Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przewlekła pokrzywka

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ! cierpię na pokrzywke od lat 20 !!!! puchnie mi tez czasem twarz, usta.. czasem język i wtedy się dusze. Ostatnio trafiłam doalergologa, który zlecił mi wszystkie badania w celu poszukiwania ogniska zapalnego w organiźmie, które to - ognisko- tę pokrzywke wywołuje... Czytalam co piszecie i widzę ze to normalne. Szczerze mówiąc, dziwię sie mocno.. bo czy nie można mieć alergii samej w sobie?? uczulenia na cos co tę pokrzywkę wywołuje ? co myślicie?

Pierwszy rzut pokrzywki pojawił się u mnie w wieku 10 lat, potem 21 lat i rok temu gdy miałam 30 lat.Trafiłam do Kliniki Alergologii gdzie przeprowadzono szereg badań-począwszy od zatok skończywszy na ginekologu, do tego testy wszelkiego rodzaju i NIC-jestem zdrowa jak RYBA tylko ta pokrzywa:(:(wypisano mnie z przepisanym Xyzalem który niestety po 3 mies przestał działać.Trafiłam- tzn ze łzami w oczach uprosiłam Panią doktor o zbadanie tego co może to wywoływać-tym bardziej że leki przestały juz działać a głodówki wszelkiego rodzaju równiez nie dały nadziei na gładką skórę.Trafiłam do Kliniki Dermatologii-tam po 5 dniach głodówki i wstawieniu encortonu-dawka wstrząsowa od największej do 0 przez 2 tyg -przeszło-przeszło do minionej Wielkanocy.Pokrzywa niespodziewanie i subtelnie bo na początku na nadgarstkach wróciła niczym koszmar minionego roku.Niedawno odebrałam wyniki z Oddziału alergologii-tzw.dopełniacze,inhibitory,ACE w celu stwierdzenia jakie jest podłoże.Aha-w Klinice Dermatologii stwierdzono po próbie z histamina,solą fizj i moją własną surowicą iż jest to pokrzywka autoimmunologiczna, po dzisiejszej konsultacji i analizie wyników-autoimmunologiczna nabyta:( Ta odpowiedź jest jednak dla mnie niewystarczająca i mam zamiar próbować wszelkich mozliwych sposobów zeby znaleźć odpowiedź. Bo jeżeli jest to autoimmunologiczna to coś to nakręca w moim organizmie.Mam pytanie o biorezonans i może jakąś podpowiedź gdzie szukac pomocy bo wiem że ta dolegliwość znacznie obniża jakość życia.

Jestem w szoku po przeczytaniu co piszecie. Ja pierwszy raz pokrzywki dostalam w wigilie zeszłego roku. Wypijałam hektolitry wapna i nic. Brałam antyhistaminę i nic. Z powodu złego samopoczucia, spadku mocy, etc. poprosiłam o badania krwi. Wyszła anemia. Zaordynowano leczenie hemoferem. Po pierwszej tabletce - pokrzywka zaczeła znikac. Fenomen :( preparat żelaza pomógł w tamtym czasie. Alergolog, na której wizytę w końcu sie doczekałam, stwierdziła że to nie alergia tylko stan zapalny organizmu. Skierowanie do szpitala dostałam, jednak nie przyjęto mnie gdyż wyniki były w normie (nic dziwnego ze krew sie polepszyla dzieki preparatowi zelaza, a ze pokrzywka znikla sama z siebie, cóż...). W międzyczasie zdiagnozowano krwawienie z zoladka, ktore zostalo w miare szybko zaleczone. Po dwoch miesiacach...maj... pokrzywka wrocila ze zdwojona sila. Obrzeki twarzy i nog nasilily sie znacznie. Całe ciało w bąblach, swędzących, opuchniętych. Kolejne skierowanie od szpitala, podano leki przeciwzapalne + Clemastyna. zeszlo na chwile. Caly czas nie daje mi spokoju ten domniemany stan zapalny w organiźmie... Co mam jeszcze zbadać? Wyniki wszystkie w normie, a pokrzywka atakuje dzień w dzień. Zaczynam czuć sie psychicznie jak wrak człowieka. Pozdrawiam wszystkich cierpiących na pokrzywkę

Witam ja dostałam pokrzywki pół roku po porodzie, bąble, plamy w kształcie obręczy ale i bezkształtne też,obrzęki naczynioruchowe twarzy... zostałam przebadana w szpitalu i okazało się że jestem uczulona na własną surowice krwi , brałam 8 mcy cyklopsoprynę i wszystko minęło, potem był spokój przez 7 mcy i od miesiąca znowu wróciło, cała jestem w bąblach i modlę się żeby nie spuchnąć

Do Aga81 jeszcze rozwinę wątek i napiszę posta pod postem...ja też miałam w szpitalu próbę autologiczną z surowicą 3krotnie i zawsze była dodatnia, u mnie to może być genetyczne, mama miała tocznia a babcia RZS jednak nie zmienia to faktu że coś pokrzywkę nakręca czyli pobudza mediatory, ja jestem uczulona na trawy, teraz wszystko pyli a ja mam bąble od miesiąca czyli tak jak okres pylenia się zaczyna...biorę Rupafin 20mg i ranigast 300mg ( nie tyle dla osłony żołądka ile dla zablokowania receptorów w błonie śluzowej żołądka)...efekty marne...jedyny plus że nie spuchłam od miesiąca )dzis mam wizytę u mojej dermatolog i zobaczymy co powie...jak obrzęki będą sie nasilać to może dołączy cyklosporynę która wytłucze znowu na jakiś czas przeciwciała, ale znając zycie one po jakimś czasie znowu będą się produkować...najgorsze jest to że od styczniea cyklosporyna nie jest już w pokrzywce refundowana i opakowanie na 25 dni leczenia kosztuje 500 zł. A no i miałam wybór cyklosporyna albo plazmafareza czyli płukanie krwi z przeciewciał , wybrałam leki ale czy to płukanie byłoby skuteczniejsze??? wątpię skoro to nawraca

Ja mam pokrzywke oD 10 lat a przezylam dopiero 26:) tak samo lekarze nie potrafili zdjagnozowac mojej przypadolsci, az trafilam na jednego, ktory po raz pierwszy nie zapisal mi zadnch masci ani lekow...tylko kazal mi sie cofnac do czasow sprzed 10 lat, porozmawiac z wszystkimi, ktorzy odgrywali w tamtym czasie duze znaczenie w moim zyciu, i zastanowic sie co bylo przyczyna, ze moj organizm zaczal sie w ten sposob bronic;) jedni dostaja zawal serca inni chodza z pokrzywka! Jesli wykluczycie, ze jej przyczyna ńie jest alergia to warto poszukac przyczyn w sobie;) ja jeszcze zrobilam pobranie wycinkow skory!

Siemka Mam pytanko do Megg, co wykryto u niej gliste ,, u mnie gliste ludzka wykryto w kale ale wczesniej miałem przez 4 miesiące swiad i jak drapałem to pozniej wychodziła pokrzywka w tych miejscach jak by kocie pazury takie wypuklone albo takie okragłe bable jak po ugryzieniu przez owada ,, MIąłem Telfast 180 od starszej bo jest pielegniarka i po tym mnie juz nie swedziało ale pojawiały sie takie placki czerwone przebarwione jak by (przebicia) sporadycznie trzeba było obserwowac ciało zeby je dostrzec .. i chciałem zapytac czy miała to samo czy nie?? lekarz rodzinny mi przepisał na gliste pyrantelum .. wypiłem ja 11 dnio temu ale jeszcze mnie skura swedzi najorzej jest nad ranem włosy mnie głowa swedzi drape sie i przykrywam kołdrą i staram nie myslec o tym a gdy nie moge wytrzymac zazywam telfast ale staram sie go odstwawic maksymalnie wytzymałem 3 dni.. ma ktos tak podobnie??

Współczuje wam. sama miałam pokrzywkę przewlekłą która pojawiała się codziennie podczas kąpania, utrzymywała się 2 godziny i znikała. poszłam do alergologa i przepisała mi terfexo 2 dziennie, flonidan 2 razy dziennie i wapno 2 razy dziennie, po 2 miesiącach wszystko ustąpiło. możliwe że to wszystko na tle alergicznym bo leczę się na przewlekły nieżyt nosa

Czytam to wszystko i jestem w niezłym strachu. ja mam pokrzywkę o jakichś 3 tygodni i juz mam dość...:/ ale u mnie pojawiło sie światełko w tunelu. znaleziono u mnie glistę i ta cholernica daje takie efekty. jestem po pierwszej kuracji pyrantelem( trzy tabletki naraz pogryźć i popić wodą) dostałam drugie opakowanie do przyjęcia po trzech tygodniach. i czuję że trzeba będzie przyjąć je. po dwóch dniach od zażycia pyrantelum pokrzywka zaczęóa znikać ale teraz jest już 11 dzień i znowu wylazła. wiem że glistę ciężko wyleczyc i naprawde czekam z utęsknieniem na kolejną dawkę pyrantelu. jeszcze parę dni(10:/) dodam że to pierwsza pokrzywka w moim życiu a mam 36 lat.

Witam! Kondzik mam dokładnie to samo!! Teraz ostatnio doszło do tego okropne swedzenie głowy i twarzy..Tą niby *pokrzywke* mam już od 5 miesięcy,byłam u lekarza rodzinnego i przepisal mi Telfexo i wapno...Piłam,łykałam i nic :( Poszłam do dermatologa i od razu skierowała mnie na badania krwi,boję się ich wykonać bo boję się wyników. Jednak z drugiej strony chce wyleczyć ta dolegliwosc. Jestem załamana wyglądem mojej skóry. Pomóżcie jakoś,błagam!! W tym roku studniówka i chce wyglądać normalnie..

Witam po przerwie. jestem własnie po drugiej dawce pyrantelum ( tydzień temu) dołączyłam do tego wypicie 1 butelki vernicadis ( 7,5ml rano na czczo i tyle samo przed snem przez tydzień) i..... od kilku dni jestem wolna od pokrzywki i swędzenia!!! biore tez telfexo 180(bomba lek) na wszelki wypadek za 4 dni wezmę druga butelkę vernicadis ( przyjmowanie tak samo jak za pierwszym razem) i mam nadzieję że to koniec tej paskudnej glisty. za jakies dwa tygodnie zrobie badanie.

Witam! Z pokrzywką mam już do czynienia czwarty raz w moim życiu. Jeśli komuś mogę tym pomóc polecam dietę Anny Ciesielskiej w/g jej książek. Moja pokrzywka ustępuje po wypiciu wody z cytryną (ok 2 cm cytryny na 1/2 szkl.), lub zjedzeniu kwaśnego twarogu. 2 lata temu ustąpiła po 1 miesiacu.Według książek Pani Ani jest to nadmiar energii jang, zastój lub gorąco wątroby. Z moich doświadczeń i obserwacji wynika że najczęściej dotyka ludzi bardzo pobudzonych emocjonalnie, zestresowanych i zapracowanych co silnie jest związane z energią wątroby.Smak kwaśny w/g medycyny chińskiej hamuje-gasi chwilowy ogień watroby, a tym samym likwiduje efekt skórny w postaci pokrzywki. Dieta ta polega na równoważeniu potraw wszystkimi pięcioma smakami. Rozumiem wszystkich, którzy męczą się z tą naprawdę przykrą dolegliwością.

To tragedia z chwilą pojawienia się pokrzywki 11 lat temu, życie traci powoli sen.Diety, leki ,szpital,noce z dala od żony,ciągły kamuflaż,absencje w pracy .....Tylko sterydy i tylko mocny alkohol dają chwilowa ulgę. Potem wszystko od początku.Bywa,że 95% ciała jest w bąblach.Czy jest sens próbować jeszcze czegoś?

Gość Zmordowana

Witam, Ja walczę z pokrzywką od miesiąca. Wcześniej dwa lata temu, ale nie tak mocna. U Mnie pojawiają się duże plamy z obwódką czerwoną. Trzy tygodnie na sterydach nic nie dały, brałam dexawen + zyrtec. Po szpitalu nie pomogło nic. Wróciłam do domu i nawrót. Ja od razu dostałam skierowanie do alergologa. Jestem po wizycie. Przepisano mi bliaxten, od 4 dni mam spokój. Pewnie do odstawienia leku, a i jestem na diecie. Nic ostrego, bo zaostrza, jednym słowem 6 produktów tylko. Czekam na testy alergiczne. Pozdrawiam wszystkich i mam pytanie: czy z tą glizdą to wszystko zaczynało sie wam od głowy?

Gość dominika7

Witam. U mnie pokrzywka pojawiła się po raz pierwszy tydzień temu. Skojarzyłam ją z efektem ubocznym stosowania wcześniej Eurospalu. Lek ten brałam przez kilka dni na stan zapalny górnych dróg oddechowych i z ulotki wyczytałam, że może spowodować u 1 na 1000 osób stosujących pokrzywkę jako skutek uboczny. Odstawiłam Eurespal i przepisano mi Claritin. Po tygodniu jednak zażywania leku przeciwalergicznego nie było nic lepiej a nawet gorzej. Budziłam się z opuchniętą powieką lub wargą, poza tym na skórze rąk, nóg i tułowia wychodziły swędzące duże plamy z czerwoną obwódką. Teraz przepisano mi Telfast. Od dwóch dni go biorę ale bez zmian.

Hej, Moja przygoda z pokrzywką zaczęła się w roku 2007. Wcześniej nigdy nie miałam żadnych problemów skórnych czy alergologicznych. Pewnego dnia na mojej skórze pojawiły się bąble, które z dnia na dzień zajmowały coraz to większe połacie skóry. Na początku wydawało się pewne, że musi to być jakaś reakcja alergologiczna. Niestety żadne leki antyhistaminowe na dawały pozytywnego skutku. Natomiast choroba się rozszalała i jedynie steryn (encorton) zmniejszał zakres pokrzywki ( bo niestety nie hamował jej zupełnie). Moja pierwsza pokrzywka trwała jakieś pół roku. Potem miałam 1.5 roku przerwy (remisja) po czym choroba zaszczyciła mnie po raz drugi ( na okres ponad półtora roku). Tym razem było nawet gorzej niż za pierwszym razem. Brałam tylko encorton nawet do 10 tabletek dziennie i czasami nawet to nie pomagało. Gdyby ci, którzy nigdy tego nie doświadczyli wiedzieli jakie jest to ból, swędzenie, opuchnięcie- wiedzieliby z czym musimy się męczyć. Choroba minęła po tym okresie i wróciła przed wigilią. Szczerze jestem załamana gdyż nie jest to żadne uczulenie ale najprawdopodobniej jakaś choroba autoimmunologiczna. Lekarze nie znają się na tym wcale i jedyne co mogą powiedzieć to: najwyraźniej taka Pani uroda! A ja mam świadomość, że najprawdopodobniej coś we mnie siedzi a pokrzywka jest tylko jednym z objawów. Dodam, że przeszła mnóstwo badań. Chciałabym mieć dziecko, ale teraz będę musiała chyba przełożyć plany... Tylko na za ile? I czy wystarczy mi siły, żeby z tym znowu walczyć? Ściskam wszystkich pokrzywkowców!

Gość Zmordowana

Cieszył się głupi,że mu pomogło. Wczoraj nawrót pokrzywki doprowadził Mnie do szału. Myślałam, że lek da sobie radę. Zjadłam tylko rosół. Tragedia. Kąpiel trochę złagodziła bąble. Pozdrawiam wszystkich cierpiących, bo swędzenie doprowadza do szału. #majmy się jakoś:)

Ja również męczę się z przewlekłą pokrzywką. Zaczęła się w lipcu 2012, trwała 2 tygodnie i zniknęła. Później pojawiła się w połowie września i do dnia dzisiejszego mnie nie opuściła. Byłam u dermatologa, który dał skierowania na badania (kał, krew). Wyszła niedoczynność tarczycy Hashimoto. Temat pokrzywki odpuściłam, wierząc, że jak TSH będzie na odpowiednim poziomie, pokrzywka zniknie. Teraz TSH jest na odpowiednim poziomie, a pokrzywka jest nadal. Biorę Telfast180, który mi pomaga, jednak uważam, że gdzieś tkwi problem i chcę go wykryć. Obecnie jestem w trakcie wykonywania badań na grzyby, lamblie. Wykonałam badanie na glistę i jej nie mam. W planach mam również wykonanie badań na alergię pokarmową typu III (to może być np.nieszczelne jelito i pokarm może powodować alergię). Z tego co czytałam, pokrzywki mogą również występować przy grzybach np.Candida. Z ciekawostek - po wysokoprocentowym alkoholu pokrzywki nie mam i nie muszę wówczas brać tabletki...

Gość Jacek wolsztyn

Witam. Mi pokrzywka wróciła po prawie 30 latach spokoju. W podstawówce miałem pokrzywkę i sama zniknęła. Były wizyty w szpitalu i nic. Nie pamiętam bym coś wtedy brał (bo chyba nic nie było w aptekach:)). Problem zniknął na tak długi okres. Teraz znów do mnie to zawitało :( Od pół roku sie z tym męczę. Jutro zaczynam kurację encortonem ponieważ alergolog chce zrobić testy. W tym problem, że jak przestawałem brać xyzal to mi wysypywało (niekiedy z puchnięciem ust i powiek, a to było najgorsze- prawie jak shreck:). Generalnie pokrzywka to długi temat: może być od zębów, migdałów - byłem 1,5 tygodnia temu w laryngologa i powiedział że mam migdały do wycięcia, czyli mogą to być ogniska siejące. Pokrzywka moze pojawiać sie od stresu, ciepła, pasozytow. lekarze chyba sami nie wiedzą jak to można zdjagnozować. Byłem prywatnie u jednego alergologa to powiedział ze od stresu - zalecenia 2 x xyzal, a na wieczór cos na uspokojenie - nic nie pomogło. Generalnie przesr..e jest zycie z pokrzywką. mam tylko nadzieję że pewnego dnia ona zniknie jak zniknęła prawie 30 lat temu i więcej nie powrócii. Na obecną chwilę odstawiam ketchupu bo je uwielbiam zwłaszcza pikantne - zobaczymy co będzie..

Witam wszystkich cierpiących. Mam ten sam problem niestety. Kilkanaście lat temu testy wykazały uczulenie na metale (głównie nikiel),detergenty,lanolinę,mydło itp. Koszmarna alergia życie potrafi ostro zatruć. Jednak alergia jakby uspokoiła się,ale pojawiła się pokrzywka. Leki antyalergiczne nie pomagają,wręcz szkodzą,następuje pogorszenie stanu.Wychodzi na to,że uczuliłam się już na leki od alergii i nie bardzo jest czym leczyć. Aktualnie biorę Encorton , smaruję maścią robioną,hydrocortyzonową i czekam na dobre zakończenie,w co przestałam już wierzyć. Pozdrawiam

Witam wszystkich, też mam pokrzywkę już miesiąc jakieś 3 tyg temu poszedlem do dermatologa ktory stwierdzil u mnie pokrzywke a zapisal mi Telfexo 180mg biore 1 tabletke na noc i naprawde pomaga mam spokoj na 24h tylko jesli odstawie leki swedzenie wraca :( obawiam sie ze leki nie pomoga :( przykra choroba...