Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Objaw piłki golfowej w komorze serca płodu

pszczolka

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, Jestem w 20tc. Podczas USG stwierdzono widoczny w prawej komorze objaw piłki golfowej. Lekarz wykonujący badanie twierdzi, iż efekt ten jest najprawdopodobniej spowodowany niekorzstnym ułożeniem płodu podczas badania. Córeczka nie chciała się własciwie obrócić. Dlatego zalecił kontrolę za kilka dni. Do tego czasu nie wiem jak mam się uspokoić. Jedynym *uspokajaczem* jest to niekorzystne ułożenjie dzidziusia. Z nerwów nie spytałam lekarza o co z tym objawem chodzi... i pluję sobie w brodę. Nigdzie w internecie nie znalazłam terminologii *piłka golfowa* - być może jest to jakaś potoczna nazwa? Muszę poczekać jeszcze kilka dni na kolejne USG. Może ktoś z Was zna takie określenie?
Dziś miałam kontrolne USG, przeprowadzone przez innego lekarza. Okazuje się, że ognisko hyperechogeniczne jest spowodowane ułożeniem się zasatwek - dlatego obraz USG jest nieczytelny - specjaliści opisują to jako objaw piłki golfowej. Jeśli występuje pojedynczy taki objaw nie jest w ogóle istotny. U mojej córci występuje pojedynczy - kamień spadł mi z serca. Serduszko jest całkowcie zdrowe twierdzi doktor (czynnośc serca , jego struktura) - nawet usłyszałam jak szybciótko bije. Panu doktorowi z forum *ginekologpoloznik* bardzo dziękuję za udzielone informacje podczas naszej rozmowy. Pozdrawiam
Gość Magdalena Piotrowska

Mam podobny problem, jak ten opisany powyżej. W 20 tc stwierdzono piłkę golfową w lewej komorze, a w 23 tc ponowiono to stwierdzenie, ale kazano mi się nie denerwować. Na wyniku wskazano, ze w lewej komorze jest jakaś martwica. Jak się nie bać w takiej sytuacji?