Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć! ma 18 lat mam nadcisnienie przynajmniej tak mi sie wydaje. Moje cisnienie waha sie w granicach 140/90 a czasem nawet 160/95. Uprawiam sport jakim jest pilka nozna, gram w klubie i zawsze daje z siebie wszystko co jest rownoznaczne z tym ze moj wysilek jest duzy. dodam ze puls tez mam wysoki w granicach 85 do 100. Nie wiem czy to dobre dla mojego zdrowia. W tym tygodniu wybieram sie do lekarza, ale juz chcialbym sie dowieciec cos na ten temat. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Niechce CIe straszyc ale jesli bys tak dalej robil jak robisz to szybkko skonczysz jako dwudziestoletni kaleka tak jak Ja....Idz do lekarza i szybko zacznij sie leczyc nie dawaj z siebie wszystkiego....nigdy(Nie zartuje bo wiem z czym DOKLADNIE o czym mowie)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pozdrawiam
To nie jest do końca w ten sposób. Przy nadciśnieniu sport jest nawet wskazany, głównie jeśli są to ćwiczenia tzw aerobowe, czyli wykonywane na powietrzu (typu spacer, trucht, itp.). Kamilu,z tych wartości ciśnienia, które podałeś, można wywnioskować nadciśnienie (ale dwa wyniki jeszcze o niczym nie świadczą, musi to potwierdzić lekarz). Przy okazji wizyty zapytaj go o możliwe dla Ciebie ćwiczenia. Jestem przekonana, że jesli potwerdzi się diagnoza nadciśnienie, to będziesz mógł ćwiczyć, moze tylko troche zmodyfikujesz swoje dotychczasowe upodobania. ale badź pewien,że będziesz mógł ćwiczyc. Pozdrawiam.
Dzieki Asiu ja to rozumiem ja cwicze prawie normalnie tylko musze brac przy tym leki...i to jest moją niepelnosprawnoscią tak jak każdego nadcisnieniowca..;(.Ale wiadomo kazdy chcialby byc zdrowy i zalozmy uprawiac dalej swoja pasje wyczynowo jaką jest sport bez zadnych komplikacji zdrowotnych...NApisalem tak do Lukasa18 bo chce go ustrzec przed dawaniem wszystkiego z seibei przy takim nadcisnieniu niechce zeby popelnil ten sam blad co ja (przeforsowywanie sie na treningach(U mnie byly to treningi na przyrzadach gimnastycznych-czulem sie po nich bardzo dobrze ale w koncu zaczalem przesadzac nawet gdy bylem przetrenowany nie odpuszczalem sobie taka jest prawda) ,wiem ze moglbym sie teraz czuc nieco bardziej komfortowo zdrowotnie mialem podobne wartosci cisnienia od 135-145/70-90 az w koncu osiagnelo w kulminacyjnym momencie 180/100 stresy zwizane z matura itp pozniej juz zaczalem sie czuc coraz to gorzej az w koncu od jakiegos czasu zaczyna mi sie polepszac:))Choroba nie wybiera. Pozdrawiam Cię