Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobieranie żył do operacji na bypassy

Gość Dosia

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj .Masz rację, ze najczęściej pobierane są żyły z nogi do bypassów ale ja miałam pobrane z ręki. Nie wiem czym kierują sie kardiochirurdzy skąd lepiej pobrać żyły. Mnie przed operacją lekarz zapytał ;co chcę mieć pocięte ręce czy nogi?* Wydaje mi się, że pobierają stad gdzie są lepsze. POZDRAWIAM
Dziękuję za informację. Tata mój czeka na taką operację i bardzo się wszyscy denerwujemy, szczególnie, że musiał odstawić leki. Mam tylko nadzieję, że już wkrótce to wszystko skończy się pomyślnie. Staram się kryć łzy ale to jest coraz trudniejsze. Jeszcze raz dziękuję i serdecznie pozdrawiam!
Witaj. Taką operację przeżywa pacjent jak i cała rodzina.Najtrudniejszy jest okres oczekiwania na operację.Jak wiemy każda operacja niesie z sobą pewne ryzyko, ale trzeba mieć zawsze nadzieję, że będzie dobrze.Ja jestem z natury optymistką i to mi pomagało w trudnych chwilach. Jestem po operacji już rok i 7 miesięcy i jest dobrze.Sadzę, że twojemu tacie też się to uda i będzie wszystko w porządku. Serdecznie pozdrawiam
Witam, ja mialam robione by-passy 12 lat temu i mialam wtedy 13lat, nie pobierali mi zyl tylko wstawili by-pass z tworzywa sztucznego ktory mial sie wraz z moim wzrostem rozciagnac. Teraz mam 25 lat i wszystko jest ok :) Prowadze bardzo aktywny tryb zycia juz od 10 lat i jak widac organizm przystosowal sie do tego Pozdrawiam i zycze duzo szczescia, wiary i sily ze bedzie dobrze :)
Gość izabelka120
witaj kasiu. czytam i tak sie zastanawiam, w tak mlodym wieku bypassy? co sie stalo przeciez ty bylas jeszcze dzieckiem jak mialas operacje, przepraszam nie wiem czy powinnam, ale jesli piszesz to i zapytuje, a wiesz, ze ludzka ciekawosc nie zna granic. to ja mialam 44lata i zdziwieni byli lekarze, ze tak mloda i juz tak powazna operacja. a prosze a ty kasiu mialas zaledwie 13lat. pozdrawiam cie bardzo mocno i zycze zdrowka.
Mialam wrodzona wade serca (koarktacje aorty, prawostronny luk aorty, niedomykalnosc zastawki aortalnej, nieprawidlowe odejscie tetnic szyjnych, ubytek medzykomorowy) Nikt ani w polsce ani w Europie nie chcial sie podjac tak skomplikowanej operacji i wtedy dowiedzial sie o mnie prof. Religa i razem z prof. Wojtalikiem podjeli wyzwanie i udalo sie :) po operacji okazalo sie tez ze mam tylo jedna nerke a po zniej jeszcze ze mam zwezone tetnice mozgowe itd itp...... ale ja sie ie poddaje, nie wiedac po mnie zadnych problemow i wygladam jak okaz zdrowia (tak mowia) juz 11 lat trenuje karate kyokushin i organizm przyzwyczil sie do wielkiego wysilku fizycznego :) Pisze o tym wszystkim ksiazke i mam nadzieje ze bede miala kiedys mozliwosc zeby ja wydac i wtedy ludzie beda mogli poczytac jak to ze mna bylo i ze nie wolno sie poddawac i zalamywac tylko trzeba wierzyc ze wszystko bedzie dobrze i ZYC :)
Gość izabelka120
Droga Kasiu. D ziekuje, ze odpowiedzialas na moje zapytanie. Podziwiam Cie strasznie, jestes mloda dziewczyna ktora przeszla napewno wiecej co niektorzy z nas, podziwiam Cie. Napewno jak tylko ksiazke wydasz daj znac napewno przeczytam. Zycze Ci Kasiu abys dalej byla tak silna duchem, a i zarazem innych na duchu podtrzymujesz. Pozdrawiam zycze duzo zdrowia. Izabela.