Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysokie ciśnienie krwi... czy mam wzywać pogotowie?

Gość Radosław Kowalczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Radosław Kowalczyk

Witam, niestety trochę się pochorowałem.. tzn czymś podtrułem bo mam biegunkę (choc tu akurat slabo nasilona) i bóle brzucha, ale mierzę sobei codziennie ciśnienie.. I zawsze mam wartosci 120/85, 140/87 czy 130/83 a dzisiaj zmierzyłem sobie i mam 130/91.. czy to ze trochę zatrułem może miec wpływ na tak wysokie ciśneinie krwi? Martwie sie czy nie wzywac pogotowia bo jednak to dolne ciśnienie zostalo przekroczone.. czy cisnienie 130/91 nie sprawi ze dostane jakiegos udaru?? Serce mi troche tez przyspieszylo ale nie jakos bardzo tu pocieszajace bo 86 puls mam, ale to ciśnienie jest fatalne.. 130/91 nie miałem dawno, przed braniem leków jedynie ostatnio takie.. ale teraz biorę leki i mimo tego tak wzrosło.. co mam robić? czy mam wzywać karetkę czy czekać czy może opadnie?? Proszę o pomoc.. 

Gość Radosław Kowalczyk

biore leki na cisnienie oczywiscie zapomnialem napisac.. leki na cisnienie biore i mimo tego dzis takei zle cisnienie 130/91 ale czy to ma wpływ biegunka moze na to? ze tam z powodu tego moze cisnienie skoczyc.. 

W dniu 10.03.2021 o 14:15, Gość Radosław Kowalczyk napisał:

Witam, niestety trochę się pochorowałem.. tzn czymś podtrułem bo mam biegunkę (choc tu akurat slabo nasilona) i bóle brzucha, ale mierzę sobei codziennie ciśnienie.. I zawsze mam wartosci 120/85, 140/87 czy 130/83 a dzisiaj zmierzyłem sobie i mam 130/91.. czy to ze trochę zatrułem może miec wpływ na tak wysokie ciśneinie krwi? Martwie sie czy nie wzywac pogotowia bo jednak to dolne ciśnienie zostalo przekroczone.. czy cisnienie 130/91 nie sprawi ze dostane jakiegos udaru?? Serce mi troche tez przyspieszylo ale nie jakos bardzo tu pocieszajace bo 86 puls mam, ale to ciśnienie jest fatalne.. 130/91 nie miałem dawno, przed braniem leków jedynie ostatnio takie.. ale teraz biorę leki i mimo tego tak wzrosło.. co mam robić? czy mam wzywać karetkę czy czekać czy może opadnie?? Proszę o pomoc.. 

Nie wzywaj. Bo Cię wyśmieją... 

To jest wysokie ciśnienie? Ja brałam w ciąży dopegyt 3x 2tabl i 2x 1tabl metocardu. Praktycznie cały czas musiałam leżeć. Byłam w stałym kontakcie z lekarzem. Dopiero gdy ciśnienie nie chciało spaść poniżej 160/120 mimo dodatkowych dawek leków i braku ruchu... powiedział że jest sens jechać do szpitala. Po moim 1,5 tyg pobycie stwierdzam że rzeczywiście nie byłoby sensu stawić się tam z niższym (chociaż przyjmują od ciśnienia 140/90). Tak to wygląda że podają końskie dawki leków na obniżenie ciśnienia, podpinaja kroplowke z magnezem, który sprawia że leki działają lepiej I szybciej...  (magnez sam w sobie chyba trochę obniża ciśnienie 🤔), no i ja jeszcze dostałam leki moczopedne i został założony cewnik. Z ciśnienia 160/120, którego za nic nie mogłam zbić, nagle zrobiło się 90/55. Czułam się przedziwnie! W miarę jak ciśnienie nie rosło stopniowo zmniejszali dawki leków. Pierwsze kilka dni to prawie nic  nie pamiętam. Cały czas spanie... później z kolei nudy bo już świadoma A tu nie wolno się ruszać bo krzyczą pielęgniarki! Leżeć tylko można... I nawet nikt mnie nie odwiedzał bo Pandemia. Mąż tylko czasem przychodził pod szpital i machał do mnie z parkingu. Szczerze, z takim ciśnieniem nie ma co iść. Nawet nie wiem czy by przyjęli. Jak dla mnie śmiech na sali. Mój dziadek (a pradziadek mojego syna... jeszcze żyje, hehe) ma nadciśnienie. Również bierze leki. U niego STANDARD to jest 160/100. Lekarze już mówią że taki urok... zresztą jak ma niskie to się źle czuje i zasypia na stojąco. Tak żeby on poszedł do szpitala ze względu na ciśnienie to ostatnim razem (A już dość dawno to bylo) to miał około 200 górne. JAk Pan z karetki mu mierzył to taaaakie oczy zrobil ze masakra. Tutaj byłoby na odwrót hwheheheheheheh! Zrobiłby wielkie oczy że był wezwany do tak niskiego. Pytanie było zadanie już jakiś czas temu. Mam nadzieję, że wszystko dobrze. Takim ciśnieniem proszę się nie przejmować za bardzo. Zdrowia życzę!

Hej, myślę, że przy takim ciśnieniu rzeczywiście nie ma powodu do niepokoju, natomiast dobrze, że jesteś pod opieką kardiologa. Warto co jakiś czas udać się na konsultację i potwierdzić, że wszystko jest w porządku. Ja miałam dużo wyższe skoki ciśnienia, które nie chciały się unormować. Pomogła mi dopiero świetna lekarka z Krakowa – dr Małgorzata Kloch z SCM clinic. Jeśli mieszkasz gdzieś w okolicy to polecam 🙂! Chodzę do niej od roku i jestem baaardzo zadowolona.