Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość grazyna 41

Rekomendowane odpowiedzi

od tygodnia zle sie czuje,odczuwam dusznosc,tetno w spoczynku wynosi 110,a cisnienie skacze ze 110/74 do 133/95,dodam ze od zawsze mialam niskie cisnienie,dlatego bardzo sie niepokoję,serce wali po przejsciu z pokoju do kuchni,odczuwam dyskomfort w klatce piersiowej lecz bez zadnego bólu,prosze o rade,dziekuje
Grażyno, nie można ci nic mądrzejszego poradzić niż wizyta u kardiologa. A żeby wizyta była jak najbardziej rozstrzygająca to warto na nią zabrać świeże wyniki badań w kierunku serca tzn. EKG, poziom elektrolitów (magnez, potas) to są badania podstawowe. Później cię lekarz pokieruje. Jeśli się bardzo denerwujesz to idź na całodobową pomoc medyczną - zrobią ci przynajmniej EKG i się uspokoisz. Jeśli to nerwica dostaniesz coś na uspokojenie (np. hydoxyzinę) i ci pomoże.
Mysle, ze dopadla cie nerwica, te objawy, ktore masz sa objawami nerwicy tak bynajmniej na to wyglada.Wiem cos o tym bo sama ja przechodze.Niekiedy takie dolegliwosci moga nastapic pod wplywem emocji lub , zdenerwowania badz dlugo trwajacego stresu ale to ty musisz odwiedzic lekarza i opowiedziec o swoich dolegliwosciach>mysle, ze przepisze leki na serce(np.propranolol) i uspokajajace.Jezeli to nie pomoze radze ci udac sie do kardiologa.Badz dobrej mysli gdyz pozytywne nastawienie do swiata moze zlagodzic najpredzej twoje nieprzyjemne objawy czego ci zycze.Pozdrawiam
Gość grazyna 41
mam leki atenolol ,kalms,jakis brom i magnez,bylam w niedziele w szpitalu-tetno 120 na min,wewnetrzne trzesienie,dusznosc,zmonitorowali,porobili badania ,dali kroplowke,wszystko sie uspokoilo,odeslali do domu z zaleceniem brania wyzej wymienionych lekow....w poniedzialek czulam sie super ,niestety dzis w nocy powtorzylo sie to samo,noc nieprzespana,caly dzien dzisiejszy z tetnem 105,leki nie działają,teraz odpusciło;] wiem ze nerwicy towarzysza lęki,jak takowych nie mam...zupelnie nie wiem gdzie teraz sie udac,internista wypisze nastepne bezskuteczne leki ,dziekuje za pomoc ,pzdr
Mam podobne objawy od 3 dni. Mialem jeden dzien spokoju tzn brak dusznosci i oslabienia. Ten płytki oddech czy moze dusznosci sa nie do zniesienia i nie pozwalaja spac co w polaczeniu z moja bezsennoscia jest w ogole nie do zniesienia ;/ Czy to moze byc nerwica ?? choc wogole sie nie przejmuje tym co wokol mnie sie dzieje po prostu olewm wszystko od jakiegos czasu juz nie potrafie sie stresowac, chyba, ze moja nerwica jest juz w takim stadium ze nie odzcuwam nic :D oprocz tego mam bole w mostku i uczucie takiej jakby kluski w gardle z ty, ze to nie jest zalezne od jakich kolwiek zdarzen czy sytuacji ;/ mam tylko 17 lat umre i tyle bedzie ....
Clamator- moje objawy sa identyczne z twoimi,ja mam 23 lata,kluske w gardle mam od jakiegoś roku,osłabnięcia i utraty świadomości miałam do tego stopnia ze 2 razy na pogotowiu wylądowałam raz byłam przewozona karetką z jednego szpitala do drugiego bo tak fatalnie sie czułam,podawali mi tlen bo miałam wrazenie ze zaraz przestane oddychać.To właśnie jest nerwica,nieraz sami sobie wmawiamy ze coś sie morze stac złego z nami ze wtedy zaczynają sie objawy nasilać i juz nie morzemy ich kontrolować.Biore tabletki belergrot 2 razy dziennie (to na uspokojenie)ale czuje ze na mnie nie działają.
ja mam tak od 10lat zaczelo sie jak mialam 19 i od tej pory lecze sie u psychiatry na nerwice.na poczatku chodzilam do internistow ale oni dawali tylko jakies slabe srodki,ktore nic nie pomagaly.mam silna nerwice i napady leku,to okropne.myslalam ze umieram,brak tchu i trzesawka.zdarzylo sie nawet tak ze mialam spokoj z tymi objawami przez 10mc bylam przeszczesliwa.skorzystajcie z pomocy psychologa,psychiatry to naprawde pomaga.teraz jestem na lekach na depresje,lęki,serce i jest ok
Grażynko, w ramach anegdoty opowiem ci jak mnie z takich objawów wyleczył okulista!!!! odstawił mi kawę i zabronił palić (5 kaw dziennie, bo po nieprzespanej nocy jakos trzeba stanąć na nogi i ok 25 fajek, bo się denerwuję, że spać nie mogę). Pomęczyłam się kilka dni i minęło kołatanie, trzęsiawka, a ciśnienie tętnicze uregulowało się samo. Nikt nie zapytał jak tam u ciebie z używalnością używek. Pozdrawiam serdecznie. Anka
Brawo Anka.Czytam wasze wypowiedzi i mysle co jeden to mlodszy a wszyscy gotowi choc sie boja-na smierc.Przyjdzie sama i na pewno nie wtedy gdy ja czlowiek oczekuje.Bardz mnie dziwi,leczenie nerwicy.Czy to jakis organ wewnetrzny w ciele czlowieka?OK.zartuje-mysle ze nerwica jest skutkiem niewlasciwej pracy ktoregos organu.Leczenie skutkow nie przyczyny,nigdy sie nie skonczy.Przyklad Anki --usunela przyczyny-zniknal skutek. Zdrowia zycze.
Gość ODKRYWCA1116

Nie akceptujcie nerwicy! Wynika ona zazwyczaj z jednej z dziesiątek chorób, które mają podobny wygląd. Borelioza, kandydoza, toksyny(bakteryjne lub innego typu), problemy z trawieniem, pasożyty. I kilka innych. Zbadajcie się na te choroby. Pasożyty szczególnie, bo to tanie i konkretne- najoptymistyczniejsza wersja. Eksperymentujcie z dietą. Możliwe, że to nietolerancja jakiegoś pokarmu. Albo jak w moim przypadku- uszkodzenie kręgosłupa(ośrodkowy układ nerwowy) spowodowało dziwne efekty. Hiperwentylację. Za dużo oddychałem. Zdawało mi się, że mam płytki oddech a był za mocny. To na dłuższą metę powoduje osłabienie, drażliwość i bóle głowy. Dlatego tak dobrze czułem się po godzinie basenu. Bo nie mogłem tam dużo oddychać. Jak byście się nie czuli, spłyćcie oddech. Na siłę. Oddychajcie minimalistycznie przez pięć minut. Jak się poczujecie lepiej i będziecie mogli wreszcie złapać pełny oddech- to jest to:)

Hej wam nerwuski :) . Może ktoś mi poradzić ? Od 2 tyg mam problem z dusznościami , uczuciem napuchniętej szyji szczególnie w miejscu tętnic , podczas oddychania slychać jakby świst . Badam ciśnienie tylko wtedy kiedy czuje się źle (żeby mieć na co zgonić te dolegliwości) ale mam w normie 120/70 puls 74 . Więc postanowiłam na krótkim urlopie w Pl zrobić badania krwi na glukoze ,Ob żelazo , magnez Tsh itd . . Z wyników wyszło że mam za niski poziom żelaza , i podwyższony poziom TSH nie o wiele bo wynik wyszedł 5,174 . W czasie napadów kręci mi się w głowie czuje się *pijana* to trwa z jakieś 2 godziny aż wkońcu zaczyna skakać mi puls do ponad 100 i wtedy włącza się strach i zażywam syrop hydrozxizinum na uspokojenie który przepisała mi moja dr rodzinna rok temu doraźnie w razie potrzeby . Ale wczoraj od 6 rano obudził mnie wysoki puls uczucie gorąca i zimna na zmiane i dusznosci więc hydroxizinum zażyłam przez cały dzień z 4 łyżki :( . Obecnie mieszkam w Niemczech i nie wiem co robić czy to nerwica ? czy jednak powinnam innego specjalisty się poradzić ?? jestem załamana :(

Dodam jeszcze że nie pale już rok , nie pije kawy energy drinkow etc . Zawsze lubilam sport , a na dzien dzisiejszy wejscie po schodach na 2 piętro sprawia mi trudność . Miałam robione 3 dni temu robione badanie ekg i wyszlo pozytywne . Nie jestem typem panikary ale te uczucia są straszne , szczególnie ze po wszystki chce mi sie spac i czuje sie jakby wyczerpana. Wstydze się przed moim partnerem , chciałabym nie pokazywac mu tego ale nie radze sobie więc lęki same przychodzą :/ proszę pomóżcie .