Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czynniki ryzyka zawału serca w młodym wieku a nerwica lękowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam 27 lat i chcialam zapytac czy w młodym wieku też ludzie maja zawał??jeśli tak czy potrzebne są do tego jakieś czynniki??Np Palenie papierosów,picie alkoholu czy tłuste jedzenie itp. Ja cierpie na nerwice lękową i dziś na przyklad mialam okropne uczucie ucisku w mostku,nagle zdenerwowalam sie tym,ze to moze zawal,tetno mi odrazu skoczyło,rece zrobiły sie zimne,mialam uczucie jakbym maial opasc zaraz-zemdlec i jak wyszlam na powietrze i probowalam zwymiotowac poczulam sie lepiej,ale teraz znowu zaczynam sie nakrecac,bac itp bo jak tylko zaboli w klatce to zaraz mmmam najczarniejszy scenariusz. Odpiszcie prosze bo ze mnie okropna panikara i nie daje mi to spokoju
Witam!!!! no skoro chorujesz na nerwice lekową to sprawa wyjasniona. Ja mam podobne objawy i badz pewna ze to nie zawał bo choruje na to od dawna i juz bym chyba ze 100 zawałow miala , to nerica takie figle płata , takze sie tym nie przejmuj. Pozdrawiam:)
Miranda,to bardzo pocieszajace co napisalas,mam nadzieje,ze to9 faktycznie nerwica,ale u mnie nerwica zawsze objawiala sie-zawsze tzn od 2,5 roku na niua cierpie-objawiala sie niemoznoscia oddychania a ostatnio wlasnie boli mnie w klatce piersiowej i to uczucie zimna,omdlenia jakby.,Boje sie wtedy nie nazarty,tymbardziej,ze naczytalam sie tu na forum,ze 23 latek mial zawal,mlody czlowiek,ze ktos trafil do szpitala z bolami w mostku,zrobili ekg powiedzieli,ze nerwy,odeslali do domu a dwa dni pozniej czlowiek zmarl.Ja jestem straszna panikara,mam czarne mysli i tak sie wszystkiego boje,zazywalam coaxil,czulam sie po nim lepiej,ale musialm odstawic bo okropnie mnie boalal glowa przez 2 tygodnie,jak odstawilam jest ok,ale z nerwami niesatety nie :-(
Miranda, zarówno czarnulka jak i meggii mają wiele racji. Twój niepokój (stres) myślenie o tym mogą dodatkowo pogłębić Twoje dolegliwości. Stres jest jedna z głównych przyczyn zawałów. Dlatego proponuję Ci zrobienie badania SATRO, które definitywnie, na dzień jego robienia, wskaże czy to tylko nerwica czy też są zmiany niedokrwienne a jeżeli tak to jak duże i czy grożż zawałem. Więcej na termat metody SATRO poczytasz na www.kardiobadanie.nets.pl
Witam , słuchajcie jezeli 23 latek mial zawał to musial miec jakśa poważna wade serca bo to tak z niczego u mlodych ludzi sie nie bierze , no chyba ze powazne obciazenie genetyczne. Czarnulkakrak zawał grozi najczescieh tym osobom ktore maja wysokie cisnienie, wysoki cholesterol, tylko siedzacy tryb życia , otyłosc, choroba wiencowa i wiele innych czynnikow. A naprawde uwierzcie mi ze nerwy potrafia płatac przerozne figle i bardzo podobne objawy jak przy zawale. Ale radze Ci dla świetego spokoju porobic podstawowe badania serca EKG, echo i zobaczysz ze samopoczucie Ci sie odrazu poprawi ,ja tez tak mialam. Pozdrawiam :)
Badanie jest komercyjne (przynajmniej na razie, może za 2 lata...( skierowania więc mieć nie potrzeba. Na cenę ma wpływ kilka czynników, np. czy przy badaniu jest kardiolog, podstawowe badanie bez kardiologa kosztuje ok. 50 zł. Zaletą badania jest to, że sama możesz ocenić ogólną kondycję swojego serca. Opis takiej analizy jest na stronie ---- www.kardiobadanie.nets.pl --- Na stan zdrowia serca wpływa wiele czynników w tym również poza sercowo-krążeniowych Dlatego ostateczna ocena należy zawsze do lekarza.
ja mam od jakiegos miesiaca takie objawy pocenie sie na czole, rece ,nogi,glowa mnie boli i czuje jakbym zarazmiala sie przewrocic serce bije normalnie ale mi sie wydaje ze zaraz przestanie...slysze jakby cos tam pukalo w srodku a moze mi sie wydaje juz sama mnie wiem...nigdy nie mialam problemow z sercem zawsze wszystko bylo dobrze...nerwy...od liceum strasznie sie denerwuje to sql chyba mnie zniszczyla ale juz mam dosc nikomu o tym nie mowie co mi jest ale sie boje kazdego dnia boje sie nie chce sie tak czuc...pomocy...
Gość zawałowiec
Mozna mieć zawał w młodym wieku, sama jestem tego przykładem. Mam 22 lata i jakies 3 tyg temu wylądowałam na kardiologi z zawałem. Lekarze do te pory nie wiedzą co było tego powodem. Nie mam żadnych skłonności genetycznych, nie pale, serce mam zdrowe bo robiono mi koronografie i echo. Ciśnienie w normie, wszystkie wyniki wporządku. Prawdopodobną przyczyną by niewieli skrzep, który po lekach się rozpuścił. Uszkodzenie jest nie wielkie i na szczescie nie wpłynie znacząco na moje życie, prawdopodobnie był to jednorazowy wypadek:) Jeżeli masz jakieś wątpliwości to zgłoś się do lekarza, profilaktyka nie zaszkodzi:) Nie chce straszyć, ale to że człowiek jest zdrowy nie oznacza że nie może mieć zawału w młodym wieku.
Gość zawałowiec
Nie mart sie bo taki przypadak jak ja zdaża sie niezmiernie żadko. Mój lekarz stwierdził że mój przypadak nadaje się dla dr Hausa:P. Nie ma co się zamartwić że coś takiego nas spotka. Ja żyje tak jak wcześniej i nie zamartwiam się. Życie jest piekne i trzeba z nieo korzystać a nie martwić się czy czasem nie jesteśmy chorzy:)
Gość KasiekTK
Nie zawracaj sobie kochana tym głowy ja też się tego bałam , ale to tylko lęki które w nas tkwią . proponuje Ci znaleźć dobrego psychologa , bo mi w tym właśnie bardzo pomógł. A czy się mylę czy jesteś z krakowa? Tak w ogóle to zapraszam na wątek * Nerwica tkwiąca w nas nasza walka i małe sukcesy* Na pewno wspólnie jakoś będzie raźniej , są tam na prawde fajne dziewczyny. Pozdrawiam
Czesc Kasiek jestem z Radomia ale od kilku lat przebywam za granica i wlasnie tam zaczelo sie moje pieklo tak gdziesz 3 lata temu zaczelam swoja walke z tym Cholerstwem ja osoba zawsze spokojna otwarta nabawilam sie nerwicy serca,napady leku,bezsennosc,agorafobia wszystko przechodze,nie musze chyba wspominac ze przeszlam szereg badan i wizyt u specjalistow na pogotowiu po kolejnym EKG wyslali mnie do psychologa ale tak naprawde pomogl mi zwykly neurolog obecnie zazywam leki na bazie ziol Kalms,Milocardin;krople nasercowe;bez Validolu nie wycgodze z domu starm sie nie myslec ze za chwile umre czasem sie udaje a czasem dolek jest glebszy a Tobie co dolega?
Ja od osmiu we Wloszech i tam nabawilam sie agorafobi(obecnie jest dobrze) i nerwicy serca ktora uprzyksza mi zycie strasznie niewiem jak mozna z tym zyc cale zycie,bo ze sie nie wyjeczysz na zawsze to pewne,ja walcze od 3 lat i roznie jest a ty jak sobie dajesz rade Kasiek
Gość KasiekTK
U mnie coraz lepiej, jakoś daję sobie rade , ale bez psychoterapii nie wiem jak by to było , bo było ze mną bardzo źle. Wierzę że można z Tego wyjść , wiara czyni cuda , Np. jeśli nie wierzyła bym że wygram w biegu to nawet bym nie wystartowała i przegraną mam na starcie , więc wierzę że pokonam nerwice. Nerwica tkwiąca w nas nasza walka i małe sukcesy, zapraszam wszystkich na ten wątek im więcej nas tym milej i łatwiej :)
witam! troche poczytałam na tym forum i powiem szczerze że się przeraziłam. Mam 17lat. stwierdzono u mnie tachykardie lecz nadal szukają powodu tego. częśto jest moment ze mam przyduszenie w klatce piersiowej i w momencie kiedy zaczne kasłać to skacze mi puls do 180. miałąm robiony holter wykazało na nim kilka skoków pulsu do 160 na dobe a ja nie wyczułam żadnego z nich. do tego od pewnego czasu mam także duszności. jest to najczęściej w momencie kiedy nic nie robie albo robie cos co wymaga nie dużego wysiłku.najgorsze jest to że po takim jednym skoku serca automatycznie brakuje mi sił. miałam robione echo serca i nic nie wykazało. miałam robione EKG i także według lekarzy jest wszystko dobrze. boje się bo ludzie którzy przechodza zawał sa w coraz młodszym wieku. chciałabym sie dowiedzieć czy jest możliwość abym i ja miała zawał lecz ukryty(utajony) ;( bardzo was prosze o szybką odpowiedz.
zawał serca może mieć każdy w każdym wieku ponieważ oprócz zmian miażdzycowych w tętniacach ,przyczyną zawału może być skrzep krwi w tętnicach wieńcowych lub nagłe zwęrzenie tętnic.Jednakże warto zobaczyć na statystyki i na średnią długość życia w Polsce. Trzeba dodać ,że nie tylko serce może mieć zawał , dotyczy to także tętnic w mózgu i w płucach.