Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie ciśnienie skurczowe u 16 latka?

Gość Dejwid

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim, przychodzę z pytaniem dlaczego mam takie wysokie ciśnienie skurczowe? Dodam że mam 16 lat i wykluczone wady serca, EKG, nerki, tarczyca i wszystkie badania miałem chyba możliwe robione i wszystko ok. Ciśnienie bardzo się waha w ciągu dnia, gdy się obudzę i jeszcze nie wstane z łóżka to mam zazwyczaj 120/60, jak tylko wstanę lub zrobię gwałtowny ruch to już 135/65. Najwyższe zawsze mam koło południa i po południu zazwyczaj 148/70 a czasem nawet 155/75 i już nie spada. To dziwne bo nigdy nie miałem problemów z ciśnieniem, miałem badania rok temu i jeszcze wtedy ciśnienie miałem dobre. Pierwszy raz dostałem takiego ciśnienia z 4-5 miesięcy temu. Często czuję też takie jakby wyrzuty adrenaliny w brzuchu, chociaż nie jestem wcale zestresowany, ogólnie zazwyczaj jestem spokojny. Nie mam żadnych bóli głowy ale za to często czuję jak puls mocno wali mi po rękach i jestem w stanie liczyć uderzenia na zgięciach łokci bez dotykania. Czy to może być od dojrzewania?

Witaj, nie znam się niestety za bardzo na takich sprawach, ale raczej nie powinieneś się martwić skoro na wszystkich badaniach byłeś i wyniki nie wykazywały nic złego.

Może zacznij brać krople walerianowe i poszukaj jakiś herbat dobrych na ciśnienie, gdzieś powinny takie być.

Trzymaj się i przepraszam, że nie mogę zbytnio pomóc.