Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pytania dotyczące koronarografii

Gość Monika27

Rekomendowane odpowiedzi

Przepychanie tetnic polega na wpuszczeniu balonu powietrza pod cisnieniem kilku atmosfer zaleznie od stanu tetic i rozsrzeniu go na tyle by w najwezszym miejscu wstawicc stend czyli sprezyke ktora utrzymuje odpowiednia szerokosc przeplywu krrwi a tym samym lepsze dotlenienie serca . Jesli Masz jakies pytania pytaj ja juz kilkakrotnie mialam to robione
Wszystko zalezy od stanu serca jak dalece jest chore ,te chore tetnice mogly spowodowac zawal serca o ile juz nie przeszedl go wczesniej ale o tym powie Ci pewnie lekarz. Powinnas porozmawiac z lekarzem kazdy przypadek jest inny calkiem mozliwe ,ze tato pojdzie na rente ale z pewnoscia winien sie oszczedzac i zmienic tryb zycia na spokojny ale zdrowy. To badanie nie daje gwarancji ,ze za kilka lat stan sie nie pogorszy ale nie ma innych metod inna sa juz tylko bajpasy lub przeszczep serca.
Tata przeszedł zawał 8 lat temu i do teraz wszystko było dobrze. Od niedawna jak wchodził po schodach i to zazwyczaj rano bolało go w klatce piersiowej. lekarz zalecił dokladne badania które wyszły bardzo dobrze. Tylko na wysiłkowym znowu zaczeło tate cos piec i skierowano go na koronografie, która odbyła sie dzisiaj. Miał zatkane 2 zyły.
To pewnie ten zabieg uratowal Tacie zycie i nie dostanie kolejnego zawalu. Ten skrot to jak sobie przypominam po plastyce zyl jak mowia potocznie i odstepie czasu jednak zmiana ucisku na tetnice przez ktora weszli cewnikiem do serca, teraz bedzie mu wolno cos zjesc, nie martw sie bedzie dobrze teraz pilnuj by lykal tabletki i kontrolowal serce i porozmawiaj z lekarzem.
Ciesze sie ,że moglam pomoc choc troche wiem jak niewiedza stresuje gdy sie boimy ja to juz stara weteranka choc mlodsza od Twojego Taty mam 46 lat i 25 kwietnia ide znow na to badanie tak mi sie trafia co 2 latka od zawalu ale u mnie to genetyka tetnice zarastaja i trzeba tak dlugo latac az nie przyjdzie mi poddac sie operacji bajpasow ale ja sie nie daje czyli glowa do gory i staram sie zyc normalnie. Zycze Twojemu Tacie szybkiego powrotu do zdrowia i pogody ducha to pomaga.Pozdrawiam Was oboje
Angioplastyka wieńcowa Zabieg angioplastyki początkowo przebiega podobnie jak koronarografia. Używa się tu jednak innych cewników i wprowadza się te cewniki do wnętrza tętnic wieńcowych. Na końcu cewnika do angioplastyki znajduje się balon. Cewnik wprowadza się do tętnicy tak, żeby balon znajdował się w miejscu zwężenia. Po napełnieniu balon zgniata blaszkę miażdżycową, co poprawia przepływ krwi. Czasami w miejscu poszerzonego zwężenia umieszcza się stent. Stent to rodzaj metalowej siateczki, która utrzymuje naczynie otwarte. Stent pozostaje w tętnicy na stale. Angioplastykę wykonuje się w znieczuleniu miejscowym, a badanie trwa około 1-2 godzin. W celu wykonania angioplastyki potrzebny jest 3-4 dniowy pobyt w szpitalu. Samo poszerzenie tętnicy nie jest wystarczające, 3 dni przed i do 6 miesięcy po zabiegu trzeba przyjmować dodatkowe leki, tiklopidynę lub klopidogrel, oraz utrzymać dotychczasowe leczenie. Angioplastyka nie zastąpi zmiany trybu życia i leczenia farmakologicznego tylko je uzupełnia. Może się zdarzyć, że poszerzone w czasie zabiegu angioplastyki zwężenie pojawi się ponownie, szczególnie często dzieje się tak u pacjentów chorujących równocześnie na cukrzycę. Dzieje się tak średnio, u co dziesiątej osoby. Można wtedy powtórzyć zabieg angioplastyki w tym samym miejscu. Zabiegi angioplastyki można również wykonywać potem w innych miejscach tętnic, kiedy pojawią się nowe zwężenia. Jak pamiętasz miażdżyca atakuje wszystkie naczynia i powoduje zwężenia różnych tętnic. Zabiegi angioplastyki można wykonywać w prawie wszystkich naczyniach np. szyjnych czy nerkowych. Źródło: http://www.hipercholesterolemia.pl/_pacjenci_leczenie.html