Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa

AnkaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!!! ja również mam niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa!!! nie mam zielonego pojęcia co to jest???????????? czy ktoś może mi wyjaśnić tą dolegliwość??? w internecie na ten temat nic konkretnego nie znalazłam!!! a kardiolog też mi nic nie wyjaśnił a do tego mam niedomykalność mitralną(1), lewo prawy przeciek i pogrubiały przedni płatek zastawki mitralnej!!! czy tmój stan jest poważny??? czy da się z tym żyć!!! dodam że co rok mam kontrolę w poradni kardiologicznej w Katowicach!!
Tak się przypadkiem składa, że miałem niedawno EKG i kardiolog również zauważyła niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa, ale stwierdziła, że to nic poważnego, że może wynikać z *fizjologicznego zapisu EKG*, jak się wyraziła... Echo serca powinno chyba wykluczyć wady anatomiczne - także te związane z pęczkiem Hisa.
Ja mam to po zatruciu lekami.jetem przerazona jak sobie przez te psychotropy ( bo bylam nieswiadoma tego co robie) zrujnowalam zdrowie,teraz boje sie o kazdy dzien. Czemu człowiek zaluje dopiero wtedy jak lezy nieprzytomny:| Czemu nie szanuje tego wczesniej.?Teraz do problemow ktore mialam dolaczylo serce.Pomnozylam sobie wszytsko...glupota ludzka nie zna granic:|
ja tez mam stwierdzona ta wade niepelny blok prawej odnogi tzw. prawo hisa wykryto to u mnie jakies 3-4 lata temu mialam kolatanie serca i dusznosci ale lekarze powiedzieli ze to nie zagraza zyciu teraz sie tylko martwie czy w przyszlosci nie beda mialy tego moje dzieci???odpoiedz
Mój syn ma 18lat . Trenuje prawie wyczynowo siatkówkę. Przy ostatnich badaniach EKG i Echa serca wykryto u niego właśnie niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa. Wszystkie pozostałe wyniki są prawidłowe, dobre. Jestem przerażona. Czy to oznacza dla niego koniec przygody z siatkówką. Syn do tej pory nie miał żadnych problemów z sercem. Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

Witam , wykryto u mnie na EKG IRBBB, i mam w związku z tym pytanie, czy to zjawisko wykrywane jest za każdym razem podczas badania EKG?? i jakie są szanse, jeśli ktoś wie oczywiście, żeby dostać się na służbę na okrętach Marynarki Wojennej?? bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Gość krzysioz

Witam Miałem pierwszy raz w życiu robione EKG i lekarz z „wydruku” stwierdził, że mam niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa. Zmartwiony takim wynikiem wykonałem dodatkowo badanie echokardiograficzne, które wykazało… Pozwolę sobie przytoczyć komentarz z tego badania: „Jamy serca nieposzerzone. Grubość i kurczliwość ścian w normie. Wydłużone płatki zastawki trójdzielnej, bez istotnego ograniczenia ruchomości i gradientu, z nieistotną hemodynamicznie falą zwrotną Morfologia pozostałych zastawek bez istotnych zmian. Przepływy przez ujścia zastawkowe w normie. Osierdzie wolne”. I teraz się zastanawiam czy mam jakąś wadę serca ? Nadmienię, iż staram się do służby w Policji i jestem na ostatnim etapie rekrutacji i po tych badaniach lekko się załamałem. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 9 lipca 1991 r. w sprawie właściwości i trybu postępowania komisji lekarskich podległych Ministrowi Spraw Wewnętrznych schorzenia typu: - Wady wrodzone serca, - Zastawkowe wady serca bez powikłań nie upośledzające sprawności fizycznej (klasa czynnościowa I), dyskwalifikują rekruta. Czy powyższe moje schorzenie (o ile mogę je tak nazwać) kwalifikuje się pod wady serca bądź zastawkowe wady serca? Czy może to jest taka budowa mojego serca, która nie przeszkodzi mi w dostaniu się do służby. Dziękuję za odpowiedź.

Niepelny blok prawej odnogi peczka Hisa, to nie jest wada, ani choroba to jest poprostu ulozenie!!! Nic sie z tym nie dzieje, ani niczemu nie zagraza, spokojnie ;) Mi lekarz powiedzial ze z tym to i nawet moge pozyc dluzej niz inni, wiec ten niepelny blok jest brany pod uwae jako norma, czyli BDB

Witam wszystkich, u mnie również wykryto niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa i dodatkowo niedomykalność zastawki mitralnej (potocznie mówi się o wiotkości płatków). Jeżeli chodzi o odnogę, to doktor stwierdził, że nie jest to niebezpieczne, że dużo ludzi na tą przypadłość cierpi i że problem byłby wówczas, gdyby to była odnoga lewa! Co do niedomykalności z cehami fali zwrotnej, podobno jest skala, wg. której oszacowuje się wagę problemu. Czytając wpisy na forum, zauważyłam, że niektórzy mają dwa problemy na raz, być może jeden powoduje drugi lub wystepują jednocześnie!? Zalecenie: potas i magnez, aby zapobiegać bolesności (kłuciom) serca, towarzyszącej (-ącym) przy skurczach. Żyję, co roku chodzę do kardiologa. Badania, jakie wykonuję to: USG, EKG i holter 24h. Stres nie sprzyja tym zaburzeniom czynnościowym serca, jak się lekarz wyraził, twierdząc, że nie jest to wada serca. W dzieciństwie i jako natolatka przeszłam wiele angin, być może jest to przyczyną ... Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia i powodzenia !!!

Mam blok prawej komory peczka Hisa (tak to sie chyba nazywalo o ile pamietam). Wykryto to u mnie w 1988 r. Bylem wterdy nastolatkiem i bardzo intensywnie trenowalem karate - sport wymagajacy duzej wydolnosci krazeniowo-oddechowej. Bylem rowniez w wieku przedpoborowym i bardzo chcialem isc do wojska. Znakomity kardiolog powiedzial mi, ze moge sie pozegnac ze sportem a o wojsku moge zapomniec. Zlekcewazylem porade lekarska i kontynuowalem cwiczenia z mniejszym jednak obciazeniem. Wmawialem sobie, ze nic mi nie jest. W ogole o tym nawet nie chcialem myslec. Do wojska rowniez poszedlem i w sporcie nie odstawalem do rowiesnikow. Lekarze nie mieli jeszcze wtedy pojecia czy to choroba czy nie. Koniec koncow nadal zyje, czuje sie swietnie a jedynym moim bledem jest to, ze mam teraz malo ruchu i wlasnie zamierzam to zmienic, bo ruch to zdrowie. Mam od czasu do czasu kolatanie serca i to spore. Czasem az sie boje zeby mi nie stanelo - tak potrafi zakolatac ale mam to gdzies. Ma stanac, to stanie i nic na to nie poradze. Mam zamiar znowu biegac i trenowac ale ze wzgledu na wiek o wiele spokojniej i nie dla sportu a dla zdrowia. NIE MA SIE CZEGO BAC! LEKARZE TO TYLKO LUDZIE I TEZ SIE MYLA. A SAME LEKARSTWA WAS NIE WYLECZA. WSZYSTKO JEST W LUDZKIM UMYSLE. RUCH NIKOMU JESZCZE NIE ZASZKODZIL JESLI JEST ODPOWIEDNIO DOZOWANY.