Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, mam 37 lat i jestem mężczyzną bez nadwagi, wszystkie wyniki badań w normie. To co mi dokucza to skoki ciśnienia i pulsu. Śądzę, że jest to związane z wysiłkiem. Od pewnego czasu po wizycie u kardiologa biorę ConcorCor 1,25mg raz dziennie rano i czuję się ok, ciśnienie 120/80 puls 67. Taka sytuacja trwa od ostatniej wizyty u lekarza (2 miesiące temu). Jednak dzisiaj zagrałem jak dawniej w tenisa 1godz. i po powrocie do domu zmierzyłem ciśnienie było 97/67 puls 94 (45 min po grze). Położyłem sie spać i po kolejnej godzinie obudziłem się i czułem się źle. Zmierzyłem ciśnienie i miałem 150/110 puls 108 (skok ciśnienia podczas leżenia w łóżku). Ciekawe bo zawsze jak mam taki skok to mam drgawki/dreszcze. Od razu łyknąłem Atenolol 25mg i po 30min ciśnienie i puls się uspokoiło i wróciło do normy. Dzisiaj zaryzykowałem i powróciłem do gry w tenisa którą przerwałem po takich obiawach w przeszłości. Lekarz zalecił normalny tryb życia jednak jak widać nie mogę się forsować. Nie wiem co robić, badania krwi są ok, echo serca i ekg ok, tarczyca ok, holter ok wszystko jest fajnie tylko te skoki ciśnienia. Proszę o Wasz komentarz, rady, diagnozy etc. Dodam , że 5 lat temu miałem napadowy częstoskurcz nadkomorowy, sprawa jednorazowa, odpukać się nie powtórzyła.
Gość stracatella
po diagnozę musisz się udać do lekarza - nie na forum, ale na forum mogę się podzielić swoimi pomysłami na Twoja przypadłość. Skoro lekarz uważa że nic Ci nie jest - tzn masz zdrowe serce to mogę jedynie przyjąć że uprawiasz zbyt mocny trening jak na swoją kondycję. Generalnie jeśli sie nie jest wytrenowanym lub nie trenuje się przez conajmniej pół roku to każdy dłuższy niż 15-30min wysiłek może dawać takie objawy przetrenowania. Najlepeiej by było gdybyś zrobił sobie kilka razy holtera, a jeden raz poddał się z nim grze w tenisa... no i holtera ciśnieniowego. Na niektóre zaburzenia trzeba czasem długo *polować* w zasadzie to puls nie powinien się podnosić po fazie odpoczynku więc lepiej sie upewnić że to z przetrenowania. pozdrawiam