Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekła pokrzywka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałabym uzyskać możliwie dużo informacji o tej przypadłości, a jednocześnie podzielić się własnymi doświadczeniami. Wygląd: różnej wielkości dobrze wyodrębnione plamy, wzniesione w stosunku do reszty skóry, awędzące, początkowo mocno różowe, potem blednące od środka (w ostatniej fazie - tak w drugiej dobie zostają różowe kręgi). Po raz pierwszy objaw ten pojawił się u mnie w 2004 r. (wtedy lekarz określił to jako *rumień* - nie wiem czy to to samo). Stwierdzono, że to *posiew* od jakiegoś stanu zapalnego i po 1,5 miesięcy badań nieśmiało zasugerowano pęcherzyk żółciowy. Usunęłam.. (nawiasem mówiąc objawy ustapiły już przed interwencją chirurgiczną) i spokój. Po czterech latach znowu! Szukając przyczyny zrobiłam wszystkie możliwe analizy krwi (włącznie z RP), USG jamy brzusznej, odwiedziłam ginekologa, stomatologa, laryngologa - wszystko OK, Tylko gastrolog stwierdził przepuklinę rozworu przełykowego ale czy to może mieć związek - nie wiem. Od miesiąca biorę leki: Nexium - w związku z przepukliną i na pokrzywkę (bo tak to teraz zakwalifikowano) Telfast 180, doxepin 10, aerius 5 - i nic - nadal plamy wychodzą! Dodam iż leczę się na tarczycę (niedoczynność, euthyrox 75) - może jest jakiś związek? Czy ktoś wie coś na ten temat? Miał podobne przeżycia? Będę wdzięczna za informacje Zuzanna
mam pokrzywkę od jakichś 3 tygodni, nie pomaga Telfast, Amertil i Claritine. Przynajmniej na razie nie pomaga bo biorę od tygodnia. Też leczę tarczycę Euthyroxem. Dziś endokrynolog zalecił mi zmianę na Letrox, który brałam wcześniej (stwierdził, ze może różnią się jakimś składnikiem, na który mogę być uczulona). Wiesz już może coś na temat związku pokrzywki z niedoczynnością?
walcze z pokrzywka od dziecinstwa, a mam juz prawie 40, nikt jeszcze mi nie postawil dobrej diagnozy czym moze byc spowodowana, pokrzywka w pewnych okresach nabiera formy bardzo niebezpiecznej, ostatnio juz pare razy musialem korzystac z pomocy pogotowia i leczenia szpitalnego, po wielu badaniach i testach nic nie odnaleziono i nadal nie wiem na co moge byc uczulony i jak temu przeciwdzialac, poza tym co wiem od dziecinstwa, czyli na salicylany, ktore juz dawno w jakiejkolwiek formie stezonej wykreslilem z uzytku, ale do tego sam doszedlem. Wspomagam sie: clemastin, telfast, wapno, metypred w ciezszych formach dozylnie corhydron.
ja leczę się na pokrzywke już pół roku w tym czasie bylam 3 razy w szpitalu. stwierdzono teraz że mam pokrzywkę przewlekłą.brałam juz chyba wszystkie dostępne leki na rynku i nic nie pomaga.szlak mnie trafia nie mam siły już.a jak czytam wypowiedzi że niektórzy mają to latami to załamuje sie całkiem. podejżewam u suibie że jest to od stresu, nieprzespanych nocek i ogólnego przemeczenia i podejżewam też konserwanty i sztuczne barwniki.ale do końca nie jestem pewna.katarzyna626@gmail.com jeżlei ktoś chce sie podzielic swoimi objawami i pogadać.pozdrawiam

Witam serdecznie Od tygodnia mam pokrzywkę na całym ciele (pierwszy raz), która okropnie swędzi. Do tego dołożyła się gorączka, dochodząca do 39,2 st. C. Mam zrobione wszystkie *popularniejsze* badania krwi, z których jednoznacznie wynika, iż mam niedoczynność tarczycy. Zrobiłem też badania moczu itp. Tu nic nie wyszło. W USG również nie stwierdza się jakichkolwiek zmian, oprócz faktu, iż na swój wzrost mam małą tarczycę (potwierdza to jej niedoczynność). Biorę Telfexo 180 mg 2 x 1, Zyzal 2 x 1 i Diphergan 2 x 1. Wiecie może, czy niedoczynność tarczycy może dawać takie objawy, jakie u mnie występują? Jak się z tego wyleczyć, bo ni w ząb objawy te nie ustępują? Poradźcie mi, bardzo Was proszę (raf230871@o2.pl). Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrowia Raf

Ja tez mam pokrzywke mam 18 lat . Zaczela mi sie jakos 4 m-ce temu... na pocztaku dawali mi zastrzyki z mysla z przejdzie potem lezlam w szpitalu i robili mi pdstawowe badania - nie pomoglo. bylo coraz gorzej dodam ze wysypywalo mnie w takim stopniu , ze nie bylo miejsca na ciele gdzie bym tego nie miala poszlam prywatnie ( moj lekarz swierdzil z pewnie i tak nie dowiedza sie z czego to wiec przepisal mi telfeo) do alergologa dopiero tam sie wszystko ruszylo ,,, dostalam sterydy i inne talbeltki na pokrzywke bylo tego strasznie duzo jednak nie dzialalo ,,, zaczela mi puchnac twarz wiec dostalam skierowanie do kliniki lezalam tam 14 dni ale zrobili mi wszystkie badania wlacznie z TK gaskostropia no doslownie wszystko ...w sumie nic nie wyszlo procz oslabionego systemu immunologicznego i braku witamin . wypisali mnie mialam cala reklamowke lekow ( głownie witamin) procz tego mialam brac antybiotyk telfexo i wrazie czeko steryd ,,, przejsc na diete( dla alergikow) i ZERO SLODYCZY !!! bo wyplukuja witaminy z organizmu i wszystko przeszlo nie wysypywalo mnie juz dosc dlugo a nawet jak juz to jest to kilka malych kropek i biore tylko jedna tabletke dziennie :) a i jak umyje sie w zwyklym dziecinnym mydle samo przechodzi :D

Gość anna1981

Proszę spróbować Ranitydynę.. Dziwne? ja po wielu miesiącach pokrzywki oraz obrzęku na twarzy i brania sterydów oraz kilogramami zyrtecu,nareszcie czuję się dobrze. Biorę tylko Ranitydynę dwa razy dziennie i obrzek prawie zanikł, a pokrzywka złagodniała i pojawia się bardzo rzadko.

Witam, pierwszy raz pokrzywka zaatakowała mnie w wieku 23lat, leki nie pomagały, wylądowałam w szpitalu, po serii badań wyszła niedoczynność tarczycy, w sumie pokrzywka męczyła mnie ok3 mies, po szpitalu i sterydach przeszło. Kolejny raz w wieku 25lat trwała ponad 4miesiace. znowu wylądowałam w szpitalu, tym razem niewiele mi to pomogło. dodam ze miałam zapalenie tarczycy w tym czasie. Brałam tony leków, zastrzyki dwa razy dziennie i w końcu ustąpiło. Pozostało mi mieć nadzieję że już nigdy nie powróci... Były to najgorsze miesiące w moim życiu gdy mi to paskudztwo dokuczało.

Witam... mi też dokucza pokrzywka.. 3 lata temu miałam ją i teraz powrociła Wczoraj byłam u deramatologa i zapisała mi ten lek ** LORATADYNA GALENA* - 3 noce nie spałam bo mi dokuczał-świad skóry, czerwone plamy po kilku sekunadach ustepujące ( Nikomu tego nie życze) Dermatolog mi powiedziała , że to wystepuje u osób wrazliwych ( emocjonalnie) W pewnym momencie wybucha i odpija sie na skórze tak jak my przeżywamy tak i skóra cierpi.Co masz zrobić w jeden dzień, rozłóż na dwa dni- tak mi powiedziała. Wczoraj na wieczór brałam tą tabletkę- dziś czuje się lepiej , w nocy spałam :) Nie dokuczał mi świad skóry( wiem, że tabletki są bezpieczne, nie ma po nich skutków ubocznych) Mam nadzieje, że coś pomogłam w tej sprawie. Pozdrawiam.

Gość czarna86aga

Witam wszystkich. U mnie świąd i różowe plamy pierwszy raz pojawiły się w lutym tego roku i po kilku dniach same znikły. Na początku myślałam że to może jakieś uczulenie. Niestety przed świętami wielkanocnymi znowu mi takie wyskoczyły z dużym nasileniem. Poszłam do dermatologa powiedziała mi pani doktor że to alergia i dostałam lek LORATADYNA GALENA i i płyn LATICORT. Ale nic mi to nie pomogło wręcz przeciwnie to mi się wszystko nasiliło. Znajoma poleciła mi bardzo dobrą dermatolog i poszłam do niej. Stwierdziła mi że mam swierzba dostałam maść do posmarowania i zalecenie dezynfekcji wszystkich rzeczy. Zrobiłam wszystko tak jak mi zaleciła, ale prawie nic mi to nie pomogło. Znowu wizyta u lekarza i tym razem zmiana leku na xyzal bo doktorka stwierdziła że teraz to pokrzywka i że jednocześnie dwie choroby mi się połączyly ( czyli świerzb i pokrzywka). Ale tak jak przypuszczałam po lekach wszystko się nasiliło. kolejna wizyta tym razem zalecenia badania krwi bo zapomniałam wcześniej napisać że od 4 lat leczę sie na toczeń układowy (ale od roku mam odstawione sterydy). Wyniki prawie w porządku tylko niewielka anemia. Nadal nie znam przyczyny i strasznie mnie to męczy bo chwilami świąd se nasila i nie mogę spać w nocy, a do tego plamy nieestetycznie wyglądają a że pracuję ciągle z ludźmi (jestem kosmetyczką) to też mi przysparza ciągle mnóstwa pytań od nich co mi jest itp. Może kiedyś dowiem się co mi jest bo dieta nie dla alergików nie pomaga, leki też nie. Jak znajdę coś co pomoże to dam znać.

Wielu ludzi zmaga się z ta przypadłością. W mojej rodzinie już od kilku lat ,,pokrzywka* jest stale obecna. Przyczyny są różne, ale myślę, że my już wiele możliwości przerobiliśmy. Podaje adres bloga, na którym opisuję kolejne fazy uczulenia w mojej rodzinie. Być może ktoś znajdzie podobieństwa u siebie i mu w czymś to pomoże. http://uczulenie.blog.onet.pl/uczulenie-odslona-pierwsza,2,ID428427292,n

Mam pokrzywke od 2009 roku. Bralam juz Loratardyne, Rupafin, Cetrizin ostatnio pomogl mi Aerius ale niestety teraz wcale nie pomaga. Nie pomagaly tez zastrzyki ani leki homeopatyczne. Chyba zaczyna mi uderzac na psychike. Nikt nie wie gdzie lezy przyczyna. Jutro niedziela, ma byc piekna pogoda a ja chyba znowu zostane w domu, nie chce straszyc ludzi czerownymi bablami i zapuchnieta twarza. Poprostu jest mi zle na swiecie.

Witam wszystkich ja z pokrzywka walcze od polowy stycznia i nadal wyłazi,jest dobrze tylko wtedy kiedy biore sterydy encorton a jak tylko odstawie wysypka powraca załamka,bardzo chciala bym porozmawiac z kims kto ma taki sam problem podaje e-mail izaplatek1@op.pl pozdrawiam

Witam!!! Mam ją od roku. Przebadali mnie od stóp do głowy i... wszystko zdrowe, wzruszyli ramionami, dali *Clatrę* raz dziennie i to wszystko. Sam sprawdzam w różny sposób o co chodzi: od ścisłej diety przez, odstawianie danych grup pokarmów, kosmetyków po * testy alkoholowe*:) czyli reset antystresowy.... i nic! Czasami odstawiam lek na dwa dni, tak dla sprawdzenia czy jeszcze we mnie siedzi i nigdy dłużej nie wytrzymałem >> takie swędzenie!!! Więc *targam* żołądek i wątrobę lekiem i uczę się z tym żyć. Mam nadzieję że kiedyś samo przejdzie! :)) Pozdrawiam !!!

Witam! Wszyscy piszą o zmaganiu z pokrzywką, a mnie interesuje przebieg tej choroby. Zmagam się z nią od dwóch tygodni. Prawdopodobnie uczuliły mnie leki, po alkoholowej imprezie wypiłam fervex i furagin, na następny dzień na dekolcie wyskoczyły mi porcelanowe krosteczki, z czasem zaczęły się one robić czerwone i schodzić niżej. Myślałam że to różyczka i z tymi objawami zgłosiłam się do lekarza, który oznajmił mi że to JAKIEŚ uczulenie i przepisał Telfexo i kazał pić wapno. Po dwóch tygodniach nic mi nie przeszło a jest jeszcze gorzej. Czerwone plamy mam na szyi, brzuchu, ramionach, plecach i wciąż się rozsiewają, boję się że zrobią mi się na twarzy:( Plamki nie swędzą mnie aż tak bardzo, ale łuszczą się. Powiedzcie mi błagam, czego mam się spodziewać? jakie są fazy, przebieg tej choroby? W razie czego piszcie, chętnie porozmawiam

Ja mam pokrzywkę od dwóch miesięcy i wreszcie mam nadzieję. Wykryto u mnie gliste. Cieszę się, bo bardzo cięzko jest wykryc tego robala. Glista wyszła w biorezonansie. Wcześniej miałam jedno badanie z krwi i nic, ale to pobobno mozliwe. Powinnam badać krew i stolec codziennie przed dwa tygodnie to wtedy może coś by wyszło, tylko kogo na to stać... Dzis pierwszy dzien leczenia! Gdybym tylko wcześniej wpadała na ten biorezonans to nie cierpiałabym tak długo. Opis mojej pokrzywki: U mnie jest pogorszenie jak jest pełnia i strasznie swedzi skóra, szczególnie w nocy, no i poce się strasznie. Wygladam jakby pogryzly mnie komary.

Hej;)przez rok zmagałam się z pokrzywką-te okropne bąble miałam na całym ciele licznie z obrzękami twarzy;(( kilka razy byłam w szpitalu brałam chyba już wszystkie tabletki i Xyzal, telfast, zyrtec.... dopiero po odstawieniu wędlin pokrzywka u mnie znikneła.Tak że radze spróbowac nie spożywac wędlin może i to Wam pomoże...pozdrawiam;)

U mnie pokrzywka po raz pierwszy w życiu pojawiła się bardzo gwałtownie w czerwcu zeszłego roku. Miła wizyta w sopocie, SPA - zabiegi z soli morskiej, kolacja w ekskluzywnej azjatyckiej restauracji, filet z tuńczyka, kalmary, mieczkik i caffe late. Rano - na pośladkach i brzuchu w miejscu gdzie wystają kości miednicy gromne plamy, odstajace na 0,5 cm od powierzchni skóry. Wyglądały jak po poparzeniu przez meduzy. Ponieważ jestem alergikiem (pyłki) zazyłam Xyzal, hydrokortison do smarowania zdobyłam w aptece. Po kilku godzinach trochę mniejsze i bledsze plamy, ale były. Pomyslałam uczulenie dużo wapnia, wiec piłam w tabletkach i do tego zjadłam ogromne śniadanie - jogurty, mleko, biały ser i co tam hotel jeszcze oferował. I nic. pomogł zastrzyk ze strerydów u lekarz, po godzinie śladu nie było. Ale to był dopiero początek. Okazało się że przez 3 tygodnie uczuliłam się nie tylko na nabił krowiego mleka ale także na wino, kawę, winogrona, koper, mięso wieprzowe, ogórki, paprykę, czosnek i tak około 20 kilku produktów których na codzień używałam. Po zjedzeniu czegokolwiek po kilku godzinach pokrzywka, za każdym razem w innym miejscu. Ponieważ w ciąży zdiagnozowano niedoczynność tarczycy, zazywam eutyrox - alergolog stwierdził że przy tym hormonie nie może mnie odczulać (pyłki). Zdecydowałam się na alternatywny sposób - biorezonans magnetyczny. Byłam na 6 wizytach (to w ten sposób zdiagnozowalam sprawców pokrzywki). I coż rozpoczęlam dietę, odstawiłam wszystko po czym miałam pokrzywkę, także te produkty które miały alergeny w postaci przetworzonej. Ciężko było! Pół roku diety i teraz waże tyle co w liceum, (175 cm / 59 kg) jem wszystko co mnie uczulało, ale nie przesadzam z ilością i jest ok. 2 razy pojawiła się mała plamka, malutka. Wtedy zarzywam Xyzal, piję 1,5 litra wody. Funkcjonuje jak dawniej. Nareszcie.