporo osób ,które pomyślnie to wszystko przeszły:) pozdrawiam
Ja mam podobną historię.Ojciec przeszedł operację bypassów w sierpniu .W poniedziałek miał udar mózgu.Ma afazje trudności z wymową .Jest sparaliżowana prawa część ciała.Udar nastąpił 2,5 miesiąca po operacji.Czy rehabilitacja powinna rozpocząć się jeszcze w szpitalu? Czy dopiero po wyjściu ze szpitala? W szpitalu nie mają żadnych rehabilitantów ani neurologopedy.Proszę o pomoc mój meil apk7@wp.pl
Jedna z komplikacji pooperacyjnych jest wlasnie ryzyko utworzenia sie skrzepu w systemie krazenia. Migotanie przesiankow jest kolejna czesta wystepujaca komplikacja po operacji serca (np. by-passow, wymiany zastawek) i przez tentnice szyjna (arteria interna carotis) dostaje sie wlasnie ten utworzony skrzep z obiegiem krwi do mozgu i tam zamyka dojscie krwi do pewnej czesci mozgu powodujac duze szkody. Podczas samej operacji tez moze powstac skrzep, dlatego tez stosuje sie profilaktycznie nisko molekularna heparyne podczas operacji aby zapobiec wlasnie utworzeniu sie skrzepu. Lecz nie zawsze mozna uchronic pacjenta 100%-owo przed utworzeniem sie skrzepu. Pacjent tez zostaje poinfromowany o tym jakie komplikacje moga sie pojawic podczas i po operacji, to pacjent sam decyduje czy chce byc operowany czy nie. Autonomia pacjenta jest wysoko respektowana. Pozdrawiam
Do lismaster: Rehabilitacja powinna byc zaczeta jak najszybciej, daje to wieksze szanse do powrotu sprawnosci zprzed operacji. Rehabilitacja stymuluje nerwy i centra w mozgu i pobudza do odnawiania sie polaczen nerwowych w mozgu a to prowadzi do tego ze powoli powraca sprawnosc ruchu w sparalizowanej czesci ciala. Wymaga to lecz kolwiek duzo pracy poprzez codzienne cwiczenia.
Najpierw kilka wyjaśnień. Dr M mówi - skrzep w układzie krążenia jest przyczyną udaru. Lekarzem nie jest :-), bo skrzep tworzy się poza naczyniem (np. jak po przecięciu palca kilka kropli krwi spadnie na podłogę, to na podłodze stworzy się skrzep). W naczyniu tworzy się skrzeplina lub zakrzep. Kolejna rzecz - podczas operacji kardiochirurgicznej NIE stosuje się drobnomolekularnej heparyny... i drugie NIE - nie robie się tego profilaktycznie (po prostu bez heparyny nie da się wykonać operacji w krążeniu pozaustrojowym). A teraz wyjśnienie. Przyczyną choroby niedokrwiennej serca jest miażdżyca. Z powodu nasilonej miażdżycy obejmującej naczynia wieńcowe twój tata, M, miał wykonane bypassy. Miażdżyca jest chorobą obejmującą WSZYSTKIE tętnice w organizmie człowieka. Czyli, jeżeli ktoś ma nasiloną miażdżycę w tętnicach wieńcowych, najprawdopodobniej ma zwężenia także w tętnicach mózgowych! Udar mózgu może być krwotoczny (rzadziej) lub niedokrwienny - i tu przyczyną jest najczęściej miażdżyca (może blaszka miażdżycowa, może skrzeplina w miejscu zwężenia, może skok ciśnienia tetniczego, który odrywa blaszkę miażdżycową - tą są różnice w mechanizmie powstania niedokrwienia mózgu, a nie w przyczynie wyjściowej czyli miażdżycy). Problem w tym, że o ile chory wie/widział koronarografię, to stanu naczyń wewnątrz czaszki nikt nie bada. Mozna ocenić przepływy w tętnicach szyjnych (badanie Dopplerowskie) i w przypadku krytycznych zwężeń odroczyć zabieg kardiochirurgiczny (ale TYLKO jeżeli chory jest stabilny). Czasami chory ma niestabilną chorobą wieńcową, potrzebuje pilnej operacji, w badaniu wychodzą zwężenia tętnic szyjnych - chory informowany jest o podwyższonym ryzyku udaru mózgu i konieczności pilnej operacji bypassów. Decyzję podejmuje chory. Acha, i jeszcze jedno - chory ze zwężeniami w tętnicach szyjnych szykujący się do operaci bypassów ma podwyższone ryzyko udaru, ale nie znaczy to że będzie miał udar. NAJCZĘŚCIEJ nie ma. Jeżeli udar pojawia się kilka tygodni lub miesięcy po operacji bypassów to przyczyną nie jest operacja lecz miażdżyca. Rehabilitacja po udarze powinna zacząć się jak najszybciej - niestety ośrodki wyspecjalizowane w rehabilitacji poudarowej najczęściej mają kolejki oczekujacych. Różnie długie. Rehabilitacją można u większości chorych uzyskać prawie całkowite lub całkowite ustąpienie objawów. Tylko najczęsciej zajmuje to miesiące (zależy od rozległości niedokrwienia mózgu, ogólnej sprawności i stanu chorego itd.)
Ankafa,masz dużą wiedzę. Mama ma mieć koronografię przed operacja zastawki aortalnej. Ma 70 lat, nadciśnienie, niedoczynność tarczycy, cukrzyce typu 2 (hemoglobina glikowana 5,9%). Nie zrobiono żadnego usg dopplerowskiego. jakie badania powinny być wykonane przed koronografia i operacją zastawki (niestety to musimy zrobić w szpitalu rejonowym a opeka medyczna woła tu o pomste...czekają tylko na kopertę). Jak powinna Mama przygotować sie do koronografii, bo nikt jej nic nie wyjaśnił. Wyczytałam, że powinna być na czczo i nie przyjmować leków od cukrzycy? A pozostałe leki? Może masz wiedzę na ten temat. Dziękuję
Nie ma wskazań do oceny tętnic szyjnych przed koronarografią. To badanie - koronarografia - jest niezbędne chirurgowi do oceny jaki rodzaj zabiegu nalezy przeprowadzić u Twojej mamy: AVR czyli wymianą zastawki aortalnej czy też AVR+CABG czyli zastawka i bypassy. Przed koronarografią Twoja mama nie potrzebuje żadnych dodatkowych badań. Przygotowanie przed przyjściem na koronarografię (kiedy ostatni posilek, jakie leki) zalezy od szpitala. Po prostu nie wiem czy mama przychodzi i tego samego dnia ma badanie, czy też pobyt jej będzie trwał kilka dni. Na pewno musi wygolić pachwiny (tam najczęściej jest wprowadzany cewnik), wziąć coś do picia i nie jeść kilka godzin przed badaniem. Po koronarografii musi sporo pić i sikać!!!. To mamza zadanie ochronić nerki po podaniu kontrastu. Jeżeli nie oddaje moczu lub bardzo mało ma zgłosić lekarzowi! Więcej na temat koronarografii na www.jaimojeserce.eu. Ryzyko zawsze istnieje ale to badanie MUSI być wykonane przed operacją. Co do operacji to więcej można znaleźć na ww stronie Gdzie mama ma mieć operację zastawki? Mając lat 70 najprawdopodobniej wszczepią jej zastawkę biologiczną, po której przez 3 miesiace musi zażywać lek rozrzedzający krew. Jak go zażywać można obejrzeć na stronie www.jaimojeserce.eu, ale ta informacja będzie potrzebna w późniejszym okresie.
Najczęściej pacjent powinien przyjmować wszystkie leki przed koronarografią - nie wiem co zażywa twoja mama, Marku. Najlepiej zadzwoń do oddziału, gdzie bedzie wykonywana koronarografia i zapytaj: wszystko czasami zalezy, kiedy planują ją do badania.

czyli to jest tak ze udar albo wystąpi albo nie wystąpi ... taka pieprzona rosyjska ruletka, nei wiem skad te optymistyczne statystyki ze tylko kilka % ludzi umeira z powodu powiklan po bajpasach .... pomimo tego ze moj ojciec byl operowany w najlepszej klinice kardio w tym kraju przez legende kardiochirurgii ktorego tu nawet nie wspomne .... umarł, rozmawialem z nim po operacji czuł się dobrze, nagle udar, tydzien pod respiratorem stan krytyczny poglebiajacy sie i śmierc .....

Medycyna jest w powijakach, bazuje na przeszczepach ,amputacjach itp .... nie nadąza za cywilizacja i takie są smutne fakty, czy mając w perspektywie śmierć w domu na wskutek zawału, czy zdecydowanie sie na bajpasy i ryzyko umierania w szpitalu - chyba wybralbym to pierwsze ...... niz umieranie w tych bezdusznych pozbawionych jakiejkowliek empatii miejscach, tym bardziej w dzisiejszych popierd... czasach gdzie bliscy nie mogą być przy ojcach matkach ktorzy umierają na oddzialach szpitalnych ......

Niestety pacjent z chorobą wieńcową, która wymaga operacji bypasów jest pacjentem ogromnego ryzyka sercowo-naczyniowego. Blaszki miażdżycowe lokalizują się we wszystkich tętnicach, także tych doprowadzających krew do mózgu, co w przypadku jej pęknięcia może powodować udar mózgu.