Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo wysoki puls i kłucie w okolicyserca przy paleniu papierosów

Eniunia

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 3 lat temu zauważyłam (wcześniej tego nie sprawdzałam) , że mój puls jest w granicach 100 do 110. Przy wysiłku dochodzi nawet do 150, dodam że ciśnienie mam w normie. Od 16 roku życia palę papierosy. Mam 21 lat i lekką nadwagę. Nieraz czuję bule w okolicach serca, są one zazwyczaj krótko trwałe i przypominają kłucie. Jakieś dwa dni temu bul ten utrzymywał się prawie cały dzień. Moje tempo życia jest bardzo szybkie. Pracuję za granicą i studiuję zaocznie w Polsce. Chciała bym wiedzieć dlaczego mój puls jest taki wysoki, raz słyszałam że może być to związane z tarczycą.
Może być związane z tarfczycą- konktretnie z jej nadczynnością, ale nie musi. Tachycardia czyli tętno powyżej 100u/ min w spoczynku, ma wiele óżnych przyczyn. Przede wszystkim, sama piszesz,ze tempo Twojego zycia jest szybkie. Czy wiąże się z dużym stresem? wspominasz o paleniu- to też ma duży wpływ na serce. Poza tym nawet niewielka nadwaga lub nawet norma w górnej granicy BMI (powyżej 24,5) może predysponować do tachycardii. Warto iść do lekarza rodzinnego, jesli odczuwasz to często i zakłóca Ci to rytm dnia codziennego. Tylko badania w tym kierunku (począwszy od ekg i zwykłej morfologii) mogą wykluczyć szerweg przyczyn i wskazać na tą konkretną. Pozdrawiam:)
Puls 100 na minute jest w normie w tym wieku.W czasie wysiłku może wzrastać nawet do 180 na minute.Ale możesz jeszcze zrobić badania.Ale z tego co piszesz to twój tryb życia na to wpływa.Papierosów nie pal bo to świństwo nic nie dające.Pozdrawiam!!
Gość magda111

Wysokie tętno przy normalnym ciśnieniu może być objawem wypadania płatka zastawki mitralnej serca, do objawów należy min. ból w klatce piersiowej, kołatanie serca, drętwienie kończyn (niedokrwienie kończyn) a nawet stany lękowe