Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dieta wegetarianska a witamina B12, proteiny i zelazo

Gość Lukasz1988

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Lukasz1988

Dzien dobry 

W ciagu ostatnich ok 3-4 miesiecy dałem sie namówić na diete wegetrianska (o ok 90% wyeliminowałem wszelkie produkty pochodzenian zwierzęcego). Około miesiąc temu zaczęły się w moim przypadku problemy natury kardiologicznej tj. kolatanie serca, odrobine podniesione cisnienie ok 130/90-135/90, towarzyszacy niepokoj i lek. Byłem u kardiologa stwierdził dodatkowy arytmie w postaci dodatkowego skurczu, na zasadzie 4 skurcze, chwila przerwy jakby serce miało przestać bic i kolejny skurcz. Ponadto nie stwierdzono jakichs bardziej niepokojących symptomów. Kardiolog powiedział zeby sobie wyobrazić pokój ściany i wisząca lampę, wszystko w pokoju porzadku tylko żarówka w lampce delikatnie miga 😉 przepisal aspargin troche pomógł ale problem nadal czasem występuje lżej lub mocniej.

Dodam ze gdy zaczęły się problemy rowniez piłem 2-3 kawy dziennie lub herbaty zielone dziennie. Moje pytanie czy wszystkie powyżej opisane kwestie mogly się przyczynić do obniżenia w organizmie poziomu witaminy b12 zelaza lub zaczeko brakowac protein? Robilem badania krwi na tarczyce, trzustke i elektrolity wszystko było w normie. Wiek 33 lata ok 90kg wagi 175cm wzrostu.

Dziekuje za wszelkie opinie 

Gość Luksz1988

Witam

Badania na elektrolity zrobilem i sa w normie. Stad zastanawiam sie czy bardziej nie chodzi o za niska podaz protein lub witaminy b12. Pytanie czy w tym wypadku w takim pkresie czasu jest w ogole mozliweaby sie pojawily problemy takiej natury z wyzej wymienoych powodów czy raczej 3-4 miesiące to za krotko aby doszlo do problemow z poodu wlasie np. Bialka lub wit B12